Comments

Venturing into franchise business

Hi, it’s 2.32am, so this will be a quick one. I was introduced to eCo***y free concept store last week and was busy browsing for information since then. And I’ve finally registered myself as business owner last 2 days and am on my goal to qualify for the free eCo***y store.

I will definitely write more on this very soon. Hope I can find some time to write about it.

To those who’ve heard about it before but don’t give it a damn, and now kinda change your mind already, feel free to email me at mrsimran[at]mrmrsimran[dot]com or click here

Note : can’t write the full name of the company due to copyright and commercial policy thingy, do contact me to know further

Comments

Ichiro first day to school and more coloured telekung!

To be honest, I’ve tried to compose an entry on the 9th, but couldn’t finish it and can’t find suitable time to continue. Only now, I got the time to log into my blog and erased my draft. Cerita dah basi dah pon. Huhuh. Sebenarnya nk cerita pasal Ichiro first day going to school, tapi ni dh masuk minggu ketiga dah pon.

Ichiro ok la pergi school, on second and third day he cried when we send him to school, but once at school, after few minutes he stopped crying. Then on the fourth day and so on, he didn’t cry anymore but keep saying that he doesn’t want to go to school, but bila i siap2 kan utk pergi school, dia tak der la memberontak ker apa ker. He just quietly sit down and let me put on his uniform, socks and etc. But, from the face I know la he’s kinda sedih and mcm homesick. How did I know that he’s homesick? I know, because I’m like that. Even bila dh dewasa pon I still feel homesick bila I nk pergi office or kene pergi outstation dulu. So, I’m pretty sure my son is as same as myself. Thus, can’t complain much on that. Plus, he still a small boy, for his age I think he’s doing pretty good dah. I dulu 6 tahun baru gi tadika, Ichiro at 3 year old dh masuk preschool, so he’s way more advance than me.

Send him to Genius Aulad, after few weeks ni, I ada la few things yg I rasa the school can improve, but I just keep it to myself lah sbbnya, hidup kita ni kalau nk asyik komplen jer, baik buat sendiri semua benda kan? And so far, benda2 yg cikgu dah ajar Ichiro ni, belum tentu I can do, now ok sket lah, I just ulang balik apa yg cikgu dah ajar, sbb the hardest part cikgu dah handle. But still, hope during parent teacher sharing day nnt, I could highlight some of my thoughts and observation.

What else? Hmm ok, I have few ready stock coloured prayer robe (telekung berwarna), banyak dah sold out. So, tinggal sikit lagi. Kalau berminat email me ok at info[at]nilamboutique[dot]com or click here http://www.nilamboutique.com/contact-form.php

Ok I know it’s still early, tapi pejam celik pejam celik dah tinggal about 6 months before Ramadhan. So, saper2 yg nk tempah baju ker, or nk telekung ker let me know awal2. Tempah awal2, sbb tahun ni I rasa mcm tkkan ambil tempahan utk baju byk sangat sbb I nk focus produce tudung sahaja, utk jualan harian dan hari raya. I akan terima tempahan baju tapi kene menepati beberapa criteria huhu. Baju pengantin mmg akan sentiasa terima, sbb I suka buat baju pengantin yg cantik2. Baju kurung biasa dan kurung moden biasa pon akan terima sbb ia mudah dan tk leceh. Tapi baju kurung moden or baju fashion2 , yg tu akan I limitkan, sbb dari segi harga dan kesusahan utk menghasilkan baju2 fashion ni, sometimes ianya jadi tk berbaloi. Dapat stress jer lebih. So, I nk avoid those situation, hence I akan ambil but being selective a bit lah.

My next entry maybe a month from now, but lets hope I can update more often sbb hosting and domain ni isn’t free I kene betul2 guna the web, if not rugi bayar mahal2 setahun. Ok lets say that I can only blog again in a month time, insyallah will write an entry about kiteorang punya holiday nnt. Excited, can’t wait for it. Everything dah bayar and booked, hope Ichiro will always be healthy so he can enjoy the holiday nnt, because we are going to the wild….jungle, waterfall…sanctuary..yes back to nature!

p/s: feel so relief…finally manage to finish this entry after few attempts!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Telekung berwarna untuk dijual!

