Tag: solat

0

Cara-cara Menunaikan Solat Sunat Dhuha

Solat sunat yang sesuai untuk menjemput rezeki adalah solat sunat dhuha. Dulu saya tak pernah fikir secara serius tentang kepentingan solat sunat dhuha ini, tapi yang bagusnya bila saya mula bekerja sendiri dan berniaga sendiri, rasa insaf mula terbit dan rasa betapa Allah la satu-satunya pemberi rezeki, buat saya terpanggil untuk berusaha mendirikan ibadat sunat yang satu ini (sebab itu ajaran agama Islam menggalakkan umat Islam untuk berniaga, supaya kita tidak tersasar dan sentiasa akur kepada kenyataan bahawa Allah lah pemberi rezeki)

Jadi saya nak share cara-cara untuk menunaikan solat sunat dhuha. Kesemua ini saya copy dari blog Shafiqolbu

 solat-sunat-dhuha

Solat Sunat Dhuha boleh dianggap sebagai rasa terima kasih seseorang hamba kepada Allah SWT atas segala berkah hidup yang diberikan-Nya.

Rasulullah SAW tidak pernah meninggalkan solat ini tanpa keuzuran dan umat Islam amat dituntut melakukannya. Abu Hurairah pernah berkata: “Rasulullah SAW berwasiat kepadaku tiga perkara agar jangan ditinggalkan puasa tiga hari tiap bulan, dua raka’at Dhuha dan Witir sebelum tidur.”

Daripada Abu Dzar r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Hendaklah masing-masing di antara kamu setiap pagi bersedekah untuk setiap ruas tulang badanmu. Maka tiap kali bacaan tasbih adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, dan setiap takbir adalah sedekah. Menyuruh kebaikan adalah sedekah, mencegah keburukan juga adalah sedekah. Dan sebagai ganti daripada itu semua, cukuplah mengamalkan dua rakaat solat Dhuha.”   (HR Ahmad, Muslim dan Abu Daud)

Paling banyak yang dikerjakan oleh Rasulullah ialah lapan rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan adalah dua rakaat.

Nabi Muhammad SAW  bersabda: “Wahai anak Adam! Janganlah sekali-kali kamu malas mengerjakan empat rakaat solat Dhuha, maka akan aku cukupkan keperluanmu sehingga waktu petang.”   (HR Al-Hakim dan At-Tabrani)

Waktu Solat Dhuha

Solat sunat Dhuha dilakukan pada waktu matahari sedang naik. Sekira cuacanya berhalangan adalah lebih mudah dengan merujuk kepada takwim waktu solat. Masanya adalah 28 minit selepas Syuruk, iaitu sekiranya waktu Syuruk 7.32 pagi dan ditambah 28 minit, maka masuknya waktu Dhuha bermula jam 8.00 pagi.

Walaupun begitu waktu paling afdal melakukan Solat Sunat Dhuha adalah anggaran matahari naik, tinggi segalah (7 hasta atau 3 meter), lebih kurang dalam pukul 9.30 pagi.

Zaid bin Arqam r.a. berkata: “Nabi SAW keluar menuju tempat Ahli Quba, di kala itu mereka sedang mengerjakan Solat Dhuha. Baginda bersabda; “Inilah solat orang-orang yang kembali kepada Allah, iaitu di waktu anak-anak unta telah bangkit kerana kepanasan waktu Dhuha.”  (HR. Ahmad, Muslim dan Tirmidzi).

Cara Mengerjakan Solat Dhuha

Solat ini boleh dilakukan sekurang-kurangnya dua rakaat sehinggalah 12 rakaat, tetapi yang paling banyak dikerjakan oleh Rasulullah ialahlapan rakaat.

