Comments

Hello, My name is Penol

I always have problem when people ask me what they should call me. I understand that Mrs Imran is too formal and rather too long to be pronounced. But I’m kinda used to be called as Mrs Imran.

So often when people asked me on what should they call me, I will answer…

You can call me Penol. Sebutan “E” as in Ekor….(A lot different, sebutan E as in ekor dengan sebutan E as in emak)

Basically I have like hmm 4 names. My family calls me Ayu, my schoolmates and officemate call me Ainol, my blog readers call me Mrs Imran and close friends call me Penol.

Thus, if I tell you that you can call me Penol, means you are in the same league with my other close friend!

Close fren ni maksudnyer teman bergosip dan teman ber “Kak Nam” tanpa sempadan. Not sure who started the idea of “Kak Nam”, but the other day I asked Leeds, she said Kak Nam is ala-ala macam teman mensyuarat tingkap.

Dalam banyak-banyak my internet buddy, I rasa I tahu saper yg Kak Nam paling tegarrrrr. Saper yg rasa-rasa diri dia, baik mengaku. Hahaha [cik puan yg pagi-pagi mengbuzz saya di ym dan melaporkan berita terkini tu laaa..opssss]

Comments

Update!

Apa la nk mengaruk kt blog hari ni. Pagi tadi ada someone msg saya dekat my live chat Olark (bottom right side of my page) , dunno her name cakap suruh I update blog. Ehe. Ye lah, I nk update tapi cam idea yilek laa. Ni semua sbb kerja punye pasal. Kerja macam selautan nk buat nih. I lemassssssssssss ok.

Husband I pon tkder buat lawak-lawak sengal dia, so tk der la I nk tepek2 perbualan kiterorg kt blog ni. Kalau tak, time-time saya tkder idea nak blog sure tepek dialog2 sengal sang suami.  Sekarang dia selain dari jadi tukang basuh baju and jemur baju, scope kerja dah lebih luas iaitu bangun malam jaga anak dan jadi store keeper handling packaging utk stok Usana I. Hihi. Dia adalah husband cum maid cum babysitter cum store keeper segala macam cum la. Mmg multitasking tu. Susah nk cari yg macam dia.

Hmm adakah kerana scope kerja yg semakin mencabar, sbb tu Imran dh tk buat lawak sengal dia?? Hmm I wonder… Neway dia ada la buat lawak2 bodo dia tu …tapi 18sx la I tkleh nk share kt blog karang blog I jadi tk sesuai utk bacaan umum. Heeee. Anak-anak dara tk sesuai baca ok [wpun korang gedik nk baca I know that]. Haipppp.

I plak jadi spoilt wife cum pemalas cum pentido jer kejeerrrr. Dgn Ichiro, I tukang layan main, bila Ichiro buat “kek”  most of the time terus delegate kasik Imran. Hehehe. Ichiro pon satu la, poo poo busuk sgt la, mommy tak tahan. Huhuh.

Hmm next week Monday I ada dekat KLCC convention hall. Ada PIPOC exhibition. PIPOC tu mcm exhibition utk Palm Oil. Saper-saper yg will attend the exhibition look for my company booth ok. Nama kampeni? Hmmm cuba teka? Hahaha haku suke la nk buat teka teki merapu ni kan. Saper ada FB I tahu kot. Hehe.

Oh btw, I baru install Olark live chat dekat bawah tu, itu yg trial version actually, I have yet to pay for it, once I dh beli boleh la nk change the setting. You can now chat with yours truly live! You will need to key in your name and email address before start chatting with me [lepas dh bayar baru boleh set benda ni]. So, since dah ada Olark I remove the pingbox that I installed earlier on my sidebar sbb nyer benda tu mcm tk compatible dgn byk instant messenger platform. Sometimes I dpt msg from pingbox and tried to reply, org tu tk dpt my mgs and pingbox pon tk compatible dgn YM for Mac jugak.

Conclusion better I remove dari org ingat I tk jawab msg diaorg kan.  Nnt I review Olark , kalau2 u guys nk try guna on ur website / blog jugak.

Till then nk sambung berenang di lautan kertas dan file file keras

Daaaaaa

Comments

Nak lawa ker tak nak?

I dalam dilemma lagi. Hah mmg dilemma forever la I ni. I kan nk buat baju for my sister’s in law wedding. Tapi I mcm serba salah takut baju I terlebih grand. Huhuh. Firstly not my intention la nk outshine or steal the bride’s thunder it just that I mmg suka baju lawa, chiffon and lace mmg my all time favourite lah.  Secondly, I mmg selama ni tkder baju sgt nk attend majlis kenduri or dinner dekat hotel mahal-mahal.  And akhir tahun ni mcm byk invitation and I think of buat baju lawa terus and boleh pakai utk semua majlis2 tu. Biar la org2 yg baca blog I muntah letrik tgk I pakai baju yg sama utk pelbagai majlis. Saya tidak kesah.

So disebabkan takut terlalu lawa , I terus tempah kebaya cekak musang jer utk semua kain yg I beli hari tu. Reason? Sbb I can wear it over and over again dan lagi satu at least design yg simple akan compensate dengan fabric material I tu yg berkilau. I love beads too! Beads, beads, beads,jewels…sequins, but the problem now again, I takut baju tu terjadi terlalu lavish. Ok laaa I know bukan la dashat sangat pon neway, kalau attend kenduri lain yg grand-grand, baju I tu umpama baju ikan bilis jer pon, wpun size pemakainya setakat ni belum berjaya cecah size ikan bilis la kan.

So itula dia, dilemma tak habis-habis.