Assalammualaikum, hi! It has been a month from my last post, I have many stories to write, but kinda lazy  and busy (good combo eyh?) and you know what..am not good at language either, be it Malay or English, am not good at expressing my feeling or voice out my opinion through word. Totally have no idea why did I choose to write a blog at the first place.

Well, it’s too late to reconsider whether to blog or not, I guess I just have to keep going till the day I die. Ok, that’s sound bit creepy. Hihi.

Newayyyy, yup I got more coloured prayer robe for sale. Just replenish my stock and am dying to sell everything fast as my room is turning into some kind of a warehouse or storage room or something. And I definitely can’t live like that. So, please buy, I beg to you. If you don’t want to buy, ask your friends, your mother, your family members or anybody that you know that might be interested to buy. Or you can also buy for someone that you love, please…bring one bring all to buy Nilam Boutique coloured prayer robe. Heheee.

Ok, I have here a picture that shows set of colours that is available, I have another picture that show second set of colours but haven’t got time to edit the picture. Hence, at the moment I think I will just list out all the colours and type of prayer robe (telekung) that is ready for purchase in my stock. Will try to update the second set of colours soon. Tapi I belum upload the picture pon, 1 one of the colour dah sold out. So, sorry kalau ada yg minat pula with that colour, will try to restock later.

Please refer to colour swatch for true colour of the telekung. The colours always change under the sun, hence I can’t get the actual colour with my camera.

Colour available (jersey type – RM99)

  • Carribean blue (2 pieces)
  • Lavender (sold out)
  • Electric blue (1 piece)
  • Chocolate (1 piece available, 1 piece reserved)
  • White (10 pieces)
  • Dark blue ( 2 pieces)
  • Deep red ( 2 pieces)
  • Mustard bronze (sold out)
  • Candy pink (2 pieces, slightly darker than soft pink)

 

Colour available (polyester type – RM160)

  • Burnt orange ( 1 piece, the colour is actually darker and more to brownish)
  • Teal blue (1 piece, the colour is actually darker and more to greenish)

Limited Edition , cotton with digital embroidery and stripe embossing in white – RM185 , 1 piece available, no restocking.

Kindly email me at info[at]nilamboutique[dot]com to order. Thank you for helping me to empty some space in my room (if it can be call a room now…)

Good night all!

 

 

Comments

Dugaan

Tiba-tiba terasa nk menulis blog malam ni. Mungkin disebabkan bahang panas buatkan saya tk boleh nk tidur. Ichiro plak kt sebelah sibuk tengok you tube , video truck, bising betul lah. Hari-hari pon tengok truck. Imran baru jer terlena, kesian penat kerja, balik rumah layan anak-anak pulak.

Akhir-akhir ni terasa banyak pula dugaan yg mendatang. Rasa collapse tapi …..alhamdullilah still standing. Dari dugaan anak-anak yg tk berapa sihat, sampai la ke dugaan menyelesaikan masalah2 tempahan baju.

Bulan lepas Kenji kene bisul di punggung. So worried dia jenis bisul yg “fistula”, which means kene undergo operation utk remove the abscess thread completely, if not bisul will keep coming and repeat. Masa Kenji kene kali pertama, dan bisul pecah, kami bawa jumpa paed surgeon, and diaorg drain kan nanah yg still remain. The process made me cried like a crazy woman dekat hospital. Tk ada bius, just diaorg letak sejenis cream yg boleh buat the area numb but still…can feel the pain lah kan. The surgeon cam buka sedikit opening dan picit keluar nanah, and lepas tu cuci dgn air. Mmg sedih tgk anak kesakitan. At the moment I wish all the pain transfer to me. Sakit bersalin tk habis lagi, biarlah saya tahan pula sakit bisul anak ni. Sedih sangat. Tapi Kenji quite ok, lepas selesai cuci, dia terus tidur jer. Mungkin penat tanah sakit.

