Tag: melaka

0

Berkelah di Pantai Puteri Melaka

picnic pantai puteri melaka 0

My baby (at the moment la dia paling baby) Dawud Kenji

A friend of mine told me “eh bosan lah blog si toot tu, asyik tulis pasal bisnes dan kekayaan dia jer, tak macam blog dia dulu2. Bosan sbb dah tkder drama kt blog dia”

Ok I bukan nak komplen pasal si penulis tu dh berubah cara penulisan, tapi I tersentap bila my friend said blog tu dah bosan sbb dah tkder drama. Sebab rasanya blog I ni pon dah tk ada drama. Hahaha. Sorry lah, disebabkan tuntutan kerja, memang otak ni asyik fikir kerja dan bisnes sahaja. Jadi bila nak update blog jer, entry2 yang berkaitan bisnes didahulukan, sbb nak cari masa nak menulis blog lagi bukan senang, jadi nak kena utamakan benda yang penting dulu.

picnic pantai puteri melaka 1

Tolong adik Kenji gali kolam

Pasal drama kehidupan dan keluarga juga penting, namun ianya tidak lah sepenting sehingga nak diceritakan kepada semua orang kan? :) Tapi ada betulnya juga, blog pon kena ada drama. My life ni a bit straight forward, rutin adalah rutin. Jadi terkadang rasa mcm bukan tanak tulis drama kt blog, tapi sememangnya tkder drama sangat. Hahaha.

Tapi entry kali ni bukan nak cerita pasal drama apa2 sangat, just nak letak beberapa gambar masa I dgn family pergi berkelah di Pantai Puteri Melaka. Mula2 kitaorg pergi Pantai Klebang, nak beli layang2 dulu, lepas tu ke Pantai Puteri sbb rasanya lebih best picnic di Pantai Puteri. Hmmm best memang best, cuma pantai tu pula tak berapa sesuai utk main layang2 sebab banyak pokok. Jadi akhirnya budak-budak ni pon, bila dh nampak air laut, layang2 semua campak tepi. Lain kali jer la ya main layang-layang tu, but definitely not at Pantai Puteri.

picnic pantai puteri melaka 2

Di Pantai Klebang. Singgah beli layang-layang dulu. Tapi akhirnya layang-layang jadi tukun jer. Huhu. Tkder siapa nak main.

Ini adalah pengalaman pertama Kenji ke pantai, Ichiro second time sbb dia dh pergi pantai dekat Sarawak hari tu. Kenji nampak air menonong je jalan masuk air, sampai habis kasut basah. Hehe. Seronok betul dia main pasir, siap rasa sikit pasir tu. Huhu.

Pantai bersih cuma ada banyak benda tajam , macam mata kail dan kaca pecah. Kitaorg pon takut terkena budak, jadi mata alert jer tgk pasir takut ada benda tajam dan tak benarkan budak-budak pergi jauh sangat dari kawasan yang kitaorg dah scan dan agak pasti tkder benda2 yang tajam. Kenapalah orang2 yang tk bertanggungjawab buang benda2 mcm tu dekat pantai? Tak fikir keselamatan orang lain.

picnic pantai puteri melaka 3

Ini budak kicik, tk sempat nak tanggal diaper, dia dah menghamburkan diri ke dalam air. Memang tk sabar2. Haha. First time ni Kenji main kat pantai

Emak bawa bekal nasi lemak dan kuih donut dari rumah. Wah wah memang sedap menambah lemak kebal di badan. Hahaha. Dah la makan tepi pantai memang selera, sejuk dan lapar. Lepas tu beli plak aiskrim, beli for the kids, boleh diaorg makan sket, pastu pakat2 tanak habiskan, kitaorg yang mak2 orang ni nk kena kasi perabis. Siot betul.

picnic pantai puteri melaka 4

Ichiro tunjuk kulit-kulit kerang yang dia kutip. Dia kata “mommy look here, it’s so beautiful mommy”

Lepas habis main dan makan2 tepi pantai, kitaorg kemas2 dan bergerak ke surau kecil utk solat maghrib. Bersih dan terjaga surau tu, imam pon ada. Next time senang, nak camping pon boleh, sbb surau dan toilet memang selesa. Lepas selesai solat maghrib, bergerak ke restoran utk makan malam pula (makan lagi?), lepas dah kenyang makan, boleh plak kakak ajak makan yong tau fu. Arghhhh mmg boleh meletup perut. Tapi layankan sahaja sbb bukan selalu dapat peluang macam ni. Kalau nak berkumpul ramai2 ni, raya pon belum tentu boleh berkumpul serentak. Jadi guna masa bersama keluarga sehabis baik :)

picnic pantai puteri melaka 5

Ni adik I. Tengah berusaha nak naikkan layang-layang. Tapi tk boleh sbb banyak sangat pokok menghalang. Last2 give up dan sambung makan nasi lemak. Hihi.

