Comments

Jubah Solat Hajidah

Dulu di blog ni I banyak tulis mcm2 benda, like benda yg I beli, benda yg buat, benda yg I suka. Tapi sekarang I tend to keep everything to myself. I surely have many reasons for that, one of it is I just love to lay low. Or in other word, I don’t like the attention am getting if I’m being too open about my life and where’s the surprise element then? If everything pon nk cerita. Kan?

Ok kali ni nk cerita pasal Jubah Solat Hajidah. Hah it took me about 3 months to write about it here. Dekat blog Nilam Boutique dah ada dah. Cuma kt sini belum lagi.

combineMore pictures of Hajidah here http://www.nilamboutique.com/blog/2013/07/24/new-jubah-solat-hajidah-telekung-one-piece/

By the way Hajidah is my latest invention. I get the idea few years back cuma baru sekarang baru dapat materialize the idea. So basically Hajidah is a type of jubah that comes with a attached hijab/shawl that can be transformed into a prayer robe.

Selalunya bulan puasa, I akan ke masjid dgn family utk berbuka puasa. So agak pening nk sediakan baju kurung yg elok utk sebulan utk dipakai ketika berbuka puasa di masjid (memang selalu bulan puasa family jarang makan di rumah, sbb tk ada siapa la nk masak) Jadi utk tk payah susah2 I nk pening cari baju kurung, I just sarung telekung. Tapi masalahya time makan nampak a bit weird sbb pakai telekung. So i was thinking, alangkah bagus ada jubah yg ada siap tudung dan boleh pakai sembahyang terus. Dari situlah tercetus idea utk Hajidah ini.

Kemudian idea tu I olah lagi utk jadikan ianya lebih praktikal, so instead of jadikan attached hijab/shawl tu as hoodie, saya reka supaya ia boleh jadi seperti “cape” dan menyaluti tubuh supaya bentuk tubuh tertutup terus ketika solat, dan supaya ianya kelihatan seperti telekung biasa. Dan setelah selesai solat, bolehlah diangkat cape dan diletak atas kepala dan digayakan mengikut kesesuaian. Kalau nk pakai as it is pon ok jer, cantik dah :)

Dengan tidak disedari, rekaan ni sangat sempurna bagi jemaah2 haji atau umrah, kerana ianya sangat praktikal, dan jemaah tidak perlu membawa telekung atau memakai telekung berlapis2. Kerana jubah ini sudah sangat kemas, cantik dan praktikal.

Telekung Jubah Hajidah Grey-BlackMore pictures of Hajidah here http://www.nilamboutique.com/blog/2013/07/24/new-jubah-solat-hajidah-telekung-one-piece/

Hajidah pula adalah bermaksud yg rajin solat malam. Semoga sesiapa yg memakai Hajidah akan rajin solat dimalam hari :) Material yg digunakan adalah lycra dan chiffon. Size pula can fit S to XL, and XXL pon muat rasanya.

Jadi kalau ada sesiapa nk berikan sebagai hadiah kepada jemaah yg nk ke mekah, atau sesiapa yg rajin ke masjid utk dengar ceramah atau solat jemaah. Hajidah adalah sangat bagus dan mudah. Kerana tidak perlu lagi memakai berlapis2 pakaian dibawah telekung kerana jubah ini adalah telekung. Cuma adalah lebih selamat jika memakai seluar panjang di dalam jubah ini.

Telekung Jubah Hajidah Mocha GreenKalau order isi form kat sini ya http://www.nilamboutique.com/blog/contact-us-2/

Harga adalah RM230 tidak termasuk postage (masih lagi sangat murah jika nk dibandingkan dgn telekung2 rekaan biasa yg 2 piece yg kadang kala ada dijual sehingga harga RM500) . Jika berminat boleh hubungi saya melalui blog Nilam Boutique KL ok. Stock masih ada, boleh dihantar dalam tempoh 24 jam selepas pembayaran dibuat.

Comments

Calling for Pharmacist

Hi, it’s a quick one as I’m hell sleepy now but since it’s an urgent matter, I tried not to fall asleep until I finish typing this entry.

As you know I’ve already passed Cosway interview and finally qualified for the store, but since my point is still insufficient, hence I need to wait. However, I can skip the “waiting” part if I manage to get myself a pharmacist to work with me.

So, to those who any pharmacist who is currently on the look of new job, feel free to introduce him/her to me. Pharmacist will be working with me in my store and would take care the prescriptions area. Salary will be paid by Cosway and no networking tasks needed in order to apply for this job. You just only need to work as a pharmacist. Basic salary would be in the range of RM5k to RM8k (depends on experience) and few more bonus income from the store’s sales. There are few more rules and t&c, kindly contact me shall you interested

I’m intended to have my shop built in PJ/Puchong/Shah Alam area. Please contact me if you are a pharmacist (or know a pharmacist) that would want to own a pharmacy and can work in the area that I mentioned above.

 

Comments

Mencari Pembekal 'Kitchenware'

corelle

I macam berminat nk menambah koleksi produk2 utk dijual. Sekarang ni mcm teringin pula nk jual barang2 dapur, seperti pinggan mangkuk Corelle, Acorpal, Vision and etc.

