Tag: Nilam Boutique

0

Telekung Berwarna RABIAH dan Mini Telekung HERA for Sale!

Tadi dah tertidur awal dalam pukul 9 macam tu dan terbangun lebih kurang pukul 12 tgh malam. Jadi sekarang ni, ada tenaga dan mata pon tk mengantuk lagi untuk update blog dan buat kerja2 marketing sikit.

Sebelum start taip entry ni tadi, saya terbaca satu entry di blog seseorang berkenaan aktiviti2 yang mudah dan murah utk dibuat di rumah dengan anak2. Dan disebabkan saya dah hadkan penggunaan iphone utk anak saya Ichiro dan Kenji pula memang saya tak mesrakan dgn iphone langsung, jadi aktiviti harian banyak sekadar main toys dan tgk kartun. Tapi saya rasa tengok kartun pon tk bagus juga (tapi kartun seperti POCOYO sangat bagus utk vocabulary, sbb ichiro banyak belajar vocab dari POCOYO) dan boring, jadi azam tahun ni nak memperbanyakkan aktiviti2 yg menarik di rumah. Insyallah kalau ada kerajinan (memang tk rajin sebenarnya, tapi saya sendiri pon dh bosan tkder aktiviti dgn budak2 ni huhu) akan try blog setiap kali saya buat aktiviti2 yg murah2 di rumah, yg takkan menjadikan rumah seperti dilanda tsunami dan menyebabkan si emak berpeluh menitik2 (tapi berpeluh bagus utk kurus). Hihihi. Jadi weekend ni, nak siap2kan barang2 utk buat aktiviti di rumah. Berusahalah!

Panjang mukadimah hahah, sebenarnya saya ada readystock produk2 Nilam Boutique KL seperti telekung berwarna Rabiah dan mini telekung Hera yang berwarna hitam, sangat cantik dan ekslusif serta tidak begitu menyerlah sehingga terasa over pula memakainya. Saya dah design baekkk punya, ekslusif, cantik dan berpada2, insyallah :) Siapa berminat boleh contact saya di sini ok http://www.nilamboutique.com/blog/contact-us-2/

telekung berwarna rabiah plum with pink lace copy

mini telekung HERA berwarna hitam dengan renda coklat 4

Jangan lupa “follow” Nilam Boutique KL di “social media”

0

Selamat Tahun Baru & Tempahan Jahit Telekung Berwarna

telekung berwarna rabiah lavender pink laceAlhamdullilah selepas lama juga tutup tempahan disebabkan ada masalah dgn produksi, saya kembali semula menerima tempahan untuk menjahit telekung, terutama sekali telekung berwarna. Telekung putih pon ada juga. Design pula terhad kepada telekung RABIAH, mini telekung HERA dan tudung selendang segera LELASARI.

HERA tu baru lagi diperkenalkan, saya pon tk ada lagi gambar yg formal, ada gambar mak mertua saya sahaja yang saya sempat siapkan mini telekung Hera itu utk dia sebelum dia berlepas ke tanah haram utk mengerjakan umrah 2 minggu lepas. Yang mak mertua saya pakai tu adalah versi percubaan, jadi saya tak begitu berani nak bermain dgn warna kerana takut mama saya tk berapa suka, jadi saya buat yang simple sahaja dan mini telekung tu saya hiasi sedikit dgn batu2 rhinestone untuk nampak lebih menarik. Insyallah nnt kalau ada gambar yang lebih jelas saya akan masukkan ke blog segera ya.

mini telekung HERA mekah

mini telekung HERA mekah-3

LELASARI pula saya ingin ubah sedikit rekaannya, utk jadi lebih mudah dipakai tanpa menggunakan brooch di bawah dagu (kepada sesiapa yang tidak tahu, Lelasari ialah selendang chiffon segera dimana cara memakainya adalah mudah sekadar disarung tanpa perlu menggunakan pin) Insyallah nanti kita lihat hasil r&d ya. Tapi rekaan LELASARI yang sekarang ini pon dah cukup mudah utk dipakai sebenarnya, sekadar sarung dan sematkan satu brooch di kepala sudah memadai. Saya sangat gemarkan instant shawl lelasari (bukan kerana saya yg merekanya dan menjualnya, tetapi memang kerana ianya sangat sangat mudah utk dipakai) , sehinggakan saya sudah berhenti membeli tudung2 atau selendang2 lain, dan cuma memakai lelasari sahaja. Saya ada dalam 15 tudung lelasari rasanya. Tetapi saya kurang sedikit menjual lelasari kerana beberapa masalah , jadi oleh kerana ada permintaan dari pelanggan untuk menempah lelasari, jadi saya terfikir untuk menerima tempahan menjahit lelasari juga (sebelum ini, saya cuma menjual ready made stock sahaja)