1.  Niatnya:

niat-solat-sunat-dhuha-rumi

2.  Antara surah-surah yang dianjurkan ulama ialah:

a.  Solat sunat Dhuha dua rakaat:

i/  Ayat al-Kursi 10 kali dan Al-Ikhlas 10 kali atau;

ii/  As-Syams dan Ad-Dhuha. atau;

iii/  Al-lail dan Al-Insyirah.

b.  Solat Dhuha lebih daripada 4 rakaat;

i/  Solat Pertama :   As-Syams dan Ad-Dhuha.

ii/  Solat Seterusnya :   Surah al-Kafirun dan Al-Ikhlas

3.   Semasa sujud terakhir bacalah sebanyak 40 kali:

tasbih-solat-sunat-dhuha-rumi

4.   Selepas memberi salam, bertasbihlah 10 kali:

zikir-majmuk-dhuha

5.  Berdoa

doa-solat-sunat-dhuha-1

Fadhilat Solat Dhuha

Sebaik-baiknya solat Dhuha ini dikerjakan setiap hari kerana ia mempunyai banyak kelebihan dan fadhilatnya, dimana seseorang itu akan memperolehi keampunan Allah SWT, murah rezeki dan ketenangan jiwa serta kehidupan.

  • Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW  bersabda: “Sesiapa Yang mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah nescaya akan diampuni dosanya olleh Allah sekalipun dosa itu sebanyak buih di lautan.”
  • Rasulullah SAW  bersabda:  “Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan ‘Dhuha’. Maka apabila  tiba hari kiamat kelak, berserulah (malaikat) penyeru: “Manakah orang-orang yang telah mengamalkan solat Dhuha; Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam syurga dengan Rahmat Allah.”   (HR At-Tabrani)
  • Rasulullah SAW juga bersabda dalam hadits lain dari Nuwas bin Sam’an,  “Allah berfirman: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat raka’at pada permulaan siang (Solat Dhuha), nanti pasti akan Ku cukupkan keperluanmu sampai ke petang harinya.”   (HR. Haklim dan Tabrani).

 

0

Jubah Solat Hajidah

Dulu di blog ni I banyak tulis mcm2 benda, like benda yg I beli, benda yg buat, benda yg I suka. Tapi sekarang I tend to keep everything to myself. I surely have many reasons for that, one of it is I just love to lay low. Or in other word, I don’t like the attention am getting if I’m being too open about my life and where’s the surprise element then? If everything pon nk cerita. Kan?

Ok kali ni nk cerita pasal Jubah Solat Hajidah. Hah it took me about 3 months to write about it here. Dekat blog Nilam Boutique dah ada dah. Cuma kt sini belum lagi.

combineMore pictures of Hajidah here http://www.nilamboutique.com/blog/2013/07/24/new-jubah-solat-hajidah-telekung-one-piece/

By the way Hajidah is my latest invention. I get the idea few years back cuma baru sekarang baru dapat materialize the idea. So basically Hajidah is a type of jubah that comes with a attached hijab/shawl that can be transformed into a prayer robe.

Selalunya bulan puasa, I akan ke masjid dgn family utk berbuka puasa. So agak pening nk sediakan baju kurung yg elok utk sebulan utk dipakai ketika berbuka puasa di masjid (memang selalu bulan puasa family jarang makan di rumah, sbb tk ada siapa la nk masak) Jadi utk tk payah susah2 I nk pening cari baju kurung, I just sarung telekung. Tapi masalahya time makan nampak a bit weird sbb pakai telekung. So i was thinking, alangkah bagus ada jubah yg ada siap tudung dan boleh pakai sembahyang terus. Dari situlah tercetus idea utk Hajidah ini.

Kemudian idea tu I olah lagi utk jadikan ianya lebih praktikal, so instead of jadikan attached hijab/shawl tu as hoodie, saya reka supaya ia boleh jadi seperti “cape” dan menyaluti tubuh supaya bentuk tubuh tertutup terus ketika solat, dan supaya ianya kelihatan seperti telekung biasa. Dan setelah selesai solat, bolehlah diangkat cape dan diletak atas kepala dan digayakan mengikut kesesuaian. Kalau nk pakai as it is pon ok jer, cantik dah :)

Dengan tidak disedari, rekaan ni sangat sempurna bagi jemaah2 haji atau umrah, kerana ianya sangat praktikal, dan jemaah tidak perlu membawa telekung atau memakai telekung berlapis2. Kerana jubah ini sudah sangat kemas, cantik dan praktikal.

