Comments

Kawan juga harus bayar (part 1)

Sepatutnya nk tulis something pasal business. Ada benda nk discuss dan saya nk share my opinion and so on. Tapi masalahnya, bukak jer wordpress ni, terus mcm terngantuk. Dah pukul 3 pagi dah. Tadi dah tidur kejap, then bangun and now dh ngantuk balik. Tapi belum sembahyang jadinya tk boleh tidur lagi. Selalu kalau belum sembahyang ni setan besar gajah duduk atas mata. Jadinya sebelum setan2 tu menguasai saya, haruslah saya cepat-cepat solat dan tidur.

Sementara tu, sebenarnya tadi saya terbaca status di satu group facebook yang saya join. Status tu berkenaan seorang peniaga (tk sure lah dia peniaga internet ker or peniaga offline), dalam status dia tu, dia mengatakan dia terkena sekali lagi dengan kawan. Ceritanya macam kawan dia tu ada order barang dgn dia and diakhirnya tak bayar atau cancel order (sorry I tk baca status tu betul2 sebenarnya, so that’s explain kenapa manjang tk sure jer haku ni) Cukup sekadar saya dapat sekali imbas cerita dan permasalahan peniaga wanita tersebut.

Peniaga tu berniaga kek, so bila kawan dia cancel order or tk bayar (sorry yer betul2 tak pasti ni huhu and malas nk pergi check balik sbb ngantuk karang haku stop terus dari update blog lagi payah), jadinya kek-kek tu terbazir. Anak-anak si peniaga happy lah dapat kek, tapi hakikatnya peniaga tu dah menanggung kerugian.

Saya sebenarnya nk cerita pengalaman saya yg tk seberapa dalam bidang perniagaan ni, walaupon masih baru tapi saya tetap tak terlepas dari merasa pahit getir asam garam berniaga. Saya rasa semua yg berniaga ni ada merasa pengalaman pahit seperti ini, pengalaman tak dapat bayaran dan yg sewaktu dgn nya. Kenapa? Sbb selalunya peniaga2 yg baru nak membina perniagaan, selalunya tk berani nk berkira sangat terutama dgn kawan-kawan. Yg penting ada order pertama masuk! Yg penting ada kawan nk order so boleh jadi contoh or sample utk org lain tengok. Betul tak?

Saya pon pernah terkena. Yg paling teruk sekali saya rasa about 6 years ago, masa tu me and my sisters baru pertama kali nk mencuba berniaga chocolate (yup chocolate! tapi masa tu chocolate bukan kami yg buat dan kami tk terfikir pon yg selepas 6 tahun kami berniaga chocolate buatan kami sendiri! Fuhhhh) Chocolate dibuat oleh pakcik kami yg kini seorang Professor Madya di UKM. Dia mmg major in food and chocolate ni. Pakcik saya ni pon tkder pengalaman berniaga dgn berjaya. Haha sama-sama la melingkup masa tu. Kelakar pon ada. Oh btw, nk kasi inspirasi sikit dekat adik-adik yg belajar yg lulus pangkat dua SPM ker. Pakcik saya seorang Professor Madya itu dulu adalah lulus SPM dengan pangkat dua sahaja. Tapi sekarang dia berjaya menjadi seorang professor dan banyak menyumbang dari segi penyelidikan makanan di UKM. Jadi kalau tk lulus SPM pangkat satu single aggregat bagai, jangan sedih2 ok. SPM tu tkder apa sangat pon :P I mean kalau lulus dgn cemerlang mmg bagus! Tapi kalau tk lulus jangan rasa diri tk pandai dan takder future. Ok?

Ok back to my story ni…(jeling jam..aisey dan 3.40 pagi ni)

Ada kenalan / kawan pakcik saya masa tu nk order bunga pahar menggunakan coklat telur. Jadi, pakcik saya order bunga pahar dgn saya dan kakak2 dan coklat telur tu pakcik saya buat. Kiterorg seronok tak terkata walaupon risau sbb order atas angin! Takder payment ataupon deposit. Mmg order dgn air liur semata. Haha. Tapi kami buat juga. Beria pergi Nilai cari inspirasi, beli material and so on. Walhal masa tu I duduk dgn my parents di kampung dan jarak Nilai dgn my kampung lebih kurang 2 jam perjalanan. Mmg rugi banyak. Tapi masa tu bukan nk kira untung yg penting ada product! Untung datang kemudian hari. Itu yg kami fikir lah.

