Tag: malaysia

0

Sponsored Video: Toyota - Dream Car Art Contest - Malaysia

toyota dream car art contest

Hi, Toyota is currently having a contest for anyone in this country (Malaysia) who aged 15 years old and younger. The contest is pretty simple, the kids just need to draw a picture of their dream car with suitable backgrounds to support the idea.

Entry Guidelines

  • Entry period    September 2013 – end of March 2014. The 8th Toyota Dream Car Art Contest is open.
  • Eligibility    The contest is open to anyone in these countries, aged 15 years old or younger.
  • Age categories    7 years old and under; 8-11 years old; 12-15 years old.
  • Theme    “Your Dream Car”
  • What can I use to create my artwork?    You can use any standard drawing medium you like. Perhaps you could try coloring pencils, crayons, watercolors or markers Our only restriction is that you don’t use digital tools to create your artwork.
  • Your task    We’re looking for hand-drawn colorful artwork, which shows “Your Dream Car”. Remember to include a background that supports your idea. Your picture could be seen all over the world, so make sure people from different cultures will be able to understand it.
  • Artwork size    Please try and use A3 paper for your artwork (that’s 420 x 297mm). If you can’t get a piece of A3 paper, between 420-450mm (16.5-18in) and 270-300mm (11-12in) is fine.

The contest timeline and requirements may vary in different countries or regions. Please confirm the contest details with the TOYOTA distributor in the country or region of your residence.

Parents can check full entry information and entry guidelines here http://www.toyota-global.com/events/dream_car_art_contest/entry.html

0

Kemaman & Kuantan Flood 2013

banjir kemaman kuantan 2013 aPicture courtesy of Shabery Cheek Official FB Fan Page

We were tested greatly when natural disaster specifically flood, hit Kemaman and Kuantan about a week ago. Syukur alhamdullilah all are safe except one.

Communication and Multimedia Minister Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek said the critical period for flood victims throughout the five days in Kemaman, Terengganu was ending and it was time for cleaning works to begin.

He described the phenomenon this time as unusual, saying it was probably to serve as a reminder to the people on the importance of being united and avoiding conflicts before being tested with catastrophes such as in Aceh, Sri Lanka and the Philippines.

“Everything was unusual. The rainfall reading in Jabur on December 2 was 777mm in a day. This is a 100-year phenomenon. Normally during the monsoon season, the level is 350mm in a month – See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/critical-period-for-flood-victims-almost-over-says-ahmad-shabery

banjir kemaman kuantan 2013 bPicture courtesy of Shabery Cheek Official FB Fan Page

I was so keen on donating some money for the victims, however I always a bit hesitate especially when the money needs to be transfer to individual account (individual that I don’t know, hence need to do some checking and investigation before transferring money) Other than that, I also don’t really like to wait for tac number from the bank for online transaction. When all these sums up, it made me kinda turned off or “liat” to donate my money online. I wonder is there any donation method that is easier and simpler for our flood victims?

And suddenly  my prayer answered when I saw DS Shabery Cheek posting this on her facebook wall. Many thanks to him for introducing this “tabung” as we can now donate our money with peace of mind.

derma tabung KKM menerusi sms

I give it a tried by just simply donating RM1, and I get this reply immediately after I sent the sms. The amount that you donated will be charged to your postpaid bill or deducted from your prepaid credits. Let’s donate! RM1 for 1 person, if 1 million of people donating RM1, we can get RM1 million. Awesome!

tabung kemanusian komunikasi dan multimedia

 Haha bateri kaput!

0

Epic Era Fever - Part 1

Saya ada berita baik utk semua yang masih tercari-cari perniagaan yang boleh dijalankan dari RUMAH dan mampu memberikan pendapatan yang stabil. Saya akan “update” dengan lebih terperinci dgn business ini bermula dengan bahagian pertama ini dulu ok. Sesiapa yang tak sabar nk tahu lebih details (memandangkan tarikh pendaftaran semakin hampir) boleh lah contact saya, dan saya boleh explain dgn lebih detail ok.