Amik masa seminggu utk luka heal, tapi unfortunately bisul tu mcm develop again. Lagipon area dalam diaper sentiasa lembap jadi agak susah utk heal. Kali kedua bisul keluar tapi tk sebesar yg dulu, agak kecil dan tak begitu meradang. Lepas tu mungkin sbb asyik bergesel, bisul pon pecah. Kali ni, kami kasi antibiotik sekejap jer, sbb I tanak terlalu depend dgn antibiotik, kemudian kami guna antibiotik cream, still mcm so-so jer healing process tu. Doktor kata kalau terpaksa buat operation, try to delay it. Jadinya, I try nk cari natural solution. I did some research and cari petua utk keringkan/kecutkan bisul. Terjumpa org suggest tea tree oil. So, kiterorg pon beli tea tree and sapu. Surprisingly the wound looks better in a matter of few hours. Ni dah beberapa hari guna tea tree, bisul dah jadi very small, tiada nanah dan luka dah tertutup. Sangat2 syukur, alhamdullilah. But kami continue sapu, sbb hope the whole thread yg menyebabkan bisul tu akan clean, sbb tanak nnt datang balik lagi and hope boleh pass the operation.

Ichiro pula, hari tu terkena infection dan demam sangat panas sampai temperature shoot up to cecah 38-39 degree. Dan kali pertama tengok Ichiro demam sampai kejang. Lucky masa tu husband ada di rumah, masa Ichiro kejang tu I was holding my books and drawing kits, bila tengok Ichiro kejang, semua benda in my hands i campak. Kelam kabut suruh husband bawa Ichiro ke klinik terus. But before that kami basahkan Ichiro dengan air. Balik from clinic makan ubat and dia tidur. Kemudian terbangun and kejang again. Aduhhh panik gila. But after few days ok dah, so kalau anak2 demam panas and kejang cepat2 check doctor ok. Dikhuatiri terkena sawan dan merosakkan saraf otak nnt.

Alhamdullilah episode anak2 tk sihat nampaknya dah berlalu buat masa ini. Huhuh. Masa anak-anak sakit ni, saya pula menghadapi masalah dgn tukang jahit dan tukang manik. Tukang jahit ni mmg saya dh biasa tempah dan hasil adalah memuaskan, tapi tiba-tiba entah apasal hasil kerja dia caca marba. Buat saya tk leh tido malam , kemudian dgn tukang manik yg ambil masa terlalu lama utk menyiapkan baju menambah2 lagi kerisauan. Tapi dalam pada semua ni terjadi , saya belajar banyak benda dan insyallah lebih bersedia lain kali.

Cumanya kepada tukang jahit, buat lah kerja betul2. Skill yg ada guna sehabis baik. Kalau belum rasa bersedia utk jahit baju fesyen, belajar dan praktis lah dulu sebelum kata boleh buat, dan kemudian rosakkan fabric orang sbb salah potongan. Kemudian presentation itu penting, jgn lah baju yg dh siap podok2 jer dalam plastik bag. Iron la siap2, tajam2. Ni bila saya tanya kenapa jahitan tepi baju ni berkedut2? …”oh ni nnt kalau iron ok ni” Soalannya skang, kenapa kau tk iron? Bukankah utk mendapatkan kelim jahitan yg cantik dan rapi, kene iron dan press elok2 masa pembikinan baju? Jadi mcm mana baju kau jahit leh berkedut jahitan nya? Ni mesti masa jahit tu mmg tak iron. Nak short cut. Hasilnya caca marba.

