Tag: tempahan

0

Jahit Tepi Halus

image

Mocha Brown shawl yang dah siap dijahit tepi

Busy sket 2-3 menjak sbb nak siapkan orders, tiba2 ada rush order utk jahit tepi halus, kuantiti masih dalam lingkungan boleh di buat utk dlm masa 3 hari.

Proses jahit tepi kadang2 boleh buat rasa nak karate mesin jahit.  But most of the time it wasn’t the machine’s fault but fabric.

Lain fabric lain rupa jahit tepi tu bila dh siap walaupun setting dan benang sama. Yg paling tension bila jahitan tk nak lekat bila guna kain chiffon. Jahitan tu mcm tk “menggigit” kain, lagiĀ² kalau kain chiffon tu jenis yg ira dia jarangĀ² (biasa chiffon jenis ni guna utk buat lining) Jadi “tips” saya kalau nak jahit tepi kain jenis mcm chiffon ni, terutama di bahagian kain yg melawan arah ira kain atau bahagian yg dipotong serong atau melengkung, semasa nk jahit tu jahit ke dalam lebih sikit, maksudnya kena potong tepi kain tu dgn pisau mesin jahit tepi lebih ke dalam sikit jgn sipi hujung sgt, nnt mesti jahitan tk lekat.

Benang pon guna boleh tahan banyak guna kalau jahit tepi halus ni, sediakan benang extra kalau nk jahit banyak ok.

0

Selamat Tahun Baru & Tempahan Jahit Telekung Berwarna

telekung berwarna rabiah lavender pink laceAlhamdullilah selepas lama juga tutup tempahan disebabkan ada masalah dgn produksi, saya kembali semula menerima tempahan untuk menjahit telekung, terutama sekali telekung berwarna. Telekung putih pon ada juga. Design pula terhad kepada telekung RABIAH, mini telekung HERA dan tudung selendang segera LELASARI.

HERA tu baru lagi diperkenalkan, saya pon tk ada lagi gambar yg formal, ada gambar mak mertua saya sahaja yang saya sempat siapkan mini telekung Hera itu utk dia sebelum dia berlepas ke tanah haram utk mengerjakan umrah 2 minggu lepas. Yang mak mertua saya pakai tu adalah versi percubaan, jadi saya tak begitu berani nak bermain dgn warna kerana takut mama saya tk berapa suka, jadi saya buat yang simple sahaja dan mini telekung tu saya hiasi sedikit dgn batu2 rhinestone untuk nampak lebih menarik. Insyallah nnt kalau ada gambar yang lebih jelas saya akan masukkan ke blog segera ya.

mini telekung HERA mekah

mini telekung HERA mekah-3

LELASARI pula saya ingin ubah sedikit rekaannya, utk jadi lebih mudah dipakai tanpa menggunakan brooch di bawah dagu (kepada sesiapa yang tidak tahu, Lelasari ialah selendang chiffon segera dimana cara memakainya adalah mudah sekadar disarung tanpa perlu menggunakan pin) Insyallah nanti kita lihat hasil r&d ya. Tapi rekaan LELASARI yang sekarang ini pon dah cukup mudah utk dipakai sebenarnya, sekadar sarung dan sematkan satu brooch di kepala sudah memadai. Saya sangat gemarkan instant shawl lelasari (bukan kerana saya yg merekanya dan menjualnya, tetapi memang kerana ianya sangat sangat mudah utk dipakai) , sehinggakan saya sudah berhenti membeli tudung2 atau selendang2 lain, dan cuma memakai lelasari sahaja. Saya ada dalam 15 tudung lelasari rasanya. Tetapi saya kurang sedikit menjual lelasari kerana beberapa masalah , jadi oleh kerana ada permintaan dari pelanggan untuk menempah lelasari, jadi saya terfikir untuk menerima tempahan menjahit lelasari juga (sebelum ini, saya cuma menjual ready made stock sahaja)

Tudung Lelasari Instant Shawl Red Black ButterflyOk itu sahaja pengumuman berkenaan Nilam Boutique buat masa ini. Nanti saya umumkan tawaran pakej umrah dengan MR Travel & Services. Sesiapa yang beli pakej umrah Silver atau Gold dgn MR Travel & Services dan memberikan nama Nilam Boutique KL sebagai introducer, akan mendapat mini telekung HERA secara percuma utk setiap pakej yang dibeli (silver atau gold sahaja) Menarik tak? Ok nnt kita esok lusa kita bicara tentang itu ya.

Buat masa ini, cukup setakat ini sbb dah malam, Selamat Tahun Baru kepada semua. Harapan saya, di harap tahun ini tidaklah habis terlalu cepat sehingga tidak disedari oleh kita. Semoga kita semua mampu utk penuhi setiap detik waktu dengan perkara2 yang bermanfaat dan mendatangkan pahala, dengan itu insyallah masa tidak habis terlalu cepat dan disia-siakan oleh kita. Semoga beroleh kejayaan kepada semua. Insyallah.

