Comments

Merdeka without Sudirman

There are so many things happening yet, I am some sort in staring-blindly-at-laptop-screen state. I have no idea how to start writing this entry. It has been on and off this year, I didn’t really blog regularly like I used to. I kinda lost my touch in blog writing, kept running out of ideas and lack of humor. Huhu. Let’s hope I didn’t let insanity consumes my being all the same.

I tell you what, dulu setiap benda yg I buat I akan terfikir utk blog about it, but now I biarkan ia berlalu begitu sahaja. Maybe I’m no longer serajin and segila dulu?? Dulu, beli gincu sebatang pon riuh satu blog land. Hahaha silly.

Oh by the way how was your Merdeka day celebration? Eh when did actually we celebrate Merdeka ya? For the past 20 years? (I can’t remember) , ever since Allahyarham Sudirman Hj. Arshad left us, Merdeka day was no longer an awaited event (for me lah) . For me (again) , Merdeka is all about Sudirman. Hahaha. I know that I got the definition of Merdeka all wrong, but I can’t help it as that’s what I truly felt when I was a kid. Sudirman was a very powerful entertainer and he the ones who made Merdeka day such a greatest glory moment and always celebrated with lots of joy and happiness.

So, when he’s no longer around, I stop celebrating Merdeka. I hated it so much when other singers try to sing and mimic Sudirman when singing the “Tanggal 31″ song. They don’t have enough patriotic spirit to sing that song like Sudirman. Period. Sudirman kalau nyanyi lagu tu, you can feel how proud he was to be Anak Malaysia. Bukan sekadar nyanyi pakai baju bendera and buat-buat comel atas pentas :P which sadly many singers did that.

There are few more things yang I buat I rasa hilang rasa kemerdekaan ialah tak nampak banyak bendera. I pon tk kibarkan bendera except for the flag sticker on my windscreen. Thing is dulu, toll and petrol station kasi bendera free and kiter dengan mudah boleh pacak kt kereta. But now, dekat toll pon tk nampak bendera, adalah satu banner jer huhu. Mesti org komplen asyik nk benda free jer, gi la beli bendera sendiri. You know what, nk gi beli barang keperluan harian pon kadang2 tak tersempat2, inikan pulak nk pergi celah bedah kedai cari bendera? Oh beli dari awal tahun? So by the time nk guna dah ada? Tahukah anda tersangat ramai org yg order baju raya last minute? Itu raya tau, hari yg dianggap penting oleh kebanyakkan orang pon masih ramai yg order saat-saat akhir, ini kan pula nk beli bendera kecik 7 bulan in advance?? Hahaha mmg tkkan la jawabnya…”Banyak lah alasan u ni”…yalah I kan orang melayu maaaaa. Hihihi.

Kalau pihak tol nk jual bendera tu dekat tol pon ok kot rasanya. Senang sikit org nk beli. Huhu. Ahhh sudahlah, dah banyak tahun komplen pasal bendera ni. Jelak dah.

Apa-apa pon Selamat Hari Merdeka kepada semua. Saya ingin bertanya…Merdekakah kita sebenar-benarnya? Oh okaylah sudah hujan diluar, mari-mari merdeka tidur. Heee. Bye!

 

Comments

Video Shoot with Hijabi Fashionistas

Jezzmine showcasing her sketch and collections in the video

I was invited to join an event (not sure whether not I can reveal the event in details), so to not spoil the surprise I’ll just zip my mouth dulu la yer.

The event organizer, invited all of the designers who’ll be participate in the event for a video montage shoot. I feel soooooo honoured since I’m still new in the business but yet ada orang sudi nk ajak join event. To compare myself with others yang join the event, they are young, fashionable, famous (many followers) and very very stylish, so I was a bit worried since I know am totally out of their league but at the same time very excited too :P

Me with Rina Salleh (Safiyya Tv9 host), Amal & Sarah from Ammara Hijabi. Yg little boy tu tk perlu diperkenalkan lagi, is my son Ichiro yang tengah temper sbb tak dapat main swimming pool. Muka masam satu macam. Hehe.

For the time being I can only reveal name of the designers yang join. They are very well known indeed, you guys sure kenal mereka-mereka ini. Yours truly jer yang paling tk dikenali. Hahah. But I do hope in few years time, I’ll no longer a stranger in this fashion industry :) . Amin, do pray for me yeah.

