Comments

Testing new blog app & Telekung

Sajer nk test new blog app. Yg ada semua mcm hampeh. Paling tak suka bila load gambar, gambar jadi kecik jer. Nk try yg ini pulak.

I load gambar telekung yg 99% siap. Sbb lace belum pasang habis lagi. Ada customer try telekung dan snap her pictures. Dia try 4 colour jer. Insyallah weekend nnt I load gambar proper with model yg cantik jelita persis heroin drama Nora Elena. Hihihi.

Tapi sapa nk order telekung boleh dah, telekung dah ada. Org dah start beli so jangan ketinggalan ok.

Utk polyester RM160 ada 6 colour. Black, dark blue, dark pink, maroon, burnt orange and teal blue. Teal blue dgn maroon sgt cantik!

20120912-101635.jpg

Comments

Sambal Ikan Bilis sedaaaappppp

Ok kali ni I nk promote sambal cili ikan bilis yang dimasak oleh kakak saya. Sambal ni sesuai utk dibawa sebagai bekal masa travel ke luar negara, utk makan semasa sahur kalau malas nk masak, makan tghari kalau malas nk keluar makan dan nk makan di office sahaja. Pendek kata sesuai dimakan di mana sahaja dan pada bila-bila masa.

Kakak i dh buat sambal ni lama dah, dah banyak dah jual, cuma I tk berapa nk promote lagi dulu sbb rasanya belum kick lagi. Tapi hari tu masa raya, kakak bawak balik 4 packet yg 500gm each packet. Guess what? Empat-empat packet tu saya bedal. Dah la time pantang tkleh makan apa2 sgt, tapi ikan bilis boleh makan. Tu yg jadi makanan ruji. Makan dengan nasi, nasi himpit, roti or lemang oh maiiiii mmg terbaekkkkk.

Side effect kalau makan sambal ni ialah anda akan terpaksa makan dgn sangat banyak sbb terlampau sedap. Muahahahah. Jadi marilah order dgn saya sambal ni, 500gm = RM28 , 1kg = RM50. Saya cadangkan beli 1kg terus sbb berbaloi. Harga post plak ialah seperti berikut;

  • pos laju semenanjung malaysia 1kg = RM10
  • pos laju sarawak 500g = RM11
  • pos laju sarawak 1kg = RM15
  • pos laju sabah 500g = RM12
  • pos laju sabah 1kg = RM17.50

 


Sebelum itu amaran, sambal ini sangat pedas (tk pedas tk sedap ok), so jgn bising lak nnt pedas ker apa ker, sbb i dh ckp siap2 sambal ni pedas. Lepas tu rasanya pada saya mmg sedap, tapi kalau saudara saudari makan dan rasa tk sedap, diharap jangan lah marah2 dan serang saya ok. Sbb, selera tekak masing2 berbeza ok. Mmg risiko kita beli apa2 makanan pon semua mcm tu, kalau pergi bazaar ramadhan pon, bukan kita tahu sedap tk sedap kan? Tapi kita beli gak. Ha cam tu la juga dgn beli makanan di internet. I pon pernah jer beli food tk sedap through facebook, tapi tkder plak nk pergi marah2 seller tu, sbb I tahu seller tu dah berusaha nk buat makanan yg terbaik, cuma selera manusia ni lain2.

Ok utk penghantaran pula, kita hantar sekali jer seminggu iaitu hari Isnin. Jadi kalau order hari isnin pon, kene tunggu hari Isnin minggu depannya utk post, sbb kita kumpul2 semua2 order dan masak sekaligus during weekend, sbb tkkan la nk masak 500gm jer setiap kali goreng, pengsan la mcm tu. Sambal ni sedap tk terkata sbb tkder sebarang food additives, preservative (pengawet) atau food colouring. Jadi rasa mmg mantap.

Jadi mari-mari order sambal cili resepi turun temurun keluarga encik dahlan. Dah rasa sekali, pasti nak berkali-kali!

Comments

Introducing my second prince (2)

This entry is continuation of my earlier entry here.

So, on 27/7/2012 (7th Ramadan) I went to the hospital to deliver my baby. Was a bit hesitate to give birth via csect at the beginning, but said to myself…ahhh belasah. do it. once and for all. Nurses have been in and out from my room, to help me ready for the procedure.

Tukar baju, tukar kain and etc. Hubby looked steady and calm while waiting for me compared to last time when I was about to deliver my Ichiro. Well, that’s the different between csect and normal birth, husband didn’t look so mess up. Hohoho. But wait till you see his face when he wants to pay the bills…haha, not so calm I guess.

I hate baju hospital, it make me feels naked albeit the fact that I’m fully covered. Menyampah. So depa pasang CTG to my tummy, and I could hear the sound of the baby was very loud. Bising betul as what I remember it ain’t that loud, tapi kali ni mcm gila bising. Thought that the baby move actively inside, which caused the loud sound. But oh mannn..I was wrong.

The doctor came and was also curious why the CTG machine screaming like that…then bila check…the doctor’s face looks bit troubled, “oh dear..you are having contraction!, you tk rasa ker?”

…hmm no I don’t feel anything…

“You tak rasa ker perut tegang ker anything?”
“I rasalah tegang tu, tapi perut I ni mmg 24 jam tegang jer manjang. Hihih”

How do I tell it’s tegang contraction or tegang biasa kan? Manalah nk tahu. Ehe. Jadi, doktor pon cepat2 check kepala baby, unfortunately baby’s head didn’t engage as expected lah kan. So, doctor pon kata, ok it’s confirmed you need to undergo an operation.