Ada sesiapa tahu how do I get hold with the above products? I prefer cam direct selling, so that I don’t need to keep stocks in my house. Kalau ada sesiapa yg tahu any info let me know ya. Yg pinggan mangkuk vantage pon ok juga, yg ada english rose design tu kan. Or anything la, barang2 kaca, mangkuk kuih raya and etc. As long as cantik.

I dah ada website baru yg khas utk menjual segala macam barang2 household dan fashion. Boleh singgah ke http://www.simplespending2u.com Web masih lagi dalam construction, utk setiap registration baru ada voucher RM5.

Jangan lupa ya kalau ada info tentang pembekal kitchenware, harap boleh share. Dan kalau ada sesiapa yg nk suggest I jual anything else yg unique, cantik and berkualiti pon boleh contact I di sini ok http://www.mrmrsimran.com/contact-us/

Comments

Tanda Putera

tanda putera

I went to watch Tanda Putera movie with my husband on Merdeka day. Timing was not so perfect since we got to watch the movie at 6.30pm, which means we need to make way for Maghrib prayer. But that’s all we got as next show will be at 9pm and afraid that by the time the show ends, it’s already way past our kids bedtime, so 6.30pm it is (alhamdullilah I’ve managed to perform Maghrib prayer and continue watching the movie after that)

Hats off to AEON Bandaraya Melaka as the management of the mall made it a point to play all kind of Merdeka and patriotic songs throughout the Merdeka day. I was smiling from ear to ear upon hearing one of Sudirman’s song when I was doing my “thing” in the washroom. Haha. Thank you so much to AEON Melaka.

Since there was a bit of controversy of the film which lead to state government of Penang banning the movie, it made me wanted to watch the movie even more. Ha ha ha. Nice move LGE.

My verdict? Ala tang mana tah yg bahaya nya filem ni? Everything seemed fine to me as it is based on true story and history and plus the 13th May scenes pon bukan byk sgt, of course we know how it happened and who involved but the movie also showed that there’s a good chinese and good malay that protecting each other and remain as good friend regardless the unfortunate incident. So what’s so bad about it? I cannot brain the idea of banning the movie after all. I think LGE is rather a bit over reacting.

The film is actually focus more on Tun Abdul Razak as Malaysia’s second prime minister and his deputy at that time, Tun Dr. Ismail. How they worked side by side to develop Malaysia as well as wiping out communist and how both of them keep silent about their chronic illness just to save Malaysia. Sangat sedih babak2 dalam filem ni, even mr husband pon menangis dibuatnya. I wonder how Najib Razak would feel if he watches this movie. The movie is entirely about his father, mother, family and even himself. Kalau I…sure rasa weird. Haha.

Good movie though, and to those yg keep looking for goofs and flaw. Oh come onnnn…get a life la dude. There are so many goofs in hollywood movie and nobody bats an eye, but when you saw a cctv in Tanda Putera tiba-tiba nk kecoh satu FB. Tanda Putera is a good movie, but you gonna miss it if you keep looking for fire detector, cctv and etc. Enjoy it sudah lah. Bosan ok dgn attitude so called Malaysian ni!

To all, just go and watch the movie. Just go. You gonna love it. After all it’s about Malaysia, our country that we loved. Trust me the movie is suitable for all..tua muda, kecik besar, melayu, cina, india, mat salleh, english subtitle pon ada. Sekian.

Comments

Sendiri nak berniaga, sendiri kena fikir baik buruknya

Raya 2013

Assalammualaikum, lama kan tk update blog? Bulan 7 hari tu masa bulan puasa busy dgn temuduga Cosway, alhamdullilah temuduga dah lepas dan saya dh berjaya lulus :) Kemudian busy pula utk preparation Raya , sambil menghayati Ramadhan yg dh makin hampir ke penghujungnya. Kemudian Syawal pon menjelma, busy la lagi kan. Kemudian ambil mood dulu utk mula bekerja semula, so sekarang ni baru rasanya jari-jari ini gatal nk menaip di blog :)

Telekung Jubah Hajidah

Yours truly menggayakan Telekung jubah Hajidah dari Nilam Boutique KL. Ini gambar masa tunggu nk tarawikh Ramadhan yg baru ni. Nnt I cerita pasal Jubah Hajidah ni ok, kalau nk beli boleh ke blog Nilam Boutique KL

Saya nk ucapkan selamat hari raya dan maaf zahir batin kepada semua pembaca, semoga Syawal ini lebih indah dan semoga kita bertemu Ramadhan dan Syawal lagi tahun depan. Ameen.

Ok balik kepada tajuk entry I hari ni. Bagi siapa yg tahu, tahu la kan. Baru-baru ni kecoh ada satu blog yg membuka “pekung” boleh dikatakan pekung la, satu company direct selling yg agak terkenal dan keburukkan leader team-team yg menjayakan perniagaan itu. Disenaraikan oleh tuan punya blog beberapa dalil dan point mengapa she quit the business. Ramai la yg komen kasi sokongan dan ada juga yg marah-marah.