Mesti ada yang kata dalam hati, ah sure boring, sure just another typical direct selling company..Ok I don’t blame you sebab most of us are like that. Tapi kali ini, you got to read till the end if you really looking for an ideal and simple business that you can just do with merely a computer and internet line at home. Antara ciri-ciri lain yang anda harus ambil tahu tentang perniagaan ini ialah;

  1. Epic Era ialah sebuah syarikat dari Utah, US yang bergabung dengan Cosway/eCosway untuk mewujudkan satu plan perniagaan “Trinary” (yup you heard it right, trinary not binary ya) yang PERTAMA di dunia
  2. Epic baru dilancarkan pada bulan lepas iaitu October 2013, dan pendaftaran utk di Malaysia akan bermula pada bulan depan 16th Dec 2013. Jadi rebut peluang utk menjadi antara yg pertama menjalankan business ini dan menjual product Epic
  3. Gabungan Epic dan eCosway , menjadikan perkongsian ini lebih kukuh kerana tidak akan wujud masalah “product saturation” (iaitu satu situasi di mana syarikat tidak mempunyai banyak “product range” yang boleh dijual, yang menyebabkan pelanggan tidak boleh membeli barang lain selain apa yg dijual sahaja, ataupon produk tk ada stock, ini adalah masalah utama produk direct selling) Cosway/eCosway memang terkenal dengan seleksi barangan yang sangat banyak dan kini ada pertambahan dgn produk dari Epic, menjadikannya “one stop shopping center” utk semua orang. Produk Epic juga akan dijual di semua kedai Cosway.
  4. 1 network 2 bonuses! Oleh kerana Epic dan eCosway/Cosway bergabung jadi ia dikira seperti satu network, tetapi yang menariknya bonus diberikan oleh kedua2 syarikat ini. Buat kerja sekali, bonus 2 kali. Yup something like that :)
  5. Everything can be done ONLINE! Semua disediakan utk kemudahan anda memperkenalkan business ini secara online. Ada website, boleh order melalui website, boleh mendaftar ahli baru menggunakan website, online training, boleh check activity network dan sales melalui backend office yg juga adalah online, boleh promote product secara online juga kerana Epic menyediakan video iklan utk produk2 mereka. Tutorial untuk enroll (daftar ahli baru) juga ada disediakan dalam bentuk video.

epic era

Ok, I think cukup dulu 5 kot :) Nanti baca banyak2 pening. But yes, the above are 5 reasons that you should give this business a chance. Yang pertama di dunia tu, kena cuba ok :) Pada saya lah, kalau saya nk buat business saya prefer banyak produk, sbb tk kisah lah apa jua yg pelanggan minta, kita boleh sediakan. Ada juga yg kata, we need to have STAR product or killer product, jadi tk perlu jual banyak2 sangat. Itu pon betul juga, tetapi it depends on the type of product juga, kalau STAR produk tu mcm kek chocolate moist yang harga murah dan org suka nk beli berkali2, mmg ada 1 produk jer dh cukup utk dapatkan repeat sales, especially utk org yg gila kek mcm saya. Saya sanggup jer nk beli kek tu berkali2 sebulan. Tapi andai kata produk STAR tu mahal, harga 100++ dan utk kesihatan pula tu (ramai tk minat nk beli supplement or produk kesihatan, nk kene ketuk sekali, beli sekali) , kalau setakat 1 – 10 produk mungkin agak susah utk maintain sales yg bagus. Boleh tu memang boleh, saya tk kata tk boleh. Tapi agak susah sedikit berbanding jika anda boleh supply mcm2 produk. Customer pon sangat suka kalau ada byk pilihan. Mereka boleh memilih mengikut bajet dan “preference” . Nak supplement pokok senduduk ke, nak supplement tanam kt gunung himalaya ker…u just name it! (hehe joking..)

Contoh “training” video Epic. Just Listen. Interesting, I tk pernah tengok video training ala2 filem ni. Huhu.

Setiap “business owner” Cosway akan secara automatic menjadi ahli Epic, ini bermakna saya akan automatic menjadi ahli Epic, apabila ia bermula december ini. Jadi sesiapa yang nk join group saya, yang di mana kami memang ada group center yang sangat bagus, menjalankan aktiviti2 pembelajaran produk, marketing plan, oppurtunity talk, team building and etc Saya jemput sangat2 dengan tangan terbuka utk anda menyertai kami. Berkenaan dgn yuran pendaftaran dan lain2, akan saya update di blog, tapi buat masa ni kalau nk tahu , boleh contact saya dulu ok. Sbb sekarang ni mmg tk sempat lagi nk digest harga pendaftaran kerana dia ada byk jenis (since combine dgn eCosway), so mmg ada a few type, jadi nk explain kt sini I nk kene type panjang lebar. But now I need to sleep dulu. Huhu.