So, itulah ceritanya, dari nk normal birth, terjadi csect, pastu ada harapan nk normal birth, then found out kene csect gak. Tapi at least, akhirnya I pergi ke OT tanpa rasa bersalah to myself, sbb mmg situasi yg memaksa I buat csect. Mmg tiada harapan utk normal birth.

On 27/2/2012, friday, 7th ramadan 1.17pm (senang tgk jam, sbb jam ada depan mata I masa kt OT) , first cry echoed in the OT as soon as my baby being taken out from my womb. Tak menyabar2 nk menagis. Ichiro dulu steady sket, tunggu few minutes baru dia menangis.

I love Prof Zawiyah, tak rasa suspen and takut sangat nk deliver. She even told my hubby, lepas 2 weeks dah boleh dah make another baby. What a jaw dropping statement from her. Hahah. Husband I sudah tentu geleng kepala sampai nk tercabut. Hahahaha.

Enjoy Dawud Kenji Azmi pictures, was taken on the 5th day of his life. About the name, kali ni kami mmg pening nk pilih nama. Apparently i cuma fikir satu nama jer utk baby, and dah digunakan utk nama my first son. Lepas tu dah tkder dah nk pikir2 nama. Tapi lepas tu fikir la jugak kan , karang tak bernama la plak, concept sama, nama klasik/arab + jepun + nama my father in law. So, fikir2, I cakap I nak Dawud sempena nama nabi daud tapi dari segi ejaan arab, i search kt internet ada “W” , since nk sama kan dgn Darwis kami pon letak la ejaan Dawud. I know husband sure tk reject nama dawud, sbb kawan baik dia nama dawud. Suka lah tu :P Kenji plak maksudnya anak kedua lelaki yg sihat dan kuat, dan Azmi adalah nama my father in law.

Sekian!

Comments

Eid Mubarak 2012

Pagi Aidilfitri nan indah, 2012 (sorry gambar kabur, yg ni jer yg paling ok. gambar lain hancuss)

I know it’s a little late but taking advantage of raya that lasts for a month, me and family would like to wish Eid Mubarak and Maaf Zahir Batin to all friends and readers of this blog. May Allah accept our fasts (i wasn’t fasting this year but insyallah will do soonest possible since I got to qada a month of puasa…matiiii) and shower us with happiness.

So, how’s your raya? Hope all of you had a blast raya celebration. For myself, this year raya is not so fun :( due to I’ m still in confinement and I don’t have raya clothes that can fit me well. Jadinya I beraya dalam bilik jer lah, dgn uniform pantang sepanjang seminggu beraya.

Tapi raya kali ini lebih bermakna, sebab kami telah berjaya (hahaha) menambah ahli keluarga yang baru. Alhamdullilah, dan dapat beraya bersama2 baby baru. Sangat seronok walaupon aktiviti raya kami lebih kepada membersihkan berak dan menyusukan baby. Huhuhu.

Ichiro sebok nk kiss baby kenji masa bergambar. That’s my only niece in pink kurung. Semua my anak buah belah my family is lelaki except Izzati ni, and belah imran pon so far sorang jer cucu perempuan.

Apa-apa pon, please accept our apologies, kot2 ada my entry yg menyakitkan hati atau mengguris perasaan. Insyallah lepas ni I rajin2 kan diri update blog, sbb hari tu baru tersedar bahawasanya hosting saya ni bukan free, jadi haruslah update blog selalu, if not rugi jer bayar utk domain n hosting. I have here raya pictures of my little family. It almost impossible to get everyone ready for the picture, but this set of piccas looks quite ok I guess. Tak banyak gambar, sbb I tkder baju raya. Lagipon nk bersiap2 utk ambil gambar family takes ages to finish, dengan nk menyiapkan anak2 lagi. Tobat..tobat….

Si muffin cheek, double chin. Arghhhhhh.

Utk peminat2 telekung Nilam yg tk berjaya beli masa first batch hari tu. Good news, insyallah dalam minggu depan kami restock yg jersey and lagi 2 minggu utk yg polyester. Kali ni ada macam2 warna lagi. Be alert ok, sila bookmark our website and blog, sbb lepas2 ni, semua update akan dimulakan di blog dan website dulu. Update di Facebook and twitter menyusul selepas blog dan website dah siap update ok.

Comments

Ramadan Collection 2012

I’m aware this update rather late due to production delay (super sakit hati ok) and also due to my labor recently. But still we have about a week before celebrating eid, so to those yg nk beli abaya dress last minute, can contact me.

As for the telekung, all are sold out except 1 cotton telekung in white. Saper nk beli utk pakai for terawih or solat raya, or nk kasi as a present for mother raya ni, do not hesitate to contact me. Since tinggal satu jer, so first pay first serve basis ok :) Kalau nk courier, I akan guna DHL, sbb time2 nk raya ni pos laju dah tutup seminggu awal.

Ok the abaya dresses shown in picture is quite long, we purposely prepare extra length for those who need it. But it can always be cut to suit your height. So, sesapa yang not that tall, can also wear the abaya. Other than that, the bust measurement is loose, to those who prefer the chest area to be fit, we can provide lace ribbon and sew it on the dress.

Details of the abaya dress is as below;

Abaya wide flare series from our Ramadhan Collection. 3 colours available.

  • Dusty Pink with white beaded lace – 1 piece
  • Fuchsia with black beaded lace – 1 piece
  • Mustard with black beaded lace – 1 piece
All M size
shoulder : 15″
chest : 38″-39″
arm length : 23″
dress length : 55″ – 58″

Anyway, I tk dapat nk tulis panjang2 sbb nk kene bersihkan anak ni, berak la plakkk. So apa2 just contact me here http://www.mrmrsimran.com/contact-us/

Selamat mencari lailatulqadar.

Wassalam.