Setelah banyak duit, tenaga dan masa, di samping telinga nk tercabut dengar mak membebel sbb kiterorg heret dia sekali utk menyiapkan bunga pahar tu, akhirnya siap juga. Huhuhu. Tapi sangat suspen, bila kiterorg call pakcik, pakcik kata kawan dia tu belum ada contact dia lagi utk pick up bunga pahar dan coklat. Coklat telur pon dah pakcik saya siapkan. Rasanya masa tu dalam 100 biji kalau tak silap ker 50? Tk pasti.

Tiba-tiba kami dapat panggilan dari pakcik. Wah excited kiterorg bukan main. Tk sabar nk hantar bunga pahar yg dah siap ni. Akan tetapi alangkah kecewanya………….(bersambung part 2)

Hmm ok lah u olls. Setan ni makin naik lemak ni, bukan besar gajah ni, ni dh tahap gajah obes ni. Gila berat mata haku. I got to go. Sambung part 2 la yer. Hehe good nite!

Comments

What's Your Number?

What’s Your Number is the latest movie that I watched together with my husband. We were actually invited to watch the premiere screening of the movie. How cool is that kan? Well…I got the tickets from Nadia FlyFM. She tweeted about it and the first 2 replies will got the tickets and apparently I managed to get it lah.

We watched it on the 4th and it’s a free seating tickets so got to rebut2 sikit. But lucky we arrived there pretty early, so no need to rebut2 huhu. We looked out for our favourite coordination spot (wahlauwei) , dulu masa zaman belajar suka duduk tengah2 wayang, sbb konon2 nk dpt best view. But bila dah tua ni, prefer duduk tepi, sbb senang nk rushing balik rumah or senang nk pergi toilet.

Movie was good, I love it. I had a good laugh also :) It’s a comedy romantic movie and Chris Evans as handsome & hot & crazy as always. There are couple of scenes featuring him naked with just a piece of cloth covering his penis, hohoho. All in all, it’s a good movie, entertaining and funny :)

Thanks to Nadia and Fly FM. I jimat 20 ringgit for wayang this month hehe.

 

Comments

Lonia Homemade Chocolate - updates

Corporate door gift for our corporate customer.  A box of praline chocolate complete with islamic pattern wrapper and ribbon. Theme colors are green and blue. More story here http://www.loniavillage.com/blog/2011/09/06/corporate-raya-door-gifts/

Syawal melabuhkan tirai, insyallah jika diizinkan Allah kiter akan bertemu Ramadhan and Syawal lagi next year ok. In conjunction with that me and my sister (Lonia) would like to thank all our beloved customers for trusting us to supply chocolates, cookies and apam for Raya celebration. We are so delightful to know many new customers across Malaysia and would love to know more of you as we (Lonia) continue our journey in homemade food business.

Praline chocolate in moon and star shape (symbols that related to Syawal) , gift box shape and guitar pick shape chocolate decorated with transfer sheet pattern (hardly can see because color of the pattern is light blue)

Special edition oreo chocolate for Shyda’s cousin engagement/wedding (not sure) hantaran. More stories here http://www.loniavillage.com/blog/2011/10/01/im-not-an-edible-image-oreo-chocolate/

We received a lot of orders for the apam (sangat laku utk jamuan hari raya), so we have good news for apam lovers that we gonna introduce 2 new designs for the apam soon , which I think most likely will be the “Angry Bird” and “Rainbow” , the current design Polkadot, Fern and Ladybug remain available , we’re just adding more selections :)

Grated chocolate and polkadot design

As always enjoy few photos of Lonia’s latest creation/orders. Stay tune for next week as we gonna publish another special order featuring our chocolate bar in mini envelope for the first time, insyallah.

Till then…tah tah

 

Comments

Book Review : Membongkar Misteri Dajjal

The one eye

It has been a super loooong time I didn’t read any books. Totally zero literature, shame on me. I should cultivate the reading habit again. Therefore, it feels incredibly great when I managed to finish reading “Membongkar Misteri Dajjal” book in only few hours.

Here details of the book and short review from me (spoiler alert! I attached few snapshot of the book content below)
Author: Muhammad Nurani Maarif
Pages: 277 ++
Price: RM37.90
Where to buy?: through me or through my bookstore here (register as a user first at the bookstore to purchase books)
Synopsis: Book was written by someone who was initially wanted to write a book about world’s wonders but at the end of the day he found himself writing about Dajjal since the evidences and hundreds of facts found lead him to Dajjal instead. To those who is always (like me) and really want to know further and deeper about Dajjal’s mystery, this book is definitely for you. Simple language use and clear explanation will surely help you to solve all the puzzles and mystery of Dajjal. Logic and facts were carefully included to ensure no missing link in between stories. Personal opinions of the author all backed with facts, hadis and nas. Dajjal is undoubtedly exist, is he a human? or half blood? some kind of animal? is he still chained in the cave as many believe? when will he be released? where did he live now? what are his plans? how do we prepare ourselves to face Dajjal? had we prepared enough? how can we spot Dajjal among us? All these can be answered and discovered by reading this book. Buy one today as a gift or for yourself. You can buy the book through link provided above or also through me just simply drop me a message.