Tudung Lelasari Instant Shawl Red Black ButterflyOk itu sahaja pengumuman berkenaan Nilam Boutique buat masa ini. Nanti saya umumkan tawaran pakej umrah dengan MR Travel & Services. Sesiapa yang beli pakej umrah Silver atau Gold dgn MR Travel & Services dan memberikan nama Nilam Boutique KL sebagai introducer, akan mendapat mini telekung HERA secara percuma utk setiap pakej yang dibeli (silver atau gold sahaja) Menarik tak? Ok nnt kita esok lusa kita bicara tentang itu ya.

Buat masa ini, cukup setakat ini sbb dah malam, Selamat Tahun Baru kepada semua. Harapan saya, di harap tahun ini tidaklah habis terlalu cepat sehingga tidak disedari oleh kita. Semoga kita semua mampu utk penuhi setiap detik waktu dengan perkara2 yang bermanfaat dan mendatangkan pahala, dengan itu insyallah masa tidak habis terlalu cepat dan disia-siakan oleh kita. Semoga beroleh kejayaan kepada semua. Insyallah.

0

Lilac Chiffon Wedding Dress with Crochet Shoulder Wrap & Crochet Crown

Lilac chiffon wedding dress with shawl and crochet

I made this dress last year and the wedding actually took place February this year. Gila lambat eh I tulis entry about the dress. Panjang ceritanya. Mula2 because pengantin minta upload gambar after the wedding, so I waited till February. Then, my laptop pula masuk workshop terpaksa tunggu lagi. Then pung pang pung pang busy sana sini, last-last baru ni berkesempatan nk update. But I’ve already put up some photos of the bride and groom wearing my creation on their wedding day, the photos were taken by wedding photographer and I’m still waiting for more beautiful pictures from them sebenarnya.

Lilac chiffon wedding dress with shawl and crochet bride

Nik was being introduced to me by my friend Isma. They used to work in the same office. So the bride Nik contacted me and we discussed details about pricing, budget, design, material, colours and etc through email. When everything seemed ok with the budget and all only then we decided to meet up. Yup, normally my style memang macam tu. I prefer to discuss all the important part dulu especially budget, design and material through email because we can just straight discuss about it without wasting time. Bila semua ok baru jumpa, jadinya sessi bertemu tu dah simple dan mudah sbb kesemua benda2 yg penting sudah discuss terlebih dahulu. I have to do like this due to time constraint. Lagipon it way much better kan? as we don’t waste anyone’s time kan? Customer tk waste my time dengan berjumpa dan tk pasti nk tempah ker tak dan I pon tk waste customer’s time. Kita bincang, setuju baru jumpa for measuring and so on.

Lilac chiffon wedding dress with shawl and crochet

Dan juga customer pon rasa selesa dan tak ada rasa serba salah ke apa, sbb kadang-kadang bila dah jumpa and discuss lama2 sekali budget tk boleh nk meet pula. Dahhhh tk jadi tempah, dahhh rasa segan bagai. So to avoid all these to happen, easier to discuss through email and meet me once you are agree with my price and suggestion.

So back to this beautiful lilac chiffon dress, it’s indeed a simple and sweet dress. Nik prefers the dress to be simple as she planned to wear it not only for the wedding. It’s not difficult at all to work with Nik, as she’s very cooperative and not fussy. When I suggested to her to do crochet crown & crochet shoulder wrap instead of lace , she has no objection to it and I was so happy since she’s open to new thing. I plak mmg dah aim nk design dress with crochet sbb kinda bored with lace already and I believe if pergi wedding, banyak tetamu pon guna lace kan?

