Comments

Kisah Larut Malam & Masalah Perut Buncit?

Dah pukul 3 pagi ni. Saya menulis di dalam gelap dan kesejukkan disebabkan penghawa dingin. Anak2 dan suami berselubung enak di bawah selimut tebal masing2. Saya dah tertidur awal, seawal jam 9 sehingga 12 mlm. Jadi sekarang mata segar pula nk tidur. Nk buat kerja mcm ada beberapa masalah di website, yg menyebabkan saya tidak dapat meneruskan kerja.

Jadi saya ke sini utk menulis. Jarang2 saya tulis sesuatu terutama sekali mengenai keluarga atau perkara2 peribadi secara terperinci di blog ini. Dulu memang ya. Beli apa pon nk tunjuk kt sini. Pergi mana, makan apa…semua nk update di blog. Long gone are the days, entry2 seperti itu dah tk berapa nk sesuai dgn saya kot. Hehe. Sekali dua boleh lah, yg major lah, kalau setakat gi mega mall pon nk upload gambar bagai kt sini, mungkin dah tk berapa nk rajin, dan di usia yg dh lebih 30 ni, rasa lebih suka lay low sket :)

Sebenarnya 2-3 minggu ni ada bermacam2 perkara menghantui fikiran, walaupon ianya tidak la melibatkan saya , suami dan anak2 secara serius, namun ianya melibatkan keluarga dan orang-orang yg saya sayang. Jadi emosi dan mental ni agak terganggu sedikit. Diperbanyakkan doa, semoga dapatlah semua org yg terlibat mengharungi satu lagi chapter kehidupan yg mencabar. Semoga dipermudahkan.

Perniagaan Cosway saya semakin steady, saya sudah pon layak utk mendapatkan kedai dan menjadi stockist, namun saya memilih utk mendapatkan lokasi yg betul2 mudah utk saya berulang alik ke kedai nnt. Jadi saya tidak kisah utk menunggu lama sedikit utk memulakan bisnes di kedai kerana takut terlalu gopoh nk berkedai, menyusahkan diri pula dikemudian hari. Sbb saya harus juga memikirkan faktor anak2 dan urusan menjaga dan menyiapkan anak ke sekolah. Saya kalau boleh tidak akan menghantar anak ke taska atau mana2 nursery kerana saya tidak percaya org lain boleh menjaga anak saya dgn baik (kecuali keluarga) Jadi saya tidak mahu terburu2 ingin memiliki kedai, sehingga urusan penjagaan anak2 terabai. Jadi buat masa ini, saya masih selesa menjual barang2 cosway secara online (kerana ramai juga yg tidak berkesempatan utk ke kedai dan lebih suka barang2 di hantar terus ke pejabat atau rumah masing2) , dan juga saya juga adalah networker Cosway yg aktif , jadi kalau ada sesiapa yg ingin memohon kedai hampir percuma Cosway, boleh hubungi saya ok. Saya boleh jelaskan cara2 dan modal yg diperlukan.

Ok, saya ni kalau menulis, kalau tk sentuh pasal bisnes memang tk sah. Hehe. Ok ni nk promote sket product slimming, tapi produk ni not really utk slimming, tapi dia sangat membantu mengatasi masalah perut buncit atau bloated. Pernah tak kadang-kadang kita rasa perut mcm sangat buncit, dan terasa sgt gemuk, wpun bahagian2 badan lain tk la begitu gemuk. Tapi tang perut ni rasa cam buncit sgt. Ha itu tanda ada mcm2 dalam perut tu yg tk flush out habis, kerak reputan, berak tk lawas dan mcm2 lagi. Jadi kalau makan produk ni benda2 dalam perut tu boleh dibersihkan dan secara tk langsung boleh kurangkan berat badan juga.

oriyen_d'tox trimm

30 Tablets, RM58 sebotol (pos RM6) . Boleh diambil setiap hari atau selang 1-2 hari sekali. Kalau nk order boleh contact saya di sini http://www.mrmrsimran.com/contact-us/

Jadi saya nk promote Dtox Trimm. Saya dah guna dan sangat sangat sangat suka produk ni. Kalau tk amik ni mmg rasa tk kempis perut huhu. Produk ni just ambil 2 biji sebelum tidur, nnt pagi esok bangun akan buang air besar. Tapi dia bukan cirit birit tau, just nice jer, buang air besar normal. Tapi lebih selesa sbb stool lebih senang keluar sbb lembut. Dan bila dh flush out semua dlm perut tu bersih2, perut rasa lebih ringan dan kempis. Best kan? Kalau tak ambil hari-hari pon tk ada masalah, sbb tkkan hari2 nk detox kan? So boleh selang 1-2 hari ambil sekali.

Dan satu lagi jangan risau, produk ni ada