Semoga tahun ni dimurahkan rezeki, boleh jalan2 jauh sikit dengan family. Aminnnn. Siapa nak ke Pantai Puteri atau Pantai Klebang, meh la datang. Insyallah seronok.

picnic pantai puteri melaka 6

Last but not least, ini gambar masa dalam perjalanan nk ke Pantai Puteri, bukan perjalan balik tau..perjalanan pergi. Mengantuk tk hengat. Haha. Pergi tidur, balik pon tidur dalam kereta

0

I'm back with capital "B"

Wah lama gila eh tk update. Dari start puasa sampai dah nk habis puasa dah ni. Well, I was busy preparing myself for Cosway interview, for the past few weeks I didn’t live like a normal human. I burn the midnight oil to study for almost every night till sahur, imagine that. Then stayed up some more for solat subuh, sbb kalau tidur lepas sahur nnt takut tk boleh nk bgn subuh sbb dh ngantuk sgt, then the moment nk tidur tu anak2 pon dh start la pre-waking , hihi. Mmg hidup tk serupa orang.

Tapi alhamdullilah, interview dah lepas I can toss away all the notes and catalogues already. Hahaha. Lega gila. Result will be out in 2 weeks time, really hope I can pass the interview as I don’t want to repeat and baca/hafal notes mcm nk gila lagi.

Today went to Melaka Aeon to do some raya shopping, alhamdullilah tk ramai sgt orang except di Padini stores yg jam pack mcm sardin tadi. Dekat Jusco ok, aman damai :) I spotted my old schoolmate in Jusco but didn’t tegur him sbb I was queuing far behind in the line to pay for my purchases. But he looks well and happy with family, so happy for him :) His name is Fairuz by the way.

What’s your raya theme colour? Mine would be purple (for first raya), same like last year sbb last year I tk dpt pakai my baju raya, so this year kene pakai. Haha. But sadly the baju is too loose for me already, sbb I buat baju tu for masa confinement (because I delivered my baby middle of Ramadan last year), so time raya I pantang lagi. So now bila nk pakai balik, the dress is too large for me, tried to jahit tangan sket kasi kecik kt pinggang, sbb I don’t mind pakai loose, few months back was ok, tapi few days ago try balik, looks horrible la, chest area dh terlalu longgar and I still tk sure nk pakai ke tak that purple dress this year, maybe I need to wear something else, seriously don’t know!!! Sbb dress tu buat I nampak heavy and gemuk plak (dah la mmg dh gemuk, makin bertambah2 gemuk pakai baju baggy semacam) Hmm how now brown cow?

Utk casual wear, I just beli je yg boleh match dgn my kids and husband. I bought for the kids first last week, then dh dpt for depa, baru mak ayah cari baju yg leh match. I’ve been many blouse ever since I joined Cosway, sbb selalu gi training and jumpa orang, so kene look presentable kan. Lagipon sejak tk kerja and duduk rumah, mmg tkder sgt membeli baju sbb tk berapa nk guna sgt baju lawa2. Jadi dh byk beli baju, tkder la berapa nk beria beli baju for raya, pakai je apa yg ada, tapi tadi beli la jugak, but not really for Raya, more for something to wear during meeting with prospects , tapi I bought yg colour co-ordinate with my family la.

I noticed that this year mcm warna navy blue and white kinda in. Mula2 I beli my kids baju warna tu, sbb cantik, then tadi dekat Padini, pon ada byk warna mcm tu for men, so husband bought 3 pieces, then I gi Jusco pon byk dat colour gerammmm. So senang I beli je la follow colour kids and husband. Hehe. I mmg tk kisah warna apa pon sgt, semua warna I pakai. Warna for tudung jer I picky sket, sbb kalau silap warna muka jadi caca marba. Haha.

I need to buy fabric utk buat tudung next week, then pants! I want pants! I want stripe / polkadot / flower prints pants. And some brooches. Brooch ni mmg sadis la kalau beli, lepas pakai dua tiga kali, tk senonoh dah brooch2 tu, batu gugur bagai. I ada beli brooch 10 thn lepas rasanya, sampai sekarang tahan lagi, kembar 3 brooch tu I beli utk pakai kebaya. I wonder why that brooch boleh tahan tapi brooch lain tk tahan. I tgk kualiti besi lebih tebal dan tahan, batu pon jenis lekat kuat. Harga mahal sket rasanya, mahal tapi pakai 10 tahun , berbaloi kan?

Ok la, esok I update pasal Jubah Solat Hajidah rekaan terbaru I, dan dh start jual dah di blog dan fb. Siapa yg suka telekung one piece yg praktikal dan cantik (bukan nampak mcm baju sky dive atau teletubbies), boleh beli my Hajidah, saya jamin cantik!! Kalau tk sabar nk tengok boleh tengok di blog Nilam http://www.nilamboutique.com/blog

Ok bye!

Related Posts with Thumbnails