Comments

Misteri Kehilangan Siti Aishah Wahab Selama 30 Tahun Terbongkar (Bahagian 1)

aishah-abdul-wahab

The beautiful and young Siti Aishah Wahab

Saya sangat suka kisah2 misteri, samada fiksyen ataupun kisah benar. Tapi kalau misteri yang melibatkan kisah benar, bagi saya lebih menarik dan lebih membuka mata saya tentang kehidupan. Saya sekarang ini sangat berminat mengikuti kisah Siti Aishah Wahab yang dikatakan menjadi “hamba” selama 30 tahun di London. Setiap malam saya menghabiskan banyak juga masa membaca rentetan kisah Siti Aishah ini.

Malaysian slave story london maoist

Gambar Siti Aishah ketika masih muda, iaitu mungkin semasa masih bersekolah di Kolej Tunku Kurshiah dan ketika ingin melanjutkan pelajaran di dalam jurusan “Quantity Surveyor” di London. Siti Aishah adalah seorang pelajar pintar yang telah berjaya mendapat biasiswa komanwel dan terbang ke London dengan harapan untuk belajar dan bekerja bersama keluarga di sana. Namun tujuannya murninya ke sana telah terpesong apabila terlalu asyik berpolitik fahaman kiri yang menyebabkan dia tidak menghabiskan pengajian, malah menghilangkan diri sehingga tidak dapat dikesan oleh sesiapa.

Kisah penemuan Siti Aishah Wahab disebuah rumah yang dikatakan menyimpan dia bersama dengan 2 lagi wanita warganegara Ireland dan Britain adalah sangat unik dan sangat memeranjatkan. Bagi sesiapa yang tak tahu lagi cerita hujung pangkal, mari kita sama-sama mengikuti kronologi tentang kisah Siti Aishah Wahab , yang kini berusia 69 tahun. Dia telah dikatakan menghilangkan diri di London dan memutuskan hubungan dengan keluarga pada tahun 70an kerana mengikuti kumpulan haluan kiri komunis.

1) Salah seorang dari 3 wanita yang tinggal bersama dengan “captors” mereka iaitu Aravindan Balakrishnan atau lebih dikenali dgn gelaran “Comrade” Bala dan isterinya Chanda, telah menelefon “Freedom Charity” dan membuat dakwaan yang dia bersama lagi 2 rakan telah disimpan tanpa kerelaan selama 30 tahun! Seterusnya bermulalah episod mereka diselamatkan dari tahanan Bala dan Chanda dan dilaporkan oleh media massa menjadi “hamba” kepada 2 pasangan ini (saya tidak bersetuju dgn dakwaan media yang mengatakan mereka ini adalah hamba, kerana mereka tidak langsung kelihatan seperti hamba, nnt boleh lihat gambar di bawah)

siit aisyah-london-slaves-30 years

Rumah di mana Siti Aisyah 69 tahun dan 2 lagi rakan ditemui

2) Identiti Siti Aishah (warganegara Malaysia) dan rakan-rakannya di rahsiakan oleh pihak berkuasa Britain di atas sebab2 keselamatan dan juga di atas permintaan “mangsa” sendiri

3) Saya telah menulis status di Facebook di mana saya terfikir, adakah masih ada keluarga Aishah yang masih mengingati dan mencari Siti Aishah ini? Dan pertanyaan saya terjawab apabila kakak kepada Siti Aishah telah muncul di akhbar dan mengatakan ada kemungkinan salah seorang mangsa yang diselamatkan itu adalah Siti Aishah yang hilang lama dahulu di London kerana mengikuti fahaman kiri dan menjadi ahli  Developed during the 1950s and 1960s, it was widely applied as the political and military guiding ideology of the Communist Party of China (CPC).”]Maoist yang diketuai oleh “Comrade Bala” Boleh baca berita penuh di sini http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/malaysia/10475687/Exclusive-interview-I-can-heal-Malaysian-slave-says-sister.html

4) Siti Aishah ke London pada tahun 1968 bertemankan tunangnya iaitu Omar Munir, tetapi akibat terlalu berfahaman politik sesat yang melampau, tunangnya telah menasihati dan mengajaknya utk keluar dari kumpulan Maoist, namun tentangan itu dilihat seperti suatu ancaman oleh Comrade Bala, dan Bala telah menyebabkan Siti Aishah memutuskan pertunangannya dengan Omar Munir dan membuang cincin pertunangan mereka ke River Thames (how sad eh? Omar Munir sekarang jika tidak silap telah bergelar Professor dan dia bersyukur dengan penemuan Siti Aisyah ini)

COMRADE-BALA_siti aisyah-josephine

Bala (lelaki yang dikatakan telah memanipulasi Aishah untuk menyertai pergerakkan haram mereka) Kelihatan di dalam gambar adalah Siti Aishah 69thn dan Josephine 57thn. Gambar di ambil ketika mereka keluar untuk membeli barang-barang keperluan harian (adakah mereka kelihatan seperti “hamba” yang diseksa? dan dikurung?)