SPOILER ALERT SPOILER ALERT SPOILER ALERT

SPOILER END SPOILER END SPOILER END

Here few other books that you might be interested too:

I’m an independent distributor of Stormreaders. More distributors are needed. Kindly contact me if you are interested to join Stormreaders as a distributor/normal member. For book worms who are not really into business, discounts are also available for you guys too, just simply join as normal member without obligation to become as a distributor. You know the drill, contact me for further info.

Happy reading!

Comments

Stormreaders Books

This is just a quick update. I believe I’ve mentioned earlier that I’m now a member of Stormreaders and recently upgraded my membership to become a distributor. Will share with you guys benefits you could get if enrolled as member or distributor. For now, just wanna show you guys some of the books that I ordered recently. If ada yg berminat dengan buku yg dalam gambar ni let me know, you can buy it from me. It is for sale, if it’s not for sale pon I can always repurchase. Sbb ada buku mmg I beli utk I baca especially buku-buku sejarah tentang islam, yakjuj makjuj and dajjal. I dunno lah I mmg suka baca buku-buku misteri alam macam ni, mmg sejak kecil I suka buku-buku misteri kejadian alam semesta dan kewujudan benda aneh di dunia.

Then buku amalam ibu mengandung tu I just buy for my own use for my future pregnancy, insyallah. Dulu masa pregnant pertama takder buku sangat, just baca2 dari internet. Tapi it a bit thin la, I haven’t unwrap it yet so have no idea how good the content. Tapi kalau nipis tapi cukup dgn tips2 dan doa2 yg penting dah cukup for me kot. Sbb sometimes tebal2 pon bukan amal semua huhu, and also kalau jenis pregnant yg tk larat n nausea sepanjang 9 bulan tu, better la yg tipis dari berat and tebal.

One of the book I dah baca sampai habis dalam masa hmm few hours jugak. Sbb very interesting so I can’t afford to delay my reading, tkleh tahan mesti nk baca habis cepat. It’s the book by the title “Membongkar Misteri Dajjal” Very interesting, simple to understand, logic dan berdasarkan fakta dan hadis. I love it sbb kesimpulan yang dibuat adalah yg terbaik setakat ini yg pernah saya baca, sbb selama yg saya baca bahan2 di internet ni berputar2 dan at the end penulisnya sendiri tidak berani nk buat apa2 kesimpulan.

According to this book, Dajjal adalah seorang lelaki yg rupa dan bentuk badan adalah sama seperti kita. Dia juga adalah manusia. Tetapi bentuk asalnya adalah seperti raksasa dan bermata satu, tapi oleh kerana Dajjal berdarah campuran Jin dan Manusia dia mempunyai kebolehan menukar2 paras rupanya utk merapati manusia seperti kita dan menyebarkan fitnahnya. So jangan kita sangka raksasa bermata satu tak keluar lagi maknanya lama lagi dajjal nk keluar dan mana mungkin ada raksasa mcm tu tiba2 keluar kt klcc kan? Dajjal tu pintar makhluknya dijadikan oleh Allah s.w.t sebagai satu mahkluk yg panjang usianya dan tersangat tinggi akalnya = genius. Mestilah dia akan menyamar utk mengaburi mata kita semua.

Nnt I’ll do a simple review with a few snapshot of the content, ada 208 pages ni. Then buku Yakjuj and Makjuj and also Alexander adalah Zulkarnain , isinya adalah tersangat padat dgn fakta sejarah dan rumit perjalanan ceritanya. So, nk kene baca dgn aman tenteram.

To those yg berminat nk beli buku-buku boleh pergi ke e-store I di http://www.stormreaders.net/mrmrsimran boleh beli terus dari sana, register as user or boleh juga email kan buku yg nk beli and beli through me kalau malas nk register bagai.

Utk yg kalau suka membaca dan suka nk beli buku atau majalah selalu dan nk discount, boleh join as member stormreaders dan sapa yg nk buat business buku (actually product stormreaders bukan buku jer, cd, perfume pon ada) boleh jadi distributor. Tapi jadi member and jadi distributor ada kene bayar fee sikit yer. Kalau berminat boleh CONTACT I ok. I would be happy to assist you.