Comments

Video Shoot with Hijabi Fashionistas

Jezzmine showcasing her sketch and collections in the video

I was invited to join an event (not sure whether not I can reveal the event in details), so to not spoil the surprise I’ll just zip my mouth dulu la yer.

The event organizer, invited all of the designers who’ll be participate in the event for a video montage shoot. I feel soooooo honoured since I’m still new in the business but yet ada orang sudi nk ajak join event. To compare myself with others yang join the event, they are young, fashionable, famous (many followers) and very very stylish, so I was a bit worried since I know am totally out of their league but at the same time very excited too :P

Me with Rina Salleh (Safiyya Tv9 host), Amal & Sarah from Ammara Hijabi. Yg little boy tu tk perlu diperkenalkan lagi, is my son Ichiro yang tengah temper sbb tak dapat main swimming pool. Muka masam satu macam. Hehe.

For the time being I can only reveal name of the designers yang join. They are very well known indeed, you guys sure kenal mereka-mereka ini. Yours truly jer yang paling tk dikenali. Hahah. But I do hope in few years time, I’ll no longer a stranger in this fashion industry :) . Amin, do pray for me yeah.

Designers that insyallah will be joining the event are Amal & Sarah (Ammara Hijabi), Hana Tajima (Maysaa brand, author of StyleCovered), Jezzmine Blossom (The Old Blossom Box Store), Shea Rasol & Yanny (Pastelina), Yasalma Collection, Rina Salleh , Ami Schaheera (sptnkswthrt) & last but not least yours truly…Ladyimran (Nilam Boutique blog & website) . Other than designers, we shall not forget to thank a very lovely and important lady who is very fond of fashion for sponsoring the venue and helping in organizing the event as well. Applause for Tengku Rinanda or better known as Rinie :)

With Ami, Rinie and Rina Salleh. Ni masa tengah menunggu giliran utk shoot, manjang cam whore. Huhu. There are few more participants tapi I dpt snap pic dgn yg ada ni jer sbb I was rushing because my dad is waiting for me masa tu so tk dapat stay lama and tk dapat tunggu for the rest.

So, kindly wait outcome of the video shoot ok, hope it won’t take that long for the videographer team to edit the video, hope it turns out awesome and most importantly hope I won’t appear too fat in the video!

Yippie yay yay

 

Comments

Mahu bekerja sendiri?

How do you feel after long holiday? I used to feel demotivated and lazy to get back to work (when I was still working) Very few yang bersemangat waja nk bekerja semula especially lepas cuti panjang, except for those yg really love their job lah kan (most of them are not human..haha just kiddin!) Dulu masa I kerja, I tried not to take long leave, sbb everytime cuti panjang, bila balik kerja dah la take time nk tune balik to working mode, then kerja plak piling on desk. Lagilah rasa macam nk bunuh diri.

So, to those yg dah start bekerja semula this week, happy working ok. As for me, malam Raya pon I was still working (replying customers emails) and raya kedua I dah start kerja semula. Design graphics and potong2 ribbons. I don’t mind working masa Raya sbb I rasa kerja sendiri or kerja dgn orang sama jer, kalau cuti lama2, very hard to get the momentum balik. So, I prefer not to totally stop , tapi buat juga sikit-sikit asalkan mood tk lari terus.

Oh by the way, talking about self-employ ni, I memang suka business sejak kecil. So, kalau ada peluang nk business jer sure I’d be interested, but yet selective bukan main belasah jer lah. For example MLM, I mmg open to MLM (walaupon I sudah ada my own company, own business and own product will let you know the reasons in my other entry nnt) but, not MLM sampah or MLM yang menindas dgn menjual barangan sampah yg apa kejadah ataupon barangan yang harga tidak sepadan kualiti/nilai. To those who just followed my blog,  at the moment I ada 3 business;

1) Nilam (my boutique , I design many type of clothes including wedding dress)

2) Lonia (partner with my sister, main business is homemade food like chocolate, cookies, cakes and such)

3) Usana (walaupon dah slow sikit, due to Usana doesn’t allowed me to advertise my Usana business through blog, but I still consume the products (because I think Usana products is very very very good, berkesan for me) and still selling it to my regular customers. My downlines pon I still help them whenever they need my help, but am not into the bonus plan lagilah, at the moment I just beli dan jual for customers, bonus2 semua I dh tinggalkan)

So, recently my friend introduced me to Stormreaders. I dah lama tahu stormreaders ni but no one approach me to join the biz and masa tu pon I was busy with work jadinya mcm tenggelam mcm tu jer , sampai lah my friend introduced it to me. I mmg berminat sbb firstly main products adalah buku2 islamic and education and tak perlu nak susah2 buat website sbb akan diberi kedai buku online sendiri, tinggal nk promote jer, then most importantly sistem marketing dan network adalah syariah compliance. Akan juga diberi office online di mana kita boleh check activity jualan dikedai buku online kita dan jualan ahli2.

