Comments

My first bridal wear creation

Picture by https://www.facebook.com/MiaMaritzaPhotography

Hye all, sorry for lack of post. I tried to update my blog but didn’t manage to make it happen, since often at the moment am free to update my blog, I’m already tired and very fast fall asleep.

Abby (my customer and now friend :)) buzz me the other night, she showed me her wedding pictures. I’ve been waiting for the pictures and glad it materialize timely. Big thanks to Abby for trusting me to make her wedding dress, veil, scarf inner, wedding shoes and her husband suit + baju melayu as well. At first she just want to make her reception wedding dress but ended up ordered almost everything with me :) Thank you soooo much again! Allah has been so kind to me, I must have done something good to deserve that kind of trust from my customer. Sebabnya, I tak pernah buat baju wedding before this, and abby’s was the first one and yet she trusted me to do her wedding attire from top to toe and for the groom as well. Kalau I pon kecut ok nk tempah dgn designer/boutique yg belum ada pernah buat baju kawen. Huhuh.

I was so thrilled , like really thrilled! Kalau dah rezeki mmg tk ke mana because Abby contacted me when I was too weak to accept her orders as I was in my early pregnancy of my second child masa tu. Muntah sampai badan lembik. I replied her email and asked her if she can wait for few more months till I get bit better and I suggested her to look for other designer also. She said ok.

Then few months later, when my condition was getting better, I simply email her and alhamdullilah she replied me and said that she didn’t have time to choose her dress design let alone looking for designer/boutique. So, started from that point we worked together in choosing design, material and etc and I was so glad and syukur that everything went well despite few hiccups, but not to worry it was manageable kind of hiccups :)

Can’t wait to publish story for my second order of wedding attire , kali ni pon sama juga, ada kasut, ada dress ada tudung ada suit utk pengantin lelaki. But can only post the story after February next year (permintaan dari bakal pengantin)

To those nak tempah dress, suit pengantin lelaki, kasut and etc. Boleh email I, info(at)nilamboutique(dot)com

Till then….muahsss!

p/s: thank to my husband yang tolong teman cari material, tolong hantar ke tempat tailor dan juga tolong measure abby’s husband (masa tu tunang la kan) for the suit. I tkleh ukur lelaki, sbb I pendek terjingkit2. Hihi. And thank you also to kawan abby yang I introduce me to abby. jasamu dikenang. hehe.

Comments

Bersawang!

Ya allah lamanya tk update. Terlalu sibuk sampai tak terdaya lah nk update. Haihh. Ni hosting pon dh kene bayar. Bazir betul beli domain, tapi tk update selalu. What to do, I ada 2 tangan jer. Mmg tk menang tangan nk buat semua benda. Dgn anak2 lagi. Malam2 I sibuk ke sana ke mari urusan tempahan baju. Insyallah soon siap satu lagi baju pengantin, but yg ni bakal pengantin request tanak reveal design baju dia sampai majlis selesai. So bulan 2 nnt baru I leh tunjuk gambar ok :) I guna fashion baru utk baju pengantin ni, yg I rasa tkder lagi kot designer or boutique2 kt malaysia buat. Kalau ada pon, I tak tahu la kot, sbb tk pernah nampak. Huhuhu. Harap2 lawa la pengantin pakai nnt.

Another thing dalam kesibukkan tk menang tangan macam haremmm ni, I ada hati nk enroll for fashion design and pattern making class, sbbnya selalu frust tailor tk boleh buat design yg I nak, and I waste lots of time nk cari tailor2 yg pakar tapi tk kerek. Hahaha. So far tailor pakar I rasa tailor pakistan or bangladesh. Hihihi. Kalau tengok hasil kerja pakistani and bangladeshi ni and compare with local tailor, aduh makk malu dowwh. Diaorg jahit lebih kemas dan teliti. Kerek pon tk kerek and tk overcharge. Ni jahit zip pon lintang pukang nk kerek2 pulak. Tu belum sebut lagi pasal harga tu. Huhuh.

Jadinya I rasa penat, so better lah I enroll for the class. Tapi mana la nk cekau masa ni??

Comments

Coloured Prayer Robe for Sale!

I feel a little bit serabut these days. Macam ada something bothering me. Hati tak tenang. I hope nothing bad gonna happen. My life as a mother of two, becoming more hectic day by day. But insyallah I can pull through. Ichiro is cooperating really well, but sometimes wayyyyy too “well”.He wants to dukung his adik, feed adik, clean adik, his life is all about his adik. Bangun baby there are 2 things/or rather persons that he would ask for. First is baby and second daddy. Hari-hari nk kene menjawab jawapan yang sama. Daddy is working, baby is sleeping.

