Tag: Chiffon

0

Jahit Tepi Halus

image

Mocha Brown shawl yang dah siap dijahit tepi

Busy sket 2-3 menjak sbb nak siapkan orders, tiba2 ada rush order utk jahit tepi halus, kuantiti masih dalam lingkungan boleh di buat utk dlm masa 3 hari.

Proses jahit tepi kadang2 boleh buat rasa nak karate mesin jahit.  But most of the time it wasn’t the machine’s fault but fabric.

Lain fabric lain rupa jahit tepi tu bila dh siap walaupun setting dan benang sama. Yg paling tension bila jahitan tk nak lekat bila guna kain chiffon. Jahitan tu mcm tk “menggigit” kain, lagi² kalau kain chiffon tu jenis yg ira dia jarang² (biasa chiffon jenis ni guna utk buat lining) Jadi “tips” saya kalau nak jahit tepi kain jenis mcm chiffon ni, terutama di bahagian kain yg melawan arah ira kain atau bahagian yg dipotong serong atau melengkung, semasa nk jahit tu jahit ke dalam lebih sikit, maksudnya kena potong tepi kain tu dgn pisau mesin jahit tepi lebih ke dalam sikit jgn sipi hujung sgt, nnt mesti jahitan tk lekat.

Benang pon guna boleh tahan banyak guna kalau jahit tepi halus ni, sediakan benang extra kalau nk jahit banyak ok.

0

Selamat Tahun Baru & Tempahan Jahit Telekung Berwarna

telekung berwarna rabiah lavender pink laceAlhamdullilah selepas lama juga tutup tempahan disebabkan ada masalah dgn produksi, saya kembali semula menerima tempahan untuk menjahit telekung, terutama sekali telekung berwarna. Telekung putih pon ada juga. Design pula terhad kepada telekung RABIAH, mini telekung HERA dan tudung selendang segera LELASARI.

HERA tu baru lagi diperkenalkan, saya pon tk ada lagi gambar yg formal, ada gambar mak mertua saya sahaja yang saya sempat siapkan mini telekung Hera itu utk dia sebelum dia berlepas ke tanah haram utk mengerjakan umrah 2 minggu lepas. Yang mak mertua saya pakai tu adalah versi percubaan, jadi saya tak begitu berani nak bermain dgn warna kerana takut mama saya tk berapa suka, jadi saya buat yang simple sahaja dan mini telekung tu saya hiasi sedikit dgn batu2 rhinestone untuk nampak lebih menarik. Insyallah nnt kalau ada gambar yang lebih jelas saya akan masukkan ke blog segera ya.

mini telekung HERA mekah

mini telekung HERA mekah-3

LELASARI pula saya ingin ubah sedikit rekaannya, utk jadi lebih mudah dipakai tanpa menggunakan brooch di bawah dagu (kepada sesiapa yang tidak tahu, Lelasari ialah selendang chiffon segera dimana cara memakainya adalah mudah sekadar disarung tanpa perlu menggunakan pin) Insyallah nanti kita lihat hasil r&d ya. Tapi rekaan LELASARI yang sekarang ini pon dah cukup mudah utk dipakai sebenarnya, sekadar sarung dan sematkan satu brooch di kepala sudah memadai. Saya sangat gemarkan instant shawl lelasari (bukan kerana saya yg merekanya dan menjualnya, tetapi memang kerana ianya sangat sangat mudah utk dipakai) , sehinggakan saya sudah berhenti membeli tudung2 atau selendang2 lain, dan cuma memakai lelasari sahaja. Saya ada dalam 15 tudung lelasari rasanya. Tetapi saya kurang sedikit menjual lelasari kerana beberapa masalah , jadi oleh kerana ada permintaan dari pelanggan untuk menempah lelasari, jadi saya terfikir untuk menerima tempahan menjahit lelasari juga (sebelum ini, saya cuma menjual ready made stock sahaja)

Tudung Lelasari Instant Shawl Red Black ButterflyOk itu sahaja pengumuman berkenaan Nilam Boutique buat masa ini. Nanti saya umumkan tawaran pakej umrah dengan MR Travel & Services. Sesiapa yang beli pakej umrah Silver atau Gold dgn MR Travel & Services dan memberikan nama Nilam Boutique KL sebagai introducer, akan mendapat mini telekung HERA secara percuma utk setiap pakej yang dibeli (silver atau gold sahaja) Menarik tak? Ok nnt kita esok lusa kita bicara tentang itu ya.

