Comments

Resepi Daging Black Pepper

Mama, ayah dan adik ipar dah berada di tanah haram Mekah sekarang untuk menunaikan ibadah Umrah. Alhamdullilah semuanya berjalan lancar, cuma ayah kata agak sesak keadaan di hotel, nak naik lift pon kene tunggu sampai 30 minit katanya.

Jadi bila dah ayah, mama semua dh kat sana, saya kat sini kenalah masak sikit utk husband dan adik2 lain kt rumah ni. Salah seorang adik ipar tak makan pedas, jadi ayah selalu masakkan dia daging black pepper, oleh itu saya pon nk try lah masak daging black pepper tapi memang sumpah ni seumur hidup tk pernah masak daging black pepper. Memang gamble jer ni nk try masak, harap2 boleh dimakan lah. Huhu.

Tapi kalau dah tk reti tu, kenalah pandai2 google resepi kt internet kan. Jumpalah satu resepi di www.myresepi.com , saya print resepi tu dan ingatkan nk cuba lah masak ikut resepi tu sebab tengok bahan2 dia senang. Tapi di akhirnya saya telah follow cuma 30% jer resepi tu, yg lain semua campak ikut sedap perut je masuk kuali. Hahah. Tapi alhamdullilah hasilnya ok juga, orang kt rumah ni makan sampai habis jugak lah satu mangkuk besar. Kira boleh makanlah.

Siapa nak resepi campak2 saya tu, boleh lah ikut seperti di bawah ni. Kalau nak print resepi boleh tekan dekat button print. Ia akan print resepi sahaja dan bukan keseluruhan blog atau post ini. Very neat.

Resepi Daging Black Pepper

Serving Size: 4-5 orang

Resepi Daging Black Pepper

Ingredients

  • Daging yang dah dihiris dalam 500gm
  • Serbuk lada hitam (secukup rasa, mulakan dgn 1 sudu besar dulu dan ditambah secukupnya)
  • 1 biji capsicum (kalau tk ada pon tk apa)
  • 1-2 biji cili besar merah
  • 1 biji kentang
  • 1/2 biji bawang besar dihiris
  • Kicap lemak manis (secukup rasa, mulakan dgn 3 sudu besar dulu dan ditambah secukupnya)
  • Sos tiram (secukup rasa, mulakan dgn 3 sudu besar dulu dan ditambah secukupnya)
  • Sos black pepper (secukup rasa, mulakan dgn 3 sudu besar dulu dan ditambah secukupnya)
  • Air (ditambah ikut suka, kalau nk pekat tk perlu tambah air terlalu banyak)
  • 1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 2 sudu besar air
  • Garam halus (secukup rasa, mulakan dgn 1 sudu kecil dulu dan ditambah secukupnya)
  • Gula (secukup rasa, mulakan dgn 1 sudu kecil dulu dan ditambah secukupnya)
  • Minyak

Instructions

  1. Tuang minyak ke dalam kuali (gunakan minyak dalam kuantiti yg agak banyak) untuk menggoreng daging selama 3-4 minit. Kemudian alihkan kesemuanya (daging bersama dengan air daging yang keluar semasa digoreng), masukkan ke dalam mangkuk. Air daging yg keluar tidak perlu dibuang kerana manis daging itu ada dalam air daging, jadi kalau kita buang nnt lauk kurang rasa dagingnya.
  2. Tuangkan sedikit minyak- tunggu panas. Kemudian masukkan bawang, kentang dan serbuk lada hitam dan kacau sehingga wangi (dalam 2-3 minit). Kemudian masukkan kicap manis, sos tiram , sos black pepper, garam dan gula. Semua dimasukkan secukup rasa. Saya kata secukup rasa kerana untuk saya tidak ada sukatan yg benar-benar tepat, melainkan dari apa yg saya rasa dengan lidah saya. Jadi kena sentiasa merasa untuk dapatkan rasa yg sedang elok. Garam dan gula tidak perlu diletakkan begitu banyak kerana kicap dan segala sos dah ada rasa manis dan masin, jadi gunakan garam dan gula dalam kuantiti yg amat sedikit dulu ya, supaya tidak berlebihan. Kalau terlebih boleh tambah air.
  3. Kemudian masukkan daging yg sudah digoreng tadi bersama dgn air daging dan kacau. Tambah air jika perlukan kuah. Kemudian masukkan cili besar atau capsicum dan kacau. Pada masa ini haruslah merasa masakan untuk menambah apa yg perlu (serbuk lada hitam, kicap manis, sos tiram , sos black pepper, air garam dan gula)
  4. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan air dan masak seketika, dan kemudian boleh lah padamkan api dan dihidangkan.