Designers that insyallah will be joining the event are Amal & Sarah (Ammara Hijabi), Hana Tajima (Maysaa brand, author of StyleCovered), Jezzmine Blossom (The Old Blossom Box Store), Shea Rasol & Yanny (Pastelina), Yasalma Collection, Rina Salleh , Ami Schaheera (sptnkswthrt) & last but not least yours truly…Ladyimran (Nilam Boutique blog & website) . Other than designers, we shall not forget to thank a very lovely and important lady who is very fond of fashion for sponsoring the venue and helping in organizing the event as well. Applause for Tengku Rinanda or better known as Rinie :)

With Ami, Rinie and Rina Salleh. Ni masa tengah menunggu giliran utk shoot, manjang cam whore. Huhu. There are few more participants tapi I dpt snap pic dgn yg ada ni jer sbb I was rushing because my dad is waiting for me masa tu so tk dapat stay lama and tk dapat tunggu for the rest.

So, kindly wait outcome of the video shoot ok, hope it won’t take that long for the videographer team to edit the video, hope it turns out awesome and most importantly hope I won’t appear too fat in the video!

Yippie yay yay

 

Comments

Mahu bekerja sendiri?

How do you feel after long holiday? I used to feel demotivated and lazy to get back to work (when I was still working) Very few yang bersemangat waja nk bekerja semula especially lepas cuti panjang, except for those yg really love their job lah kan (most of them are not human..haha just kiddin!) Dulu masa I kerja, I tried not to take long leave, sbb everytime cuti panjang, bila balik kerja dah la take time nk tune balik to working mode, then kerja plak piling on desk. Lagilah rasa macam nk bunuh diri.

So, to those yg dah start bekerja semula this week, happy working ok. As for me, malam Raya pon I was still working (replying customers emails) and raya kedua I dah start kerja semula. Design graphics and potong2 ribbons. I don’t mind working masa Raya sbb I rasa kerja sendiri or kerja dgn orang sama jer, kalau cuti lama2, very hard to get the momentum balik. So, I prefer not to totally stop , tapi buat juga sikit-sikit asalkan mood tk lari terus.

Oh by the way, talking about self-employ ni, I memang suka business sejak kecil. So, kalau ada peluang nk business jer sure I’d be interested, but yet selective bukan main belasah jer lah. For example MLM, I mmg open to MLM (walaupon I sudah ada my own company, own business and own product will let you know the reasons in my other entry nnt) but, not MLM sampah or MLM yang menindas dgn menjual barangan sampah yg apa kejadah ataupon barangan yang harga tidak sepadan kualiti/nilai. To those who just followed my blog,  at the moment I ada 3 business;

1) Nilam (my boutique , I design many type of clothes including wedding dress)

2) Lonia (partner with my sister, main business is homemade food like chocolate, cookies, cakes and such)

3) Usana (walaupon dah slow sikit, due to Usana doesn’t allowed me to advertise my Usana business through blog, but I still consume the products (because I think Usana products is very very very good, berkesan for me) and still selling it to my regular customers. My downlines pon I still help them whenever they need my help, but am not into the bonus plan lagilah, at the moment I just beli dan jual for customers, bonus2 semua I dh tinggalkan)

So, recently my friend introduced me to Stormreaders. I dah lama tahu stormreaders ni but no one approach me to join the biz and masa tu pon I was busy with work jadinya mcm tenggelam mcm tu jer , sampai lah my friend introduced it to me. I mmg berminat sbb firstly main products adalah buku2 islamic and education and tak perlu nak susah2 buat website sbb akan diberi kedai buku online sendiri, tinggal nk promote jer, then most importantly sistem marketing dan network adalah syariah compliance. Akan juga diberi office online di mana kita boleh check activity jualan dikedai buku online kita dan jualan ahli2.

Studying stormreaders’s marketing plan while exercising at gym (gigih ni)

Knowing me, I mmg support business yg online base. Huhu. Kesemua perniagaan I adalah online including my boutique. Order baju submit measurement semua online. U know why? Sbb I don’t have time to travel ke sana ke mari mencari pelanggan dgn nak membawa anak lagi, cost lagi? Internet by far is the best way for me to run my business disamping selamat huhu. U know with acid splasher la, handbag snatcher la..and another thing boleh run multiple business at one time selagi terdaya. Tk perlu nk jaga 3-4 kedai kalau ada 4 business, just jaga kedai online jer guna 1 computer :)