Dan satu lagi, kalau buat bisnes ataupon kalau tk bisnes pon, bila org message or call tolonglah reply. Ni mcm nk gila call dan sms, tapi tk reply. Mcm bercakap dgn tunggul. Tak ada respect langsung dgn orang. Kalau di whatsapp lagilah, reply message tu free jer, dan kita boleh tahu bila org tu last check message2 dia di whatsapp, so bila ternyata sengaja tk membalas message mmg saya rasa org mcm ni tk ada rasa tanggungjawab dan respect kepada orang lain, especially org yg saya bayar utk service (dalam kes saya service jahitan lah). Kalau saya boleh tolak ansur bila tailor bagi alasan anak sakit dan itu ini. Jadi tolong jangan pijak kepala. Saya ada anak, dan anak saya sakit juga. Saya tk ada masa nk kesana kemari dan buang masa saya tertunggu2 awak nk balas message/call. Sad to say semua ni tailor melayu. melayu! melayu! melayu!

Kadang-kadang saya malu nk mengaku melayu.

Ok bye.

Comments

More custom shoes

Hi, it has been a while. Yes…I know, it’s redundant, has been saying that so many times. Well, I guess I have to accept the fact that I’ll be never able to blog as frequent as before. I tried and failed berkali-kali. With 2 kids and my current addiction/obsession towards pattern making, I only have little time to blog which often I prefer to do something else than blogging.

I dunno why I keep explaining myself  about not able to blog, like there are thousands of people reading my blog and care if I don’t blog. Huhu. It’s ok, zaman kegemilangan blogging sudah berlalu. My blogger fren yg dulu tegar blog pon , semua dh membawa haluan masing2. Only few left…

By the way would love to share new pictures of custom shoes that I made for wedding. To those who are still looking for the perfect wedding shoes, don’t worry am here to help. Drop me an email and we can discuss further. Save your time to look for the matching shoes for your wedding dress, because sometimes that shoes never exist dear. You need to custom make it. That’s how I fit into your wedding story :D Hihi.

Lilac / Purple peep toe patent shoes 3 inches for Nik Fatima , wedding in February 2013

Burgundy suede pump shoes, cone heels 3.5 inches/9cm. This is part 1, since I need to decorate the front part of the shoes with jewels. Will upload picture with jewels as part 2 soon. This shoes belong to Farhah, wedding will be in December 2012

I’ve uploaded this shoes few months ago, but just in case new readers wanna see it, so I upload it for the second time. Made of synthetic leather in mint green , this peep toe shoes that comes with ankle strap and champagne ribbon lace on the heels is super cute and adorable. Owner of this shoes is Abby (refer to my previous entry), her wedding was in September 2012

And another thing, am currently in process of learning how to draw pattern for dress, blouse and skirt. I would say that am doing quite good. My very first muslin fits very nicely and perfect. So, super super happy and excited. Lepas ni, I don’t need to explain berkali2 to seamstress how to draw and cut the pattern, sbb selalu ada jer la yg silap. I intend to do it myself. I still remember masa I baru mula berniaga dan mengambil tempahan baju, ada somebody tinggalkan komen yg agak menyegat. Dia cakap yang I tk layak mengambil kredit diatas kerja2 tukang jahit. Maksud dia, yg I cuma design, walhal yg membuat dan menjahit baju itu adalah tukang jahit. You know what dear, walaupon you are partially correct (sebab sepanjang pengalaman I, kalau tanpa I memberi instruction kepada seamstress, baju2 tu semua boleh la masuk tong sampah, huhu. tukang jahit dan designer adalah 2 pakar yg berbeza bidang), but still kata-kata kamu itu memberi motivation kepada I utk belajar lebih mendalam tentang rekaan fashion dan baju. Jadi, terima kasih di atas sindiran itu, kerana itu lah titik permulaan percambahan benih minat utk belajar membuat pattern. Dan sekarang I dah boleh lukis pattern dan potong kain sendiri. Thanks again.

Insyallah once my full muslin (muslin ni baju sample yg diperbuat dari kain murahan, utk tujuan mendapatkan good fit, sebelum gunting kain yg lebih mahal) dah siap, will upload it here.