Lilac chiffon wedding dress with shawl and crochet

A bit about the lilac chiffon dress, the shawl/veil is pre-attached to the dress, senang sket tk perlu nk cari tudung dah. Just wear a nice scarf inner. Then for the sleeve , it’s a normal sleeve with 2 layer ruffles and I suggested to Nik to add some decent beading. Sbb mula-mula tk ada beads, but I think bila lagi nk melaram with beading bagai if not wedding , ye tak? And beading ni can always unpick if you don’t want it anymore. There’s also lots of beading at the bottom of the dress. Scattered beads. Then for the crown part on the veil, instead of lace patch, I chose crochet lace patch. It is more unique, pretty and exclusive too. Other than that, I’ve also provided crochet lace wrap, to be wrapped around the chest and arm, to give some vintage look but sweet. The dress also comes with a stand alone belt that can be removed.

lilac custom wedding peep toe shoes

Other than that, Nik also ordered a pair of custom made shoes to be worn with her lilac dress and groom suit that match her dress colour too. I’ve provided everything including the material. In sha Allah once I get more of their pictures will put it up here. To those yang berminat to hire me as your wedding attire designer and to get my quotation, do contact me via Nilam Boutique KL contact form

Usually I don’t take many custom orders at one time to ensure quality of my products are top notch. So, tak perlu risau kalau kot-kot designer or tailor confuse ker sbb banyak orders, sbb if dengan I, normally mmg I focus buat only 1 baju pengantin at one time and will only open another slot of wedding orders after the first one has finished. First class service ok :) Marilah mari tempah baju pengantin dgn I ya!

p/s: I don’t have a clear picture of the groom wearing his suit. will ask from the pengantin later :)

0

Telekung Berwarna Rabiah

telekung berwarna rabiah nilam boutique hantaran

Last week I ada update Nilam fan page dan juga Nilam Boutique blog utk collection coloured “prayer robe” / telekung berwarna yg terbaru iaitu Telekung Rabiah.

Telekung ni menggunakan fabric jersey yg sama seperti Telekung Fatema, cuma kemasan muka dan jenis renda adalah berbeza. Kemasan dan bentuk bukaan muka adalah seperti tudung biasa, jadi utk sesetengah orang pemakaian inner adalah diperlukan terutama yg jenis anak rambut melata atas dahi (macam I huhu). Tetapi dgn bentuk muka yg muncung ini, ia amat sesuai dipakai seperti mini telekung dan dipadankan dengan jubah.

Untuk order dan baca info pasal telekung berwarna Rabiah ni, boleh ke blog Nilam Boutique KL ada entry khas utk Telekung Rabiah.

telekung berwarna rabiah nilam boutique hantaran telekung rabiah nilam boutique 4 final telekung rabiah nilam boutique 5 final

Renda yg digunakan adalah renda ala french lace dan agak exclusive. Renda dijahit pada fabric dan bukan dilekat jadi lebih tahan lama. Sgt sesuai dijadikan hantaran, atau kegunaan sendiri di rumah atau utk solat di mana jua. Jika hati kita ikhlas utk solat, insyallah tk kiralah warna apa pon telekungnya, kita tkkan risau berasa ujub atau bangga diri. Jadi marilah beli telekung berwarna / “coloured prayer robe” keluaran Nilam Boutique KL :) I terima international orders juga ok, jadi buyer dari Brunei, Indonesia, Australia and etc , do not hesitate to contact me for shipping quotation ok.

p/s: kebanyakkan dah sold out, tapi kalau berminat just contact jer I dulu, sbb some colours fabric masih available so boleh jahit yg baru, cuma kene tunggu la tailor I jahit dulu ok. Dah jahit boleh pos.

0

Dani's 4th Birthday Party & Daim Kenduri Kesyukuran

clown

Ichiro tengah tk berani nk rapat dgn clown. Malu tapi mahu. Huhu.