Telekung Jubah Hajidah Grey-BlackMore pictures of Hajidah here http://www.nilamboutique.com/blog/2013/07/24/new-jubah-solat-hajidah-telekung-one-piece/

Hajidah pula adalah bermaksud yg rajin solat malam. Semoga sesiapa yg memakai Hajidah akan rajin solat dimalam hari :) Material yg digunakan adalah lycra dan chiffon. Size pula can fit S to XL, and XXL pon muat rasanya.

Jadi kalau ada sesiapa nk berikan sebagai hadiah kepada jemaah yg nk ke mekah, atau sesiapa yg rajin ke masjid utk dengar ceramah atau solat jemaah. Hajidah adalah sangat bagus dan mudah. Kerana tidak perlu lagi memakai berlapis2 pakaian dibawah telekung kerana jubah ini adalah telekung. Cuma adalah lebih selamat jika memakai seluar panjang di dalam jubah ini.

Telekung Jubah Hajidah Mocha GreenKalau order isi form kat sini ya http://www.nilamboutique.com/blog/contact-us-2/

Harga adalah RM230 tidak termasuk postage (masih lagi sangat murah jika nk dibandingkan dgn telekung2 rekaan biasa yg 2 piece yg kadang kala ada dijual sehingga harga RM500) . Jika berminat boleh hubungi saya melalui blog Nilam Boutique KL ok. Stock masih ada, boleh dihantar dalam tempoh 24 jam selepas pembayaran dibuat.

2

Telekung berwarna untuk dijual!

Assalammualaikum, hi! It has been a month from my last post, I have many stories to write, but kinda lazy  and busy (good combo eyh?) and you know what..am not good at language either, be it Malay or English, am not good at expressing my feeling or voice out my opinion through word. Totally have no idea why did I choose to write a blog at the first place.

Well, it’s too late to reconsider whether to blog or not, I guess I just have to keep going till the day I die. Ok, that’s sound bit creepy. Hihi.

Newayyyy, yup I got more coloured prayer robe for sale. Just replenish my stock and am dying to sell everything fast as my room is turning into some kind of a warehouse or storage room or something. And I definitely can’t live like that. So, please buy, I beg to you. If you don’t want to buy, ask your friends, your mother, your family members or anybody that you know that might be interested to buy. Or you can also buy for someone that you love, please…bring one bring all to buy Nilam Boutique coloured prayer robe. Heheee.

Ok, I have here a picture that shows set of colours that is available, I have another picture that show second set of colours but haven’t got time to edit the picture. Hence, at the moment I think I will just list out all the colours and type of prayer robe (telekung) that is ready for purchase in my stock. Will try to update the second set of colours soon. Tapi I belum upload the picture pon, 1 one of the colour dah sold out. So, sorry kalau ada yg minat pula with that colour, will try to restock later.

Please refer to colour swatch for true colour of the telekung. The colours always change under the sun, hence I can’t get the actual colour with my camera.

Colour available (jersey type – RM99)

  • Carribean blue (2 pieces)
  • Lavender (sold out)
  • Electric blue (1 piece)
  • Chocolate (1 piece available, 1 piece reserved)
  • White (10 pieces)
  • Dark blue ( 2 pieces)
  • Deep red ( 2 pieces)
  • Mustard bronze (sold out)
  • Candy pink (2 pieces, slightly darker than soft pink)

 

Colour available (polyester type – RM160)

  • Burnt orange ( 1 piece, the colour is actually darker and more to brownish)
  • Teal blue (1 piece, the colour is actually darker and more to greenish)

Limited Edition , cotton with digital embroidery and stripe embossing in white – RM185 , 1 piece available, no restocking.

Kindly email me at info[at]nilamboutique[dot]com to order. Thank you for helping me to empty some space in my room (if it can be call a room now…)

Good night all!

 

 

Related Posts with Thumbnails