Studying stormreaders’s marketing plan while exercising at gym (gigih ni)

Knowing me, I mmg support business yg online base. Huhu. Kesemua perniagaan I adalah online including my boutique. Order baju submit measurement semua online. U know why? Sbb I don’t have time to travel ke sana ke mari mencari pelanggan dgn nak membawa anak lagi, cost lagi? Internet by far is the best way for me to run my business disamping selamat huhu. U know with acid splasher la, handbag snatcher la..and another thing boleh run multiple business at one time selagi terdaya. Tk perlu nk jaga 3-4 kedai kalau ada 4 business, just jaga kedai online jer guna 1 computer :)

So, bila Stormreaders mula nk memasuki pemasaran secara online, I’m kinda interested to join and since it’s syariah compliance, bonus2 berpatutan dan setimpal dgn usaha. Urusan pengeposan, simpanan stock semua tk perlu bimbang sbb syarikat yang akan uruskan. Kita cuma promote dan jual product sahaja. Mmg very good utk surirumah yang macam I, yg agak limited dari segi masa dan pergerakkan. At the moment ni product utama iaitu buku-buku Islamic seperti Ensiklopedia Solat (disamping thousands of other books) yang sangat susah didapati di kedai2 biasa sbb selalu sold out dan harga pon jual harga retail, kalau jadi ahli dapat beli dgn harga discount termasuk banyak buku2 dan majalah2 lain. Buku Ensiklopedia Solat tu sesuai buat hantaran, I dah tengok buku tu very interesting sbb dia ada illustration kartun. Buku tu sangat tebal lagi tebal dari Al-Quran dan berkulit keras, mmg sesuai utk dijadikan hantaran/hadiah tidak lupa juga utk kegunaan sendiri sbb solat kita sendiri pon belum teliti dan sempurna kan?

Stormreaders ni bagus banyak betul bonus dia. Mcm2 jenis. Yg tak bagusnya baca banyak kali pon tak faham2 lagi huhu.

Nnt, I’ll tell more about Stormreaders ni sbb I tk habis study lagi marketing plan. Starter kit pon tk sampai lagi, I just pinjam my friend punya dulu utk study. Stormreaders ni telah dikaji utk patuh syariah dan dipantau from time to time dan akan dipinda kalau ada yg tk menepati. Antara panel yg bertanggungjawab yang mereka dan mengkaji plan pemasaran Stormreaders adalah Ustaz Zaharuddin (boleh click on link to know more about him and his involvement in stormreaders)

In short what I can say, Stormreaders ni business yang practical dan dikaji sedalam2nya selama 2 tahun utk menghasilkan plan yg mematuhi syariah. Will show you guys nnt part patuh syariah tu. Every commission, every sales, every bonus semua berdasarkan beberapa jenis akad seperti Ju’alah dan Hibah. Tapi apa-apa pon ahli ulama dan pakar2 ekonomi Islam mereka semua pon manusia yg tk lari dari membuat kesilapan, mereka bukan tuhan dan bukan sempurna. If berminat nk tahu lebih lanjut mengenai Stormreaders boleh contact I ok. I mmg dah jadi ahli, cuma I masih dlm process memahamkan plan2 pemasaran, insyallah kalau dh faham semua I’ll make a special entry nnt.

Comments

After "Raya" shock...

Salam semua, sorryyyy yeh gambar raya belum beredit lagi, ada la sikit2 I dh upload dekat fb, tapi mmg sikit sesangat. Tahun ni tk amik gambar banyak, sbb mcm busy melayan tetamu and membasuh pinggan dgn dress meleret2 kt lantai. Serabut mak.
Then lepas raya, busy manage orders for Lonia, ramai org buat open house, open school, open office, open dewan bagai…so, alhamdullilah orders for chocolate, cookies, apam, cheesetart and etc pouring in :)
Pastu, tk cukup dgn order utk bahan makanan, baju-baju pon banyak juga, 2-3 hari ni busy buat fabric flowers utk jahit atas baju customer nnt. Nantikan hasilnya ok. Sorry darling semua, nnt I dpt lepas hengap, I update gambar2 raya ok. Actually gambar raya dalam camera my adik, tu yg lambat sket nk edit bagai. Nnt siap I upload cepat2, and jgn muntah tgk muka I ok. Hehe.
Muahsssss, selamat makan2 jamuan raya weekend ni ok. Kalau nk jemput I ke open house, silalah msg I ok. Mana-mana I can datang, insyallah I datang.
Bye!