Buat masa ini, cukup setakat ini sbb dah malam, Selamat Tahun Baru kepada semua. Harapan saya, di harap tahun ini tidaklah habis terlalu cepat sehingga tidak disedari oleh kita. Semoga kita semua mampu utk penuhi setiap detik waktu dengan perkara2 yang bermanfaat dan mendatangkan pahala, dengan itu insyallah masa tidak habis terlalu cepat dan disia-siakan oleh kita. Semoga beroleh kejayaan kepada semua. Insyallah.

0

Jubah Solat Hajidah

Dulu di blog ni I banyak tulis mcm2 benda, like benda yg I beli, benda yg buat, benda yg I suka. Tapi sekarang I tend to keep everything to myself. I surely have many reasons for that, one of it is I just love to lay low. Or in other word, I don’t like the attention am getting if I’m being too open about my life and where’s the surprise element then? If everything pon nk cerita. Kan?

Ok kali ni nk cerita pasal Jubah Solat Hajidah. Hah it took me about 3 months to write about it here. Dekat blog Nilam Boutique dah ada dah. Cuma kt sini belum lagi.

combineMore pictures of Hajidah here http://www.nilamboutique.com/blog/2013/07/24/new-jubah-solat-hajidah-telekung-one-piece/

By the way Hajidah is my latest invention. I get the idea few years back cuma baru sekarang baru dapat materialize the idea. So basically Hajidah is a type of jubah that comes with a attached hijab/shawl that can be transformed into a prayer robe.

Selalunya bulan puasa, I akan ke masjid dgn family utk berbuka puasa. So agak pening nk sediakan baju kurung yg elok utk sebulan utk dipakai ketika berbuka puasa di masjid (memang selalu bulan puasa family jarang makan di rumah, sbb tk ada siapa la nk masak) Jadi utk tk payah susah2 I nk pening cari baju kurung, I just sarung telekung. Tapi masalahya time makan nampak a bit weird sbb pakai telekung. So i was thinking, alangkah bagus ada jubah yg ada siap tudung dan boleh pakai sembahyang terus. Dari situlah tercetus idea utk Hajidah ini.

Kemudian idea tu I olah lagi utk jadikan ianya lebih praktikal, so instead of jadikan attached hijab/shawl tu as hoodie, saya reka supaya ia boleh jadi seperti “cape” dan menyaluti tubuh supaya bentuk tubuh tertutup terus ketika solat, dan supaya ianya kelihatan seperti telekung biasa. Dan setelah selesai solat, bolehlah diangkat cape dan diletak atas kepala dan digayakan mengikut kesesuaian. Kalau nk pakai as it is pon ok jer, cantik dah :)

Dengan tidak disedari, rekaan ni sangat sempurna bagi jemaah2 haji atau umrah, kerana ianya sangat praktikal, dan jemaah tidak perlu membawa telekung atau memakai telekung berlapis2. Kerana jubah ini sudah sangat kemas, cantik dan praktikal.

Telekung Jubah Hajidah Grey-BlackMore pictures of Hajidah here http://www.nilamboutique.com/blog/2013/07/24/new-jubah-solat-hajidah-telekung-one-piece/

Hajidah pula adalah bermaksud yg rajin solat malam. Semoga sesiapa yg memakai Hajidah akan rajin solat dimalam hari :) Material yg digunakan adalah lycra dan chiffon. Size pula can fit S to XL, and XXL pon muat rasanya.