Ini adalah salah satu video iklan utk produk Epic iaitu Epic Curb. Curb sejenis “oral spray” yang boleh mengurangkan rasa suka dan ketagihan kepada makanan-makanan yang manis. Sangat berguna disaat2 gula naik harga eh? Hehe.

I really need to stop now, ladies (i believe majority my blog readers are ladies) if you want to among the first to be in Epic Era and run this fantastic business, do contact me

Subscribe my blog to get latest update

0

Nak beli baju cantik tak?

S14_0001

Mood tgh sgt baik sekarang ni, in fact minggu ni mmg everything goes so smooth and I like it that way. Hope this positive vibe continues forever ^_^ . Aminn.

That day I went to Sophie Paris boutique to buy some clothes for myself. Have you ever try any of Sophie Paris products? Tak kisahlah handbag ke, baju ker…pernah try tak? I would say majority of their products are quite good tau and affordable. Bukanlah antara yg termurah you all boleh dapat, but insya Allah it’s not too expensive. I suka beli Sophie Paris sbb senang pilih from catalogue and bila dh tahu apa nk beli can just call order or drop by at any of Sophie Paris boutique to buy. Tapi small branch might not have all the stocks, so you need to call up and order dulu rasanya.

I’ am bit lucky Sophie Paris boutique is quite near to my house, Cosway pon dekat, Usana pon dekat (itu yg best duduk di PJ, it just that crime rate yg makin tinggi membuatkan fikir 4 juta kali nk duduk kat bandar ni. Sigh)

Sophie Paris Katalog 14

be spoilt with choice

So, I went to the boutique last weekend, beli 2 pasang baju. I memang tk banyak baju long sleeve, sbb before this I selalu pakai jacket or baju yg ada inner long sleeve. Tapi cuaca sekarang dh makin panas, jadinya mmg rasa not comfortable anymore to wear 2 layer of clothing or jacket. Time hujan or malam ok lah, tapi siang hari oh cannot. Rasa mcm dalam sauna.

Sophie ni banyak baju long sleeve juga, and design dia boleh tahan jugalah. Sejak buat Cosway I banyak kene jumpa prospect, jadi kena adalah baju yg elok2 sikit kan. Tak mahal tk apa, asalkan selesa and tk buruk. Sebab bila kita buat business especially yg baru-baru nk melangkah maju, berhati2 lah dgn expenses, jgn expenses melebihi cash flow. Ataupon kita berpura2 ada pakaian branded mahal2, tapi duitnya tk seberapa. Biarlah sederhana kan.

Sophie Paris Katalog 14

I beli navy blue polkadot tunic with tangerine collar and cuff. Yg ni pon i suka, sangat selesa, sbb labuh, if it’s too labuh for your liking, boleh guna belt utk tarik lebihan baju ke atas sedikit. Ataupon can simply bawa ke tailor and potong. Tapi kalau you decide to just wear it as it is, then my advise do not wear it with palazzo, better to wear it with straight cut pants.

Second I beli yg ni, I dh pakai and I like it. I suka sbb bahagian depan dan belakang adalah dari cotton viscose, jadi dia tk melekap di badan seperti baju yg material cotton knit (mcm lycra or spandex) Thumbs up! Dah pakai and rasa puas hati, mine is maroon colour. Yang penting dua2 baju tk jarang, yay!

Sophie Paris Katalog 14

Siapa nk join Sophie Paris ni, boleh sign up under me. I boleh submitkan form semua org ke counter utk registration secepat mungkin (i pernah nak sign up under someone yg I tak kenal sebenarnya, and it took her 2 weeks to register me, she just passed me the ID number yg belum official lagi, so bila I nk beli Sophie kata ID tu belum daftar lagi, I sangat marah sbb dh lama sgt, jadi i terus bayar jer lagi sekali dan register sendiri jer di kaunter, geram kan?) Harga utk register cuma RM15 seumur hidup. Jadi bayar sekali sahaja. Dapat starter kit dan 1 current catalogue. Utk katalog2 yg seterusnya nnt boleh beli through me juga ok. RM3 jer harga satu katalog (tk termasuk pos) As  I said, my location is pretty near to Sophie Paris main boutique, so insya Allah apa2 barang yg you all order , insya Allah ada stock lah. Kalau nk lagi selamat, setiap kali keluar katalog jer cepat2 order, stock mesti banyak :)