Due to limited number of events that we can attend in a year, so am quite lucky this year at least ada la satu invitation ni ha yg kiterorg dpt hadir. Hahaha. Not that am picky when it comes to attend event, I mmg always looking forward for parties and kenduri so that my kids can gain more social experience and be able to mingle with new friends andddddd….also because I can wear my dresses and princess skirts. I’m a sucker of dress and skirt, so keep collecting and making them but seldom wear. But kadang-kadang tk dapat pergi sbb ada aral, mcm hari tu my customer cum friend invite me and family to her son party, tapi we can’t make it sbb anak2 tk sihat.

babies

Baby yg baju merah tu mcm sukaaaa sangat dengan Kenji. Sepanjang Kenji main kt situ, dia dok la melekat dgn Kenji. Hehe. Cute pakai shirt ala-ala sama cam Kenji gak. Kenji…kempiskan sket hidung tu please. Hihi.

Masa nk pergi party smlm ada problem, couldn’t find my black skirt, since dah running out of time and thinking we might not able to arrive before the cake cutting session, I just put on my electric blue satin skirt instead. I don’t have blue scarf (that comes in the form of instant shawl – check my Lelasari Collection to purchase instant shawl that is exclusively designed by me!) so I was a bit furious, but since dh lambat and my husband is not around to blame (at that moment la kan…hihi) so, I belasah je pakai tudung hitam and kuning (yes it’s an instant shawl). LOL. I was likeeee apa jadah la warna combination biru hitam kuning ni. But once dah pakai elok2, it looks nice also (i think la…colour blocking gitu..).Haha.

birthday party arabian theme

Now mmg I prefer pakai instant shawl, because sangat senang nk pakai satu, but most importantly sangat senang nk jaga bila dh pakai, bila senget, bila kene tarik and so on. Itu yg paling penting la bagi i, i rasa. I sampai tahap dah boleh pakai scarf tu tanpa tengok cermin ok. If in masjid, yg selalu cermin tk cukup, I’ll just pakai dulu siap2, then bila bangun nk blah, jeling cermin sket je. Easy kan? Tu yg bila takder scarf yg bleh matching with my outfit, I rasa tk best dah.

family photo

Us! Gambar ni tk berapa clear sbb guna second camera. Ichiro with his signature smile. Setiap kali amik gambar mesti kuar bunyi from him…”smile eeeeee”, yes he needs to say that in order to smile. Tengok rambut Ichiro dah serabai.

Ok back to the party, as expected kiteorg ni para VIP yang datang lambat. Sampai2 tengok ramai dh friend yg dh balik. Tengok orang pon dah tk ramai sangat, if you’ve been to any Rinie’s event before, tk pernah nyer la tk ramai orang. So, bila sampai dh tk ramai orang I cam dh panik, alamak dh nk habis kenduri ke? Hihi.

Sebaik Ichiro sempat get some balloons from the clown. If not confirm merajuk nnt. Huhu. Then my friend Munirah pon ada, she also baru sampai so tkder la feeling alien sangat. The weather was quite hot, tk tahan aku! Lucky tuan rumah kasi the kids main dalam rumah, so Kenji main guling2 atas karpet and Ichiro main bubble with the other kids. Main sampai rambut jadi serabai and berpeluh2.  I don’t know was it because of the weather or sbb Ichiro main tk hengat donia.

ichiro balloon sword

Ichiro with his sword balloon. Bila ada kawan jatuh and balloon pecah dia gi inform Clown belon tu, tapi sepatah haram clown tu tk faham apa dia cakap. Haha.

Dah kasi Ichiro main for a while, bila dh start nk mengganas and Kenji dah start nk start enjin nk menagis, I dah kasi signal to my husband to make move. Lagipon husband need to send us to my hometown straight after the party sbb school break ni I nk duduk kampung seminggu.

Kenji baby

Cuteness! Kenji serious betul, sbb dia tgh merangka misi nk menerkam balloon and bubble :D

So, itu sahaja, hope get more invitation this year sbb we love parties! But sometimes mmg tkleh nk attend sbb anak2 / or kami tk sihat atau ada hal lain. Thanks Rinie and husband for having us! Semoga Daim membesar dgn sihat dan jadi anak yg soleh and to the elder 2 as well Dani and Dayyan. Lauk kambing and nasik arab (nasi arab ker briyani eh? I tkleh nk differentiate) adalah sgt sedap! Love the red velvet cuppies also.

Related Posts with Thumbnails
Show More: 123456789