Jadi kalau ada sesiapa nk berikan sebagai hadiah kepada jemaah yg nk ke mekah, atau sesiapa yg rajin ke masjid utk dengar ceramah atau solat jemaah. Hajidah adalah sangat bagus dan mudah. Kerana tidak perlu lagi memakai berlapis2 pakaian dibawah telekung kerana jubah ini adalah telekung. Cuma adalah lebih selamat jika memakai seluar panjang di dalam jubah ini.

Telekung Jubah Hajidah Mocha GreenKalau order isi form kat sini ya http://www.nilamboutique.com/blog/contact-us-2/

Harga adalah RM230 tidak termasuk postage (masih lagi sangat murah jika nk dibandingkan dgn telekung2 rekaan biasa yg 2 piece yg kadang kala ada dijual sehingga harga RM500) . Jika berminat boleh hubungi saya melalui blog Nilam Boutique KL ok. Stock masih ada, boleh dihantar dalam tempoh 24 jam selepas pembayaran dibuat.

0

Lilac Chiffon Wedding Dress with Crochet Shoulder Wrap & Crochet Crown

Lilac chiffon wedding dress with shawl and crochet

I made this dress last year and the wedding actually took place February this year. Gila lambat eh I tulis entry about the dress. Panjang ceritanya. Mula2 because pengantin minta upload gambar after the wedding, so I waited till February. Then, my laptop pula masuk workshop terpaksa tunggu lagi. Then pung pang pung pang busy sana sini, last-last baru ni berkesempatan nk update. But I’ve already put up some photos of the bride and groom wearing my creation on their wedding day, the photos were taken by wedding photographer and I’m still waiting for more beautiful pictures from them sebenarnya.

Lilac chiffon wedding dress with shawl and crochet bride

Nik was being introduced to me by my friend Isma. They used to work in the same office. So the bride Nik contacted me and we discussed details about pricing, budget, design, material, colours and etc through email. When everything seemed ok with the budget and all only then we decided to meet up. Yup, normally my style memang macam tu. I prefer to discuss all the important part dulu especially budget, design and material through email because we can just straight discuss about it without wasting time. Bila semua ok baru jumpa, jadinya sessi bertemu tu dah simple dan mudah sbb kesemua benda2 yg penting sudah discuss terlebih dahulu. I have to do like this due to time constraint. Lagipon it way much better kan? as we don’t waste anyone’s time kan? Customer tk waste my time dengan berjumpa dan tk pasti nk tempah ker tak dan I pon tk waste customer’s time. Kita bincang, setuju baru jumpa for measuring and so on.

Lilac chiffon wedding dress with shawl and crochet

Dan juga customer pon rasa selesa dan tak ada rasa serba salah ke apa, sbb kadang-kadang bila dah jumpa and discuss lama2 sekali budget tk boleh nk meet pula. Dahhhh tk jadi tempah, dahhh rasa segan bagai. So to avoid all these to happen, easier to discuss through email and meet me once you are agree with my price and suggestion.

So back to this beautiful lilac chiffon dress, it’s indeed a simple and sweet dress. Nik prefers the dress to be simple as she planned to wear it not only for the wedding. It’s not difficult at all to work with Nik, as she’s very cooperative and not fussy. When I suggested to her to do crochet crown & crochet shoulder wrap instead of lace , she has no objection to it and I was so happy since she’s open to new thing. I plak mmg dah aim nk design dress with crochet sbb kinda bored with lace already and I believe if pergi wedding, banyak tetamu pon guna lace kan?