0

Ichiro first day to school and more coloured telekung!

To be honest, I’ve tried to compose an entry on the 9th, but couldn’t finish it and can’t find suitable time to continue. Only now, I got the time to log into my blog and erased my draft. Cerita dah basi dah pon. Huhuh. Sebenarnya nk cerita pasal Ichiro first day going to school, tapi ni dh masuk minggu ketiga dah pon.

Ichiro ok la pergi school, on second and third day he cried when we send him to school, but once at school, after few minutes he stopped crying. Then on the fourth day and so on, he didn’t cry anymore but keep saying that he doesn’t want to go to school, but bila i siap2 kan utk pergi school, dia tak der la memberontak ker apa ker. He just quietly sit down and let me put on his uniform, socks and etc. But, from the face I know la he’s kinda sedih and mcm homesick. How did I know that he’s homesick? I know, because I’m like that. Even bila dh dewasa pon I still feel homesick bila I nk pergi office or kene pergi outstation dulu. So, I’m pretty sure my son is as same as myself. Thus, can’t complain much on that. Plus, he still a small boy, for his age I think he’s doing pretty good dah. I dulu 6 tahun baru gi tadika, Ichiro at 3 year old dh masuk preschool, so he’s way more advance than me.

Send him to Genius Aulad, after few weeks ni, I ada la few things yg I rasa the school can improve, but I just keep it to myself lah sbbnya, hidup kita ni kalau nk asyik komplen jer, baik buat sendiri semua benda kan? And so far, benda2 yg cikgu dah ajar Ichiro ni, belum tentu I can do, now ok sket lah, I just ulang balik apa yg cikgu dah ajar, sbb the hardest part cikgu dah handle. But still, hope during parent teacher sharing day nnt, I could highlight some of my thoughts and observation.

What else? Hmm ok, I have few ready stock coloured prayer robe (telekung berwarna), banyak dah sold out. So, tinggal sikit lagi. Kalau berminat email me ok at info[at]nilamboutique[dot]com or click here http://www.nilamboutique.com/contact-form.php

Ok I know it’s still early, tapi pejam celik pejam celik dah tinggal about 6 months before Ramadhan. So, saper2 yg nk tempah baju ker, or nk telekung ker let me know awal2. Tempah awal2, sbb tahun ni I rasa mcm tkkan ambil tempahan utk baju byk sangat sbb I nk focus produce tudung sahaja, utk jualan harian dan hari raya. I akan terima tempahan baju tapi kene menepati beberapa criteria huhu. Baju pengantin mmg akan sentiasa terima, sbb I suka buat baju pengantin yg cantik2. Baju kurung biasa dan kurung moden biasa pon akan terima sbb ia mudah dan tk leceh. Tapi baju kurung moden or baju fashion2 , yg tu akan I limitkan, sbb dari segi harga dan kesusahan utk menghasilkan baju2 fashion ni, sometimes ianya jadi tk berbaloi. Dapat stress jer lebih. So, I nk avoid those situation, hence I akan ambil but being selective a bit lah.

My next entry maybe a month from now, but lets hope I can update more often sbb hosting and domain ni isn’t free I kene betul2 guna the web, if not rugi bayar mahal2 setahun. Ok lets say that I can only blog again in a month time, insyallah will write an entry about kiteorang punya holiday nnt. Excited, can’t wait for it. Everything dah bayar and booked, hope Ichiro will always be healthy so he can enjoy the holiday nnt, because we are going to the wild….jungle, waterfall…sanctuary..yes back to nature!

p/s: feel so relief…finally manage to finish this entry after few attempts!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

Warna-warni manik

20120915-074205.jpg
My baby refuse to sleep and to keep my sanity in check, it is best for me to blog now. Sebelum haku naik darah tinggi ni ha. Huhu. Adoiii adikkk tidur lahh.
20120915-074529.jpg
By the way, would love to share some beading works that I’ve done for customers and for myself. Not literally done by me, but I am responsible in choosing the right beading design for the outfit (like nk batu besar ker, nk jurai2 ker, nk bunga2 ker, which part nk bunga which part nk manik, nk manik tabur ker…things like that) and scouting for good beaders to get the job done marvelously. Get it?
20120915-075036.jpg
Ok I need to stop now, baby is crying and am starting to feel annoyed. Dari pukul 6 pagi mcm ni! Dah dekat 2 jam ok. Nk tido, tido lah tah hapa benda masalahnya lagi. Haishhhh. Sebaik la anak tu mmg utk disayangi, buat perangai apa pon sayanggg jugak. Huhu. Ok bye.

4

Darwis Ichiro, Azmi turns 3 y.o!

Ichiro yg kepenatan menyapu sampah, tertido dgn penyapu terus.