Dari pembacaan saya lah kan, saya rasa kedua-dua pihak ada buat silap. Yg mangsa marah2 kerana rasa tertipu dan serik nk teruskan bisnes tu. Yg dituduh pula rasa tk bersalah kerana bagi mereka, org yg tidak berjaya mmg suka menyalahkan orang lain dan juga suka memberi seribu satu alasan.

Macam ni lah, kepada semua orang kt luar sana, saya pasti ramai yg tgh usha2 business apa nk buat kan utk tambah pendapatan, pertama sekali janganlah biarkan di anda tertipu atau mudah dipujuk rayu. Business yg mantap, saya rasa kita tidak perlu merayu2 utk org join kita, cukuplah kita perkenalkan business kepada prospect dan kalau dia berminat dia akan sertai kita. Jadi kalau ada org yang merayu2 atau memaksa2 atau sampai ke tahap menganggu gugat keamanan hidup anda dgn kehadiran sms dan phone calls bertalu2, benda pertama anda harus buat ialah…lari daripada org itu. Sbb mesti ada yg tk kena kan, sampai org tu follow up gila2. Atau secara mudahnya cuba fikir, kalau kita sertai perniagaan itu, adakah kita pon akan jadi mcm org gila nk follow up prospek sampai tk aman hidup? Dan saya rasa ini tanda awal yg sangat mudah utk kita kenal pasti, tapi malangnya ramai jugalah yg terjebak wpun dah kene macam ni. Serious tak tahu apa yg ada dlm fikiran mereka, sampai benda terang lagi bersuluh ni pon tk nampak.

Dan kepada introducer business  (sama seperti saya, saya juga memperkenalkan business kepada sesiapa yg berminat) , janganlah memaksa dan menggunakan kata-kata manis tanpa mendedahkan segala risiko tentang business tersebut untuk memancing prospek. Dalam apa jua yg kita buat termasuk berniaga, kita mesti berkata benar. Kalau kata nk tolong support, nk tolong jumpa prospect, nk tolong close deal, sila lah kotakan janji , dan janganlah pilih bulu. Bermakna, cuma nk tolong org2 yg nampak network/businessnya dah grow, org yg agak slow anda tinggalkan. Sbb ingat, janji pertama yg anda sebut adalah nk tolong support, tk kira apa jua condition atau pencapaian business orang yg anda janji nk tolong tu. Jadi utk elak perkara ni terjadi, berhentilah dari buat janji2 yg memakan diri seperti ini.

Memanglah dengan modal sebanyak 20k lebih dan terpaksa mohon pinjaman bank pula, siapa yg tk marah bila bisnes tk menjadi kan? Tapi marah ni boleh dielakkan sekiranya;

  • Yg memperkenalkan bisnes berkata benar tentang risiko apa yg akan terjadi selepas mengeluarkan bayaran sebanyak itu
  • Dan yg mengeluarkan modal juga tahu apa risiko yg bakal dihadapi dan tetap tekad nk mencuba, dan tidak akan menyalahkan sesiapa sekiranya tidak berjaya.

Ya 2 benda ini sahaja, simple kan? Kalau 2 undang2 ringkas ini difahami dan dipatuhi, in sya Allah tkder la bercakaran di internet dan diluar internet.

Untuk berniaga mmg kene ada modal, tk sedikit mungkin banyak. Cuma kita kena tahu permainan apa yg kita nak main dan kene ada ilmu. Bukan main terjah je. Tak semestinya orang lain boleh buat, anda pon boleh buat. Ingat tu. Sbb selalu orang akan pancing kita dgn motto “aku boleh buat, sure kau boleh buat” Kalau Allah ciptakan semua org ni boleh buat benda yg sama dan sama2 berjaya, tk ada yg gagal ataupon tak ada yg mencuba utk berjaya dgn benda lain, pasti dunia ni terasa pelik kan? Allah jadikan kepelbagaian, ada yg berjaya ada yg gagal, ada yg boleh berjaya dgn business ini, ada yg tidak. Jadi guna akal fikir dalam-dalam ya. Kaji kemampuan dan ketahanan diri, kemudian baru putuskan.

Saya sebenarnya juga telah dipernah dijemput utk sertai perniagaan yg sama seperti dgn tuan punya blog yg tulis entry kontroversi tu (entry tu dah dipadamkan), cumanya saya dgn mudah mengatakan tidak, tk yah fikir panjang, sbb saya tahu ianya tidak mudah utk saya. Saya lebih suka perniagaan yg ada produk yg boleh dijual, dan seperti perniagaan Cosway ditawarkan pula utk menjadi stockist (at least adalah bukti kukuh yg kita ni berniaga yg sah dan ada masa depan, in sya Allah) daripada perniagaan yg jenis menjual/mempromosikan perniagaan. Produk pula, saya suka produk2 yg banyak jenis , sampai saya tk menang tangan nk jual semua produk, seronoknya lain macam, dan semestinya produk mestilah affordable ataupon kalau mahal mestilah setanding dgn kualitinya.

Apa-apapon, tepuk dada tanya selera dan tanya otak. Jangan main terjah ok.

Show More: 12...67891011121314...222223