Apa fikiran korang eh? Patutkah I buat baju simpleee gila? Supaya I tk outshine pengantin?  Tapi nnt nk gi majlis2 lain nk kene buat baju lain yg grand sket pulak? Nk buat baju lain nk kene beli kain lagi? Membazir ahhhh nk buat baju banyak kali . I ni buat baju setahun sekali jer utk raya, and utk majlis2 ni once in a blue moon jer buat.  Nk buat byk kali? Haha tk kuasa. Baik kumpul duit beli satu lagi MacBook. Hoho.

So, I tatau solution. I berserah jer. In the meantime, since my mother in law ada distribute kain jugak, thinking of nk buat satu baju yg ringkasss. Utk tujuan itu saya nk cari batik silk nk buat pareo. Thank you Nell for inspiration!

So now nk lawa meletop ker nk lawa suam-suam kuku jer?? Pening-pening. Karang org cakap haku inconsiderate plak. Hohoh.

Susah nk jadi lawa ni rupanya. Heeee.

Comments

Darwis Ichiro - 4 Months Old

Amik gambar before bertolak jalan-jalan kirai duit

I’m thinking to update my blog as today is the day Ichiro embark on the 4th month of his life. But so unfortunate, I don’t feel very well now. been attacked by strong headache since morning. I do look and feel sick due to lack of rest and sleep.It would be a total bliss if I can sleep a while. I guess what I need now is bed andpain killers <—baddd pain killers, no good.

I will still update about my loving son later tonight perhaps. Stay tune ok. Let me fight with this headache first. Shooshhh shushh go away please. I gotwork to do and a son toraise.

UPDATE BY MR IMRAN

Hari ini anak kesayangan kami berumur genap 4 bulan . Pejam celik pejam celik tau tau nanti darwis ichiro dh satu tahun :D cepat betul masa berlalu..hopefully by that time ichiro will start calling me daddy hehe.<—his first word for sure will be MOMMY ok. you dream on jer la [sampukan sang isteri]

Sila abaikan gigi mommy ichiro yg nampaknya tidak berada dipaksi yg betul

Last week, we went to Dataran Pahlawan in Malacca coz wifey nk carik kain for my sister’s wedding. And so it was the first time ichiro “jejakkan kaki” ke sebuah shopping mall, and was the first time also for him riding/lying inside the baby stroller. Since it’s the first time for him to ride it, the wife n I actually haven’t finished studying the stroller..we just know how to push only..hehe neway dekat parking lot Equatorial hotel ( MP and DP parking full la at that time ) tu lah yg kitorg terhegeh2 nk pasang n adjust the stroller’s bar utk recline..sebbaik it takes a little while only (5 minit la gak)..yang x solve cuma roda stroller tu, we assumed dat the wheels can’t be turned according to the direction of the driver (ingatkan kene tolak straight je hehe)

Ichiro muntah atas mommy, tu tk kire saliva lagi. Terus kene pakai perisa. Hilang hensem.

Punyelah happy, sampai terloncat-loncat!

I think my son feels a bit odd lying inside the stroller..dh la boleh bergerak plak tu kan..tu yg mata terbeliak je, x dpt menikmati perasaan berbaring or tido inside it..we had to cover the top to make it dark inside the stroller..baru la ichiro dpt tido dgn puas..

Neway, hepi birthday 4 months old sayang :)


Comments

Transform

I weigh myself again yesterday and good newssssssss I shed another kilo.Wohoooo I don’t expect at first, but still hoping I was. Huhuh. I’m getting addicted to lose weight as I can see the results very fast with Usana. That’s what I love best about Usana. Losing weight can never be this delicious and addictive!

I was so sacred to take pictures few months ago due to my weight problem. Am still now. However, thanks to my good friend TJ, who managed to snap few pictures of us during break-fasting last Ramadhan. I was pretty shocked to see my own transformation [I always adore the others' progress, and always wonder how could they get the result so fast?]. As usual I don’t expect it. I don’t really thinking about losing weight as I do not want to pressure myself and givin up before achieving my dream weight. So just simply replace my meal twice a day with Nutrimeal, not thinking about losing weight at ALL, drink a lot of water, consume Usana supplement, get myself busy with work and step on the weigh scale once a week ONLY [ I don't even measure myself as I do not want to too concentrate on losing weight and inches]

But, it really a paid off business. Usana did produce results!

Before Usana – Kembangnyaaaa termasuk dengan hidung-hidung sekali..huhu. Imran muke malas.

Before Usana – Pipi macam kek cawan. Gebusss.


After Usana – Picture taken during one of training session at Usana HQ with my new downline Niza. Notice my slimmer cheek and shoulder? Saya pula bermuka malas. Huhu.

After Usana – Bagusssss jari kelingking juga sudah slim sedikit . Hehe

Ok, to reward myself [asik bagi reward jer la kan], I bought few yards of fabrics at EuroModa Malacca yesterday to be worn on my sister in law wedding end of this year. Since there will be few occasion, so I bought the fabrics enough to make 3 Kebayas. Yeah, I am a Kebaya fans. I love Kebaya and Baju Kurung as well. It’s not only comfortable and elegant but also more value for your money. Sbb, tk rugi invest buat baju kurung and kebaya since you can wear it multiple times, as long as you can still fit into it.

But, I was quite worried also sbb my body still in process of losing weight thus, my body measurement in 2 months time from now on will definitely different. However, I don’t have time to wait until I get my dream weight as the wedding is just about 8 weeks away [begitu juga dgn wedding cik kerengga] So, I guess I can just pray that I will still look good in it even though the size will be slightly bigger.

Here some of the fabrics [notice the "some"]. Ehe.

p/s: don’t ask why I always wear the same black tudung. I got 5 of it.ehe.