Notes

Sentiasa merasa masakkan sepanjang proses memasak untuk mendapatkan rasa yg ideal. Sebab bagi saya tiada sukatan bahan yg benar2 tepat untuk setiap masakan, semuanya harus dirasa dan ditambah secukup rasa. Cubalah!

http://www.mrmrsimran.com/2013/12/23/resepi-daging-black-pepper/

Comments

Awesome Layer Cake Slicing Kit!

cake slicing kit

I’m not a baker but I’m a cake lover ^_^ …found something useful for all my baker frens (or perhaps for my sister and mother also, since they love to bake too!) Say goodbye to crooked cutting when slicing a cake. Now, there’s a layer cake slicing kit available for purchase. Not quite sure whether it comes in various size, if it does, that would be a bonus! You may buy it at Amazon

Comments

Tempahan Untuk Telekung Berwarna Rabiah Dibuka Semula

telekung berwarna rabiah lavender pink lace

Telekung Rabiah berwarna Blush Lavender dan dihiasi renda berwarna pink gelap

Rasanya lama juga tak tulis apa-apa tentang perkembangan Nilam Boutique KL. Alhamdullilah, bisnes kesayangannya saya ni (saya ada byk bisnes, tapi yg ni paling saya sayang) sentiasa ada dan bergerak (walaupon tk sederas sungai yg mengalir). Saya menghadapi masalah dengan tukang jahit 2-3 bulan lepas, apabila tukang jahit telekung saya menghadapi masalah keluarga yang agak berat juga. Jadi dia mohon untuk berhenti dulu menjahit, sehingga masalahnya selesai.

Tapi sampai ke hari ini, dia masih lagi belum menghubungi saya untuk memberitahu status terkini, jadi saya anggapkan dia sudah tidak berminat lagi untuk menjahit dan saya perlu untuk meneruskan bisnes saya, saban hari saya terima email dari pelanggan yang memohon untuk menempah telekung. Hati saya terkilan kerana setiap kali terima email utk tempahan, saya terpaksa menolak dan mengatakan saya masih dalam usaha mendapatkan tukang jahit baru.

Apabila sudah terlalu banyak permintaan yang terpaksa saya tolak dek kerana menunggu tukang jahit utk kembali bekerja, tapi tak muncul-muncul, jadi saya telah berusaha mencari tukang jahit dan juga bahan-bahan untuk telekung seperti fabrik dan lace. Selama ini, saya yang lebih gemar berniaga secara “consignment basis” (kerana lebih mudah dan adil) tidak begitu berminat nak tahu di mana tukang jahit saya mendapatkan fabrik dan border lace. Bukan tak cuba cari, tapi bila saya tanya, tukang jahit saya lebih gemar mengelak dari menjawab. Tapi saya faham, mana la ada orang nak share siapa supplier dan di mana dia dapatkan barang2 jahitan dgn harga murah kan? Huhu.

Betul kata orang, bila dah terdesak, semua pasti jadi. Hihi. Bila saya dah terdesak, barulah betul2 mencari bahan2 dan tukang jahit baru. Alhamdullilah dengan kuasa Allah, saya akhirnya bertemu dgn seorang guru yg mengajar menjahit dan mempunyai rakan2 ibu tunggal yang juga menjahit. Mutu jahitan sangat memuaskan hati. Dia sangat berhati2 untuk tidak memotong kain yang saya berikan kepada dia, dia lebih selesa buat sample guna kain lebihan terlebih dahulu. Dan mutu sample adalah tip top. Dia juga orang yg mudah faham (almaklum cikgu menjahit kan) , jadi bila saya explain sket itu ini, dia dah terus boleh hasilkan seperti yang saya nak. Jahit pon cepat, tidak berkira dan tk demand dgn bayaran (tapi saya bayar dia banyak sebab dia jahit cepat dan saya puas hati dgn hasil jahitan) Saya sangat2 berharap supaya dapatlah saya bekerja lebih lama dgn tukang jahit ini, sbb tak tahu la kenapa, saya rasa sangat selesa berbincang dgn dia dan rumah pon dekat dgn rumah saya. Pertemuan kami yg pertama kali pon cuma di taman, lepak2 borak dan cerita pasal bisnes sambil tunjuk2 sample dan bincang tempahan. Memang sangat santai.

Utk material pula, cari punya cari, gali punya gali, last2 dapat juga fabrik dan border lace. Border lace la paling susah nk cari supplier besar, yg ada ramai yg jenis supplier kecil2 so harga tk berapa murah dan design pon limited. Saya jumpa supplier besar dan telah order lace 50 meter terus.

Jadi dengan jalan yang berliku2 tu, dengan sebesar2 hati, saya membuka tempahan utk pelanggan yang inginkan telekung berwarna (putih pon boleh jer) Telekung readymade pon ada juga, tapi kalau tk ada warna yg disukai, boleh la menempah ok. Harga sama, melainkan mintak nk kain besar. Tu kena cas lebih. Kalau nak tempah, boleh hubungi saya di sini http://www.nilamboutique.com/blog/contact-us-2/

Comments

Kemaman & Kuantan Flood 2013

banjir kemaman kuantan 2013 aPicture courtesy of Shabery Cheek Official FB Fan Page

We were tested greatly when natural disaster specifically flood, hit Kemaman and Kuantan about a week ago. Syukur alhamdullilah all are safe except one.

