Tag: jahit

0

Jahit Tepi Halus

image

Mocha Brown shawl yang dah siap dijahit tepi

Busy sket 2-3 menjak sbb nak siapkan orders, tiba2 ada rush order utk jahit tepi halus, kuantiti masih dalam lingkungan boleh di buat utk dlm masa 3 hari.

Proses jahit tepi kadang2 boleh buat rasa nak karate mesin jahit.  But most of the time it wasn’t the machine’s fault but fabric.

Lain fabric lain rupa jahit tepi tu bila dh siap walaupun setting dan benang sama. Yg paling tension bila jahitan tk nak lekat bila guna kain chiffon. Jahitan tu mcm tk “menggigit” kain, lagiĀ² kalau kain chiffon tu jenis yg ira dia jarangĀ² (biasa chiffon jenis ni guna utk buat lining) Jadi “tips” saya kalau nak jahit tepi kain jenis mcm chiffon ni, terutama di bahagian kain yg melawan arah ira kain atau bahagian yg dipotong serong atau melengkung, semasa nk jahit tu jahit ke dalam lebih sikit, maksudnya kena potong tepi kain tu dgn pisau mesin jahit tepi lebih ke dalam sikit jgn sipi hujung sgt, nnt mesti jahitan tk lekat.

Benang pon guna boleh tahan banyak guna kalau jahit tepi halus ni, sediakan benang extra kalau nk jahit banyak ok.

0

Warna-warni manik

20120915-074205.jpg
My baby refuse to sleep and to keep my sanity in check, it is best for me to blog now. Sebelum haku naik darah tinggi ni ha. Huhu. Adoiii adikkk tidur lahh.
20120915-074529.jpg
By the way, would love to share some beading works that I’ve done for customers and for myself. Not literally done by me, but I am responsible in choosing the right beading design for the outfit (like nk batu besar ker, nk jurai2 ker, nk bunga2 ker, which part nk bunga which part nk manik, nk manik tabur ker…things like that) and scouting for good beaders to get the job done marvelously. Get it?
20120915-075036.jpg
Ok I need to stop now, baby is crying and am starting to feel annoyed. Dari pukul 6 pagi mcm ni! Dah dekat 2 jam ok. Nk tido, tido lah tah hapa benda masalahnya lagi. Haishhhh. Sebaik la anak tu mmg utk disayangi, buat perangai apa pon sayanggg jugak. Huhu. Ok bye.

Related Posts with Thumbnails