Lilac chiffon wedding dress with shawl and crochet

A bit about the lilac chiffon dress, the shawl/veil is pre-attached to the dress, senang sket tk perlu nk cari tudung dah. Just wear a nice scarf inner. Then for the sleeve , it’s a normal sleeve with 2 layer ruffles and I suggested to Nik to add some decent beading. Sbb mula-mula tk ada beads, but I think bila lagi nk melaram with beading bagai if not wedding , ye tak? And beading ni can always unpick if you don’t want it anymore. There’s also lots of beading at the bottom of the dress. Scattered beads. Then for the crown part on the veil, instead of lace patch, I chose crochet lace patch. It is more unique, pretty and exclusive too. Other than that, I’ve also provided crochet lace wrap, to be wrapped around the chest and arm, to give some vintage look but sweet. The dress also comes with a stand alone belt that can be removed.

lilac custom wedding peep toe shoes

Other than that, Nik also ordered a pair of custom made shoes to be worn with her lilac dress and groom suit that match her dress colour too. I’ve provided everything including the material. In sha Allah once I get more of their pictures will put it up here. To those yang berminat to hire me as your wedding attire designer and to get my quotation, do contact me via Nilam Boutique KL contact form

Usually I don’t take many custom orders at one time to ensure quality of my products are top notch. So, tak perlu risau kalau kot-kot designer or tailor confuse ker sbb banyak orders, sbb if dengan I, normally mmg I focus buat only 1 baju pengantin at one time and will only open another slot of wedding orders after the first one has finished. First class service ok :) Marilah mari tempah baju pengantin dgn I ya!

p/s: I don’t have a clear picture of the groom wearing his suit. will ask from the pengantin later :)

0

Hot Weather-Hot Items for Sale!

Sekarang ni cuaca berbahang betul kan? Apalah dosa anak adam di muka bumi sampai Allah murka dan uji kita dgn cuaca sebegini. Harap diampuni oleh Allah. My son tidur malam tk pakai baju and just pakai short. Kalau tak sure dekat2 nk pagi tu, dia merengek and terjaga. Marah-marah cakap sakit. Dia tak tahu lagi cakap panas, so dia cakap sakit. Hehe. Husband pulak dah pindah tidur atas lantai sbb tak nak kasi anak bertambah panas.

Kalau kt rumah my parent kt N9 ni, ok la malam2 boleh on air-cond so not so bad. Kalau kt rumah in law, i segan lah nk pakai air cond bagai. Ehe. Port utk pasang air-cond mmg ada kt dalam bilik, tapi we all sajer tk install any air-cond sbb nnt kalau dah ada asyik nk on jer plak. So better lah tk ada. Hope cuaca mcm ni tak prolong la. Sbb am going to deliver soon, kesian pula dgn newborn nnt kepanasan.

Dat day my friend Isma order a set of chocolates for her engagement hantaran. I haven’t upload the pic here yet. So here goes few photos that I manage to shoot just before I went back to Negeri Sembilan. Sekarang dah susah sket I nk snap gambar, since I’m not staying in PJ, so all orders mmg siap jer terus post, dah tkder shoot2. Insyallah lepas deliver I can continue balik kerja2 mengambil gambar ni. Huhu. Tapi order Lonia mmg still terima, still open. Boleh order anytime ok.

Other than that, scarf exclusive baru dah upload di website dan facebook. Boleh lah view ok. Ni link utk ke website http://www.nilamboutique.com/3-scarves Ni I tunjuk satu colour jer, sbb ada byk gambar tk larat nk upload kt sini. Boleh tgk di website or facebook ya. Kalau berminat nk order, boleh contact me mcm biasa. Scarf ni bentuk 3 segi, sangat lebar sesuai utk cover bahagian dada, material dia chiffon silk, ada mcm net kt depan tu sgt cantik, bila pakai n lilit jadi unik kt bahagian muka and atas kepala, then kt belakang ada crochet flowers and ada lace yg comel dan hot fix crystals. Limited pieces coz I tk beli tk banyak. Ada 7 helai jer lagi.

Sekarang nk masuk tidur dah. Nanait all!

Related Posts with Thumbnails
Show More: 123