Communication and Multimedia Minister Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek said the critical period for flood victims throughout the five days in Kemaman, Terengganu was ending and it was time for cleaning works to begin.

He described the phenomenon this time as unusual, saying it was probably to serve as a reminder to the people on the importance of being united and avoiding conflicts before being tested with catastrophes such as in Aceh, Sri Lanka and the Philippines.

“Everything was unusual. The rainfall reading in Jabur on December 2 was 777mm in a day. This is a 100-year phenomenon. Normally during the monsoon season, the level is 350mm in a month – See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/critical-period-for-flood-victims-almost-over-says-ahmad-shabery

banjir kemaman kuantan 2013 bPicture courtesy of Shabery Cheek Official FB Fan Page

I was so keen on donating some money for the victims, however I always a bit hesitate especially when the money needs to be transfer to individual account (individual that I don’t know, hence need to do some checking and investigation before transferring money) Other than that, I also don’t really like to wait for tac number from the bank for online transaction. When all these sums up, it made me kinda turned off or “liat” to donate my money online. I wonder is there any donation method that is easier and simpler for our flood victims?

And suddenly  my prayer answered when I saw DS Shabery Cheek posting this on her facebook wall. Many thanks to him for introducing this “tabung” as we can now donate our money with peace of mind.

derma tabung KKM menerusi sms

I give it a tried by just simply donating RM1, and I get this reply immediately after I sent the sms. The amount that you donated will be charged to your postpaid bill or deducted from your prepaid credits. Let’s donate! RM1 for 1 person, if 1 million of people donating RM1, we can get RM1 million. Awesome!

tabung kemanusian komunikasi dan multimedia

 Haha bateri kaput!

Comments

Keywords: Empress Food Processor, Elaine Daly, Herbalife & Kg. Parit Penghulu

keywords

Ok ladies, here’s my second pick for keywords (that has been used by visitors to land on my page) which are “kerja part time masa sendiri”, “apa itu ecosway free store consep”, “aktiviti kg parit penghulu”, “Elaine Daly Husband”, “cosway food processor” & “herbalife malaysia testimonial”cosway empress food processor

1) Food Processor I can’t find picture of the empress food processor but I think it looks quite the same like Empress Food Chopper (picture below), only that the food processor is bigger and high duty. My sister uses the Empress Food Processor and she owns not one but two of it.

Empress Food Chopper (Cosway)

The food chopper/processor is pretty easy to use and reliable too. To those who loves cooking so much or spend most of the time in kitchen cooking, this food processor/chopper is a must have, so that cooking period can be shorten and kitchen top will be less messy ^_^ I don’t have my catalogue with me right now, so can’t check the price but those who are interested to purchase feel free to contact me

2) eCo***y free store concept. It’s actually opportunity to apply as stockist and earn steady income from the store plus network. Free store concept means, almost all of the operational costs of the store will be borne by the company. Leaving you with only staff salaries and store insurance to be taken care. But my advise is, know the risk and potential profit before deciding to jump into the band wagon as wrong decision might cost you plenty of money.  I’m an authorized business owner/franchisor, feel free to contact me for details info of the “free store concept”

Homestay Kg. Parit Penghulu

3) Aktiviti Kg Parit Penghulu Back in year 2010 (can’t remember exact year) I was invited to join a blogger homestay program in Melaka. So the village’s name (where we stayed) was Kg. Parit Penghulu. It’s a nice “kampung” and folks there are very cordial and hospitable. You guys may read about the entire program here

imran dan elaine daly

4) Elaine Daly Husband (hahahaha) Well, I believe those who came here expecting to see picture of Elaine Daly’s husband may get a little bit disappointed since the real picture that would pop up in front of their face will be this (hahahaha) I snapped picture of my husband with Elaine Daly during Bella NTV7 show few years back where I was invited to be one of the guest besides Calvin Thoo (famous fashion designer) We talked about “baju raya” and tell you what, thattttttt would be the first & last time me joining any tv show as I totally not made for it. No no no. I choked up and swallowed my words during the entire show. Wahahahah.

5) Kerja Part Time Sendiri To those who are looking for part time job or business, I am so please to assist you and can come out with few suggestion. I’m a self-employed person (who quit her professional job as project engineer 5 years ago) and I know what best for a beginner to start a small business that is simple and easy to do. Contact me to ask me further on this.

Shake & Take, Bio-Protein Plus & Bio-Lecithin

6) Herbalife Malaysia Testimonial I used to consume and sell Herbalife, but now no more since I got Bio-Protein Plus and Bio-Lecithin to replace Herbalife. Herbalife is good, no doubt…..howeverrrrrrr the set that I’m taking now is more pocket friendly and good quality, so I had to make the change as I’m cheapskate like that. You should know that by now. Hahaha. But I’m not going to compromise with the quality though , so what’s not to love right? Affordable, high quality, safe …I’am sold! Let me know if you guys wanna purchase the above set ya. I can assist you on that too ^_^

Show More: 123456789...224225