5) Semasa di London, Siti Aishah ada melawat rumah adiknya di sana bersama2 dengan Bala (ketuanya) dan seorang lagi perempuan lain. Pada ketika itu mereka sentiasa memakai uniform sweater yang ada logo kumpulan Maoist. Dan oleh kerana fahaman komunis Siti Aishah sudah terlalu menular di dalam dirinya, ketika lawatan ke rumah adiknya, Siti Aishah ada bertanya kepada adiknya kenapa pembantu rumah tidak makan bersama2 di meja makan (kerana mengikut fahaman Maoist semua orang harus dilayan sama rata) Abang Siti Aishah tidak senang dengan perilaku adiknya dan telah menasihatinya utk keluar dari pergerakan itu, dan berkata sekiranya masih untuk terus memperjuangkan fahaman komunis, abang Siti Aishah tidak membenarkan Siti Aishah utk datang lagi ke rumahnya kerana khuatir ini akan mempengaruhi anak-anaknya juga. Dikatakan Siti Aisyah ini adalah seorang yang keras kepala dan hati kering, jadi penerimaannya kepada kata-kata adiknya itu adalah umpama seperti “if you don’t want me….ok fine” Dia terus menghilangkan diri selepas itu.

6) Ahli keluarga telah mencari Aishah sekian lama, namun gagal. Dan 30 tahun pon berlalu………

Bersambung bahagian kedua eosk lusa ok :) Sebab panjang lagi kisah Aishah ini, termasuk bagaimana dia tinggal bersama “captors” selama 30 tahun, tanpa perlu digari, dikurung atau dikekang pergerakkan. Ternyata dia bukanlah melakukan semua ini tanpa kerelaan dan dia bukan “slave” secara fizikal seperti yang digembur2 kan (tetapi lebih kepada “slave” dimindanya) ianya lebih kepada pilihannya sendiri dan tidak pernah menyesal dgn apa yang telah dia pilih yang menyebabkan dia menghilangkan diri selama lebih 30 tahun tanpa rasa teringin untuk kembali bertemu keluarga. Malahan emak dia dah meninggal 19 tahun lalu pon dia tak tahu. Sangat menyedihkan. Sejak saya ikuti kisah ini, emosi saya berubah2, dari terperanjat, tak faham, trauma, sedih, marah dan akhir sekali geram dgn Siti Aishah ni. Tak per tunggu ulasan saya di bahagian kedua nanti ya. Tetapi sementara tu kalau nak lebih faham secara mudah tentang kisah Aishah ni boleh rujuk gambarajah di sini http://english.astroawani.com/news/show/chronology-of-events-surrounding-siti-aishah-26109

p/s: saya tulis entry ni dalam bahasa melayu kerana berita dalam english dah banyak dah tentang aisyah ni, jadi mungkin ramai pembaca melayu nak lebih “feel” baca kisah ni dalam bahasa melayu kan.

Comments

Sophie Paris Catalogue 15 is Out!

Good news for those who are interested to purchase Sophie Paris products, you can now browse for the product pictures in my new gallery. The gallery is super awesome and I’m super excited to use it ^_^ , it comes with a slideshow (as currently displaying on my sidebar) and comment box for each photo with an ability to comment using your FB id (you may drop your comment to inquire  or to place order) I’ll attend to all the comments soonest possible ok.

It’s late already and I don’t have much time left to blog since I’ve spent most of my “working” time chatting with friends just now (ehehe) Sophie Paris catalogue 15 is out already and you may start purchase item from catalogue 15. Feel free to visit my gallery for a complete catalogue and pleasant viewing.

Sophie Paris V.15_1

Sophie Paris Catalogue 15. Try to click on picture and see what happens :) Don’t forget to like and comment ok

Sophie Paris V.15_3

Mobile wristlet case. It’s a woman best friend. Very spacious and you won’t need to be worried about accidentally slipping handphone from your grip. Just carry few important cards and bills inside it , you are ready to go! Leave the big handbag at home and keep snatch thief away.

Sophie Paris V.15_22

I’m loving this and definitely gonna get myself one, love the pants too (but don’t think it’s for sale)

Sophie Paris V.15_17

Green is my favourite colour (well, actually I love many colours , green is one of it) and maybe it’s your favourite colour too ^_^

Sophie Paris V.15_27

I’m a sucker of black and white! Steal this look! The bag is only RM80 and wallet is RM45 (but of course if you sign up as Sophie Paris member, you are entitle for 20% off for all normal price item , awesome kan? Dah murah …murah lagi!) Check out my gallery to know further about signing up as member or starting your own Sophie Paris business.

Comments

Wordless Wednesday : Super Daddy

superhero daddy and little boy

Comments

He's My Man

If-you-were-my-husband-Id-poison-your-coffe-If-you-were-my-wife-Id-drink-it

Wife being absurd. Husband being a true lover. Hail to all the good husbands in the world.