So, bila Stormreaders mula nk memasuki pemasaran secara online, I’m kinda interested to join and since it’s syariah compliance, bonus2 berpatutan dan setimpal dgn usaha. Urusan pengeposan, simpanan stock semua tk perlu bimbang sbb syarikat yang akan uruskan. Kita cuma promote dan jual product sahaja. Mmg very good utk surirumah yang macam I, yg agak limited dari segi masa dan pergerakkan. At the moment ni product utama iaitu buku-buku Islamic seperti Ensiklopedia Solat (disamping thousands of other books) yang sangat susah didapati di kedai2 biasa sbb selalu sold out dan harga pon jual harga retail, kalau jadi ahli dapat beli dgn harga discount termasuk banyak buku2 dan majalah2 lain. Buku Ensiklopedia Solat tu sesuai buat hantaran, I dah tengok buku tu very interesting sbb dia ada illustration kartun. Buku tu sangat tebal lagi tebal dari Al-Quran dan berkulit keras, mmg sesuai utk dijadikan hantaran/hadiah tidak lupa juga utk kegunaan sendiri sbb solat kita sendiri pon belum teliti dan sempurna kan?

Stormreaders ni bagus banyak betul bonus dia. Mcm2 jenis. Yg tak bagusnya baca banyak kali pon tak faham2 lagi huhu.

Nnt, I’ll tell more about Stormreaders ni sbb I tk habis study lagi marketing plan. Starter kit pon tk sampai lagi, I just pinjam my friend punya dulu utk study. Stormreaders ni telah dikaji utk patuh syariah dan dipantau from time to time dan akan dipinda kalau ada yg tk menepati. Antara panel yg bertanggungjawab yang mereka dan mengkaji plan pemasaran Stormreaders adalah Ustaz Zaharuddin (boleh click on link to know more about him and his involvement in stormreaders)

In short what I can say, Stormreaders ni business yang practical dan dikaji sedalam2nya selama 2 tahun utk menghasilkan plan yg mematuhi syariah. Will show you guys nnt part patuh syariah tu. Every commission, every sales, every bonus semua berdasarkan beberapa jenis akad seperti Ju’alah dan Hibah. Tapi apa-apa pon ahli ulama dan pakar2 ekonomi Islam mereka semua pon manusia yg tk lari dari membuat kesilapan, mereka bukan tuhan dan bukan sempurna. If berminat nk tahu lebih lanjut mengenai Stormreaders boleh contact I ok. I mmg dah jadi ahli, cuma I masih dlm process memahamkan plan2 pemasaran, insyallah kalau dh faham semua I’ll make a special entry nnt.

Comments

After "Raya" shock...

Salam semua, sorryyyy yeh gambar raya belum beredit lagi, ada la sikit2 I dh upload dekat fb, tapi mmg sikit sesangat. Tahun ni tk amik gambar banyak, sbb mcm busy melayan tetamu and membasuh pinggan dgn dress meleret2 kt lantai. Serabut mak.
Then lepas raya, busy manage orders for Lonia, ramai org buat open house, open school, open office, open dewan bagai…so, alhamdullilah orders for chocolate, cookies, apam, cheesetart and etc pouring in :)
Pastu, tk cukup dgn order utk bahan makanan, baju-baju pon banyak juga, 2-3 hari ni busy buat fabric flowers utk jahit atas baju customer nnt. Nantikan hasilnya ok. Sorry darling semua, nnt I dpt lepas hengap, I update gambar2 raya ok. Actually gambar raya dalam camera my adik, tu yg lambat sket nk edit bagai. Nnt siap I upload cepat2, and jgn muntah tgk muka I ok. Hehe.
Muahsssss, selamat makan2 jamuan raya weekend ni ok. Kalau nk jemput I ke open house, silalah msg I ok. Mana-mana I can datang, insyallah I datang.
Bye!


Comments

Selamat Hari Raya

Saya takut mungkin lepas ni tk sempat lagi nk update blog sampai lah menjelang raya nnt. Jadi saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin kepada semua. Semoga kite akan bertemu banyak lagi Ramadhan di masa hadapan. Insyallah. Maafkan saya sekiranya apa yg saya tulis dan cerita di blog ini ada menguris hati sesiapa. Apa yg saya cerita dan tulis disini semuanya adalah tentang diri saya dan perniagaan saya tiada niat utk menyakitkan hati sesiapa pon kalau lah ada ye. Harap-harap tak ada. :)

Pandu kereta berhati-hati dan kalau mengantuk berhentilah tidur dulu. I dgn husband selalu balik malam hari dan mengantuk. Kiteorg selalu tidur di R&R area. Kalau tk ngantuk I akan ganti husband drive kereta.

Maaf lah tk sempat nk buat kad raya khas utk Mr & Mrs Imran. So, jadinya saya guna kad raya digital Nilam Boutique lah ye. Sama jer sbb dari org yg sama.

Semoga bergembira di hari raya!