Lama tk tulis pasal my son kan? I ni kalau pasal anak (anak-anak soon), mmg I prefer utk tidak bercerita banyak sangat about anak. Bukan tak suka, cumanya hmm entahlah…I rasa lebih aman kalau tk cerita sangat. Biar I , suami dan family jer tahu. Pandai ker..tk pandai ker…aktif ker tk aktif ker…sakit ker tk sakit ker…

Khuatir kalau terlalu banyak bercerita, mengundang perkara2 lain yg kurang baik pula. Sikit-sikit or sekali sekala ok lah :) Lain orang lain ok. I tk kata orang-orang yg selalu share pasal anak-anak di fb atau blog mahupon twitter itu adalah salah. Nope, tk salah pon. This is just preference lah. I prefer tk cerita sangat itu sahaja. Tak ada isu dgn sesiapa or apa-apa.

Nama penuh Ichiro is Darwis Ichiro, Azmi. Yer, Ichiro tu mmg nama dalam IC (ramai tanya pasal ni huhu, takpe saya sudi jawab walaupon berkali-kali, sbb dah tentu2 pilih nama mcm ni mmg orang akan sentiasa tanya), dan Azmi tu nama grandpa Ichiro. Semua cucu-cucu pon ada Azmi, tk kira lelaki atau perempuan (so far lah, tk sure la kalau ada yg tk ada plak nnt hee)

Ichiro turns 3 y.o this month. Bermakna layout blog ni pon dh berusia 3 tahun (sbb I tukar layout ni masa nk lahirkan Ichiro :) Hows time flies kan? Very fast indeed. Tahu-tahu anak dh besar, tahu-tahu dh nak tambah lagi satu ni. Kami dah belikan dia early birthday present , a battery operated police motorbike. We bought it in advance, sbb takut tkder stock and since the shop that we went tu, gave us good discount, so better grab cepat. We did survey for the similar model and size at few other shops, mmg yang ini cheapest. We bought this for RM200 only, yg kedai lain RM300++. Kalau dekat KL, lagi lah..yg tkder enjin/battery operated pon dah RM300 huhu. So mmg good bargain.

Masa kiterorg tunjuk motor ni dekat Ichiro, dia punya senyum simpul sampai telinga and he was kinda shy. Sampai terbaring atas peha daddy, tutup muka. Haha I wish I snap his picture masa tu, tapi I ada rekod video lah. Cuma tkder gambar. Lepas habis malu sket, dia bgn and usik2 motor tu sana sini, then malu balik and gi kt daddy balik and tutup muka. Haha precious tau!

Lepas hilang malu, terus naik and pecut. Kiterorg ajar sikit2 jer utk move forward and reverse. After that pandai dah. Maybe sbb dh biasa main basikal besar dalam rumah, so he adapt himself with the bike quite fast. Takut juga kalau dia tk pandai nk tekan accelerator and end up gerakkan motor pakai kaki. But that didn’t happen. Alhamdullilah.

Oklah, I nk tidur. Ni ada gambar sikit baju2 couture dresses yang dah 90% siap, yg ni I pick up utk sessi fitting, ada yg ok and owner pon dah ambil, ada yg nk kene repair sket and the rest nk kene lengkapkan dgn lace patch and beading. So, can’t wait nk tengok final result. By the way, baju melayu and suit pengantin lelaki pon I terima order yer. Sbb I ada good tailor utk baju2 lelaki especially utk blazer/bush jacket/convo robe and hang tuah suit (yg selalu pengantin pakai tu). Insyallah nnt once the baju ready soon, I upload gambar.

Sample tudung dah siap, tapi I tk happy dgn mutu jahitan. I thought taukey jual tudung tu nk hantar kt kilang tudung utk buat sample tu, so pretty sure hasilnya ok. Tapi rupanya dia pon hantar kt tailor2 biasa yg jahit kt rumah, so ended up hasil tk berapa ok. Normally tailor dekat rumah, mmg tk boleh jahit tudung dgn kemas, and I dunno why…kadang2 pelik juga. Mmg nk kene hantar kilang tudung, tapi normally kilang ni nk order in bulk jer. But if for me nk snap my own pic wearing the tudung boleh la kot. Tapi masalahnya tgh malas nk bergambar sbb muka kembang. Huhu. Tapi nnt I usahakan lah, kene tunggu husband balik dulu, nk mintak dia shoot :)

Sambung later ya…daaaaa.

p/s: utk tempahan kurung kanak-kanak masih ada kekosongan (sbb ada tailor baru), kurung kanak-kanak jer dulu ok. utk dewasa dh close. dan kain mesti kene guna cotton sahaja. kalau licin2 sutera satin crepe bagai, tk leh. sbb akan melambatkan kerja nnt. email I info[at]nilamboutique[dot]com kalau berminat nk tempah.

Related Posts with Thumbnails
Show More: 12