Picture courtesy of Quotes Lover

Dulu kan, zaman blogging otak mereng (haha that’s what I decided to call it) adalah kes di mana seorang blogger ni contact me and accused me for something (apa kesnya…biarlah rahsia, nnt korang dapat teka plak sapa blogger tu huhu)

Then I told my husband about the incident and pung pang pung pang I kasi my hujah2 utk membidas tuduhan yg dikenakan kepada I oleh blogger itu. Husband pon angguk2 jer la melayan isteri yg histeria pasal blog (memang merepek habis, pasal blog pon nk kecoh mcm tu)



So cerita tu habis kt situ jer lah.

But, few days later, I tengok ada orang cam tulis dan mengecam blogger tu di “shoutbox” blog blogger itu. I told my husband about the stranger harsh comment dengan begitu bersemangat sebabnya yesss bukan aku sorang jer yg rasa blogger itu sangat poyo (semasa itu lah)



Then, cerita tu habis kt situ jer lah.

Few years later, tak tahu la mcm mana boleh terbukak kisah ni balik masa borak2 dgn husband…

Imran : Ingat tak dulu ada orang komen and cakap owner blog poyo kt blog “toot”

Me : Ha, ingatlah

Imran : I la yg komen tu, I tak tahan dgr u cerita pasal dia, dan I rasa dia poyo

Me : (stared at him in pure disbelief)

Moral : Just when you think your man doesn’t care much about your girl issue, you would never know how far he’s willing to go to defend you, even if he knows that you are just being absurd.That’s my man ^_^ Blogger tu ok jer sebenarnya, cuma masa tu we didn’t know each other well. The saying…”tak kenal maka tak cinta” is indeed true :P

Comments

Fight Urinary Tract Problems White Discharge & Candida Naturally

urinary problemPicture courtesy of io9

Too “busy” to drink water? “Inconvenient” to drink water? as you are always on the road? All these increase your risk of getting urinary tract infections, urinary problems (difficulty in urination, frequent urge to urinate, painful/burning sensation during urination, cloudy urine, sensation like bladder is full, discharge, itch and odour) and Candida attack

Siapa pernah kena mcm simptom2 yg disebutkan di atas? I think most of us have experienced this before, right? I’ve experienced “burning” sensation (burning sensation ni mcm masa nk buang air kecil, rasa mcm perit melecet) during urination 3-4 years back, and tell you…. it was soooo painful till I almost cried but was lucky as I healed quite fast after taking medicine prescribed by doctor. Nevertheless, I believe there are others out there who suffered frequent urinary problems and white discharge; and to take medicine on daily basis seems not a good option. Furthermore, it’s best if one could minimize usage of drugs in our life and we can do that by taking natural supplement.

Hence, would love to introduce Cran-Max® Plus (do you see the “R” symbol? yes it’s patented, means it’s good, original and potent) An all-natural, drug-free solution to provide quick relief for urinary tract discomfort and combat Candida infection. Not just one, but 2 patented & clinically proven ingredients – UTIROSE™ roselle extract and Cran-Max® cranberry extract.

urinary problems, discharge, candida

50 chewable tablets. Normal price is RM98, but worry not we have 1 month promo now and current price is RM59 and second at RM39 To order kindly contact me here http://www.mrmrsimran.com/contact-us/

Details of Cran-Max® Plus

  • Just 2 per day for quick relief
  • Urinary relief as early as the 1st day itself
  • Sugar-free formula with xylitol for healthy teeth & gums
  • Fights Candida & relieves symptoms associated with Candida overgrowth
  • Beneficial for oral care – reduces plaque, better breath, reduces cavity
  • Relieves problems associated with UTIs – difficulty in urination, frequent urge to urinate, painful/burning sensation during urination, cloudy urine, sensations like
    their bladder is full, discharge, itch and odor

cranberry-juice-and-sauceBenefit of Cran-Max® (cranberry extract)

  • Super concentrated cranberry extract – more effective than common cranberry extract
  • 2 tablets (500mg Cran-Max®) provide the anthocyanin equivalent to 7 glasses of cranberry juice!
  • Reduces Candida & bad bacteria adhesion by over 97%
  • Clinically proven – as effective as antibiotics to reduce UTI recurrence!
  • Published studies in Canadian Journal of Urology, The Gynaecologist’s & Obsterician’s Journal and Journal of Antimicrobial Chemotherapy

utirose roselleBenefit of UTIROSE™ (roselle extract)

  • Roselle extract with polyphenols : flavonoids (gossypetin) and proanthocyanidins. Standardized to > 40% organic acids, > 5% sambubiosides, > 45% phenolic compounds
  • Potent anti-microbial effects against Candida and antibiotic resistant bacteria
  • Works within 24 hours to eradicate bad bacteria E. coli
  • Clinically proven in randomized, double-blind, placebo controlled study

Those who suffer urinary tract infections (UTIs) can try this product to stop the pain and stop the stupid bladder now! No guarantee though, but since price is quite reasonable, why not give it a try. If you have a history of kidney stones, it’s not advisable to consume this product.

 

Show More: 123456789...222223