Many friends in my fb posted pictures of their elder kids want to share toys with younger ones. Bila tengok, ramai la komen..wahhhh comel.. baiknya abang/kakak nk share toys..bla bla bla yada yada yada. Reality is noooo not cute ok. Ok fine, mmg cute, but thing is the elder child will insists for the baby to play with the toys and when baby didn’t respond haaa time tu la hilang semua kekiutan. Ichiro will start pushing all his trucks on baby’s head and body as if badan adik tu is jalan raya tempat lori nk lalu. And I need to deal with this everyday! Not to mention benda2 lain yang dia buat kat adik dia, termasuk geram2 kt adik dia.

But he’s very cooperative, dah boleh suruh la, suruh ambil kan diaper, if adik cry and I’m in the kitchen, I will not worry anymore, sbb adik dia start engine nk nagis jer, dia dah lari and exaggerating gila2 yang adik cry dekat I. Huhuh. Now I wonder, who’s the mother of the baby? I ker dia? Sbb dia lagi over. Hihi.

Okaylah saja nk update blog di hari minggu ni. I got wedding to attend today. Semalam sakan beli kain for customers. Nantikan projek terbaru Nilam Boutique KL :) Not huge project lah, just few orders from customers to do their baju for kenduri kendara. But very glam, can’t wait to see the end result :)

Oh and insyallah, projek telekung akan dikembangkan lagi. I plan to make telekung for travel as well. Siapa dah beli telekung Nilam sure nk beli lagi :) Ada customer yg dah beli sampai 3 pasang, ada yg dah recommend our telekung to saudara mara, sbb mmg sesungguhnya sangat selesa dan bahagian bukaan muka yg sangat kemas dah terletak. Utk org yg muka size average, tkyah pakai inner, just sarung jer rambut semua intact dalam telekung tkkan terkeluar kt tepi2 pipi or dahi semua. Cubalah telekung Nilam ok, kalau nk beli utk hadiah atau hantaran pon ok.

Yg new batch polyester type telekung ada a few lagi tinggal. Boleh la order ok. Sbb kalau ada warna berkenan and tk beli, dikhuatiri next batch warna tu dah tak ada lagi, sbb kami depend on stock kain yg available di kedai. So happy sunday everyone!

  • Magenta – SOLD OUT
  • Black – 1 piece only
  • Maroon – 1 piece only
  • Dark Blue – 1 piece only
  • Teal Blue – 2 pieces only
  • Burnt Orange – 2 pieces only

Utk yg jersey type semua dah SOLD OUT, cuma tinggal grey ada 3 pieces. Warna grey tu tklah segelap yg dalam colour swatch tu, dia light sket, i buat colour swatch tu dalam gelap, tu yg terjadi dark sangat tu.

 

Comments

Warna-warni manik

20120915-074205.jpg
My baby refuse to sleep and to keep my sanity in check, it is best for me to blog now. Sebelum haku naik darah tinggi ni ha. Huhu. Adoiii adikkk tidur lahh.
20120915-074529.jpg
By the way, would love to share some beading works that I’ve done for customers and for myself. Not literally done by me, but I am responsible in choosing the right beading design for the outfit (like nk batu besar ker, nk jurai2 ker, nk bunga2 ker, which part nk bunga which part nk manik, nk manik tabur ker…things like that) and scouting for good beaders to get the job done marvelously. Get it?
20120915-075036.jpg
Ok I need to stop now, baby is crying and am starting to feel annoyed. Dari pukul 6 pagi mcm ni! Dah dekat 2 jam ok. Nk tido, tido lah tah hapa benda masalahnya lagi. Haishhhh. Sebaik la anak tu mmg utk disayangi, buat perangai apa pon sayanggg jugak. Huhu. Ok bye.

Comments

Testing new blog app & Telekung

Sajer nk test new blog app. Yg ada semua mcm hampeh. Paling tak suka bila load gambar, gambar jadi kecik jer. Nk try yg ini pulak.

I load gambar telekung yg 99% siap. Sbb lace belum pasang habis lagi. Ada customer try telekung dan snap her pictures. Dia try 4 colour jer. Insyallah weekend nnt I load gambar proper with model yg cantik jelita persis heroin drama Nora Elena. Hihihi.

Tapi sapa nk order telekung boleh dah, telekung dah ada. Org dah start beli so jangan ketinggalan ok.

Utk polyester RM160 ada 6 colour. Black, dark blue, dark pink, maroon, burnt orange and teal blue. Teal blue dgn maroon sgt cantik!

20120912-101635.jpg