So siapa nk register boleh isi form kt sini ya http://www.mrmrsimran.com/details-form-for-sophie-paris-registration/ dan notify me (sama ada dekat comment section or contact me here to inform yg u dh isi form , sbb takut kadang2 form tk masuk email betul2) Sesiapa yg minat nk business, I think Sophie ni paling murah, paling untung, paling senang nk buat :) Sbbnya? I pon tk tahu i dh buat apa kan, I just promote and register sesiapa yg nk beli and I pon beli sket2 barang for my family and myself, tahu2 jer dah dapat bonus dalam account and dah naik pangkat jadi Junior Manager, this month I’m going to up another level to Manager. Ha surprise kan? Sbb I jarang promote Sophie compare to Cosway. Jadi agak kagum juga dgn pencapaian yg tidak dijangkakan itu. Huhu.

Sophie ni kalau u nk check bonus dan aktiviti org2 yg berada di dalam network, boleh just login kt sini http://www.sophieparis.com.my/business-tools/bonus-inquiry.html dan check everything online jer. Senang kan? Free jer tau. Lepas tu kt sini pon u boleh check apa barang yg out of stock, so senang jgn terima lagi order dari customer utk barang2 yg out of stock. Mudah kan? So apa lagi marilah join I :) Boleh isi form kt sini www.mrmrsimran.com/details-form-for-sophie-paris-registration/

Utk order barang boleh tengok di sini katalog vol.14 http://www.sophieparis.com.my/catalogue/latest-issues.html (latest) , ataupon sesiapa yg tk ada flash player boleh tengok di gallery I kt sini http://www.mrmrsimran.com/gallery/

Akhir kata, mari kita shopping dan business sekali. Kita untung dan happy! Mari mari join the bandwagon. Siapa kata susah nk business? Semua dah ada, dah disediakan. Cuma kena ada kemahuan dan determination (erti kata lain kene consistent ok)

Subscribe my blog to get latest update

0

Tanda Putera

tanda putera

I went to watch Tanda Putera movie with my husband on Merdeka day. Timing was not so perfect since we got to watch the movie at 6.30pm, which means we need to make way for Maghrib prayer. But that’s all we got as next show will be at 9pm and afraid that by the time the show ends, it’s already way past our kids bedtime, so 6.30pm it is (alhamdullilah I’ve managed to perform Maghrib prayer and continue watching the movie after that)

Hats off to AEON Bandaraya Melaka as the management of the mall made it a point to play all kind of Merdeka and patriotic songs throughout the Merdeka day. I was smiling from ear to ear upon hearing one of Sudirman’s song when I was doing my “thing” in the washroom. Haha. Thank you so much to AEON Melaka.

Since there was a bit of controversy of the film which lead to state government of Penang banning the movie, it made me wanted to watch the movie even more. Ha ha ha. Nice move LGE.

My verdict? Ala tang mana tah yg bahaya nya filem ni? Everything seemed fine to me as it is based on true story and history and plus the 13th May scenes pon bukan byk sgt, of course we know how it happened and who involved but the movie also showed that there’s a good chinese and good malay that protecting each other and remain as good friend regardless the unfortunate incident. So what’s so bad about it? I cannot brain the idea of banning the movie after all. I think LGE is rather a bit over reacting.

The film is actually focus more on Tun Abdul Razak as Malaysia’s second prime minister and his deputy at that time, Tun Dr. Ismail. How they worked side by side to develop Malaysia as well as wiping out communist and how both of them keep silent about their chronic illness just to save Malaysia. Sangat sedih babak2 dalam filem ni, even mr husband pon menangis dibuatnya. I wonder how Najib Razak would feel if he watches this movie. The movie is entirely about his father, mother, family and even himself. Kalau I…sure rasa weird. Haha.

Good movie though, and to those yg keep looking for goofs and flaw. Oh come onnnn…get a life la dude. There are so many goofs in hollywood movie and nobody bats an eye, but when you saw a cctv in Tanda Putera tiba-tiba nk kecoh satu FB. Tanda Putera is a good movie, but you gonna miss it if you keep looking for fire detector, cctv and etc. Enjoy it sudah lah. Bosan ok dgn attitude so called Malaysian ni!

To all, just go and watch the movie. Just go. You gonna love it. After all it’s about Malaysia, our country that we loved. Trust me the movie is suitable for all..tua muda, kecik besar, melayu, cina, india, mat salleh, english subtitle pon ada. Sekian.

Related Posts with Thumbnails
Show More: 123456