Comments

Selamat Hari Raya

Saya takut mungkin lepas ni tk sempat lagi nk update blog sampai lah menjelang raya nnt. Jadi saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin kepada semua. Semoga kite akan bertemu banyak lagi Ramadhan di masa hadapan. Insyallah. Maafkan saya sekiranya apa yg saya tulis dan cerita di blog ini ada menguris hati sesiapa. Apa yg saya cerita dan tulis disini semuanya adalah tentang diri saya dan perniagaan saya tiada niat utk menyakitkan hati sesiapa pon kalau lah ada ye. Harap-harap tak ada. :)

Pandu kereta berhati-hati dan kalau mengantuk berhentilah tidur dulu. I dgn husband selalu balik malam hari dan mengantuk. Kiteorg selalu tidur di R&R area. Kalau tk ngantuk I akan ganti husband drive kereta.

Maaf lah tk sempat nk buat kad raya khas utk Mr & Mrs Imran. So, jadinya saya guna kad raya digital Nilam Boutique lah ye. Sama jer sbb dari org yg sama.

Semoga bergembira di hari raya!

Comments

Nostalgia Raya

Dulu masa kecik-kecik, hidup I dgn family mcm biasa-biasa jer lah. Bukan la miskin. Tapi my parents jenis yang takkan berbelanja lebih utk benda2 lain selain dari makanan dan pelajaran. Kalau nk beli buku-buku yg mahal bertimbun-timbun confirm dapat. Mintak jer la nk buku tebal mana pon. Makanan pon lah, tapi kalau benda2 lain haaa mmg susah nk dpt, kadang-kadang dapat kadang-kadang bolayan. Huhu.

So, masa I kecik-kecik dulu masa orang dah ramai pakai dapur gas and oven canggih2 sket, my mom still using dapur minyak tanah ni dan oven cap butterfly warna hitam ni sampai reput ok.

Mak I guna oven tu sampai tapak bawah dia tertanggal dek berkarat dan reput. Haaa sampai mcm tu sekali. Huhu. Lepas tu setiap kali nk raya my mom buat biskut raya, sorang kene gentel, sorang kene jaga biskut dalam oven tu. Mmg banyak biskut hangit dari yg tk hangit. Hahah. Mmg susah siot nk guna oven tu sbb nk kene agak-agak. Dia bukan ada timer tau. Yg kt depan tu rasanya temperature oven. Itu pon I ingat benda tu dh rosak dah tk berfungsi. Ni oven yg bakar guna api kt bawah la I rasa, I pon dh lupa mechanism dia. Lepas tu kene duduk depan oven, standby dgn plier sbb nnt nk tarik tudung periuk yg my mom jadikan as a tray utk letak cookies. Berpeluh2 ketiak dan berminyak2 muka duduk depan oven tu. Huhuh.

Yg dapur minyak tanah ni plak, kene masukkan minyak dulu baru leh pasang api. Bau minyak tu mak oiiiii pening! Kalau org pregnant sure tkleh tahan pakai dapur ni. Sbb bau minyak tu menusuk bulu hidung. Tapi masa my mom pregnant dulu dia tabah jer pakai dapur ni walaupon mmg azab. Dapur ni kalau nk adjust2 api dia tu kene hati-hati sbb dia senang jer nk terpadam sbb dia punye dial pemusing warna merah tu mcm susah nk control. Dia cam boleh terus api besar and terus padam jer. Hahaha.

I pernah ingat mak I try buat kuih kapit kot, guna dapur ni , tapi kuih tk jadi sbb mcm senang hangit ker apa tah problem. Tak ingat. Tapi I dok perati jer la mak I buat masa tu, sbb tgh standby tepi nk makan kuih kapit. Hihi. Jangan tatau I suka kuih kapit. Huhu.

Ni antara nostalgia masa I kecik-kecik dulu lah. Sekarang mak I dah canggih, oven ada 2 . Satu oven automatic satu oven bapak besar utk kek lapis sarawak. Lepas tu mesin nk putar bancuhan kek atau biskut dah pakai Kitchen Aid yg harga dekat 3k satu. Mmg dah jauh meninggalkan kenangan zaman dulu tapi rindu ok. Walaupon hidup tk senang compare to sekarang, tapi kenangan tu sangat manis dan seronok. I love my childhood days…

So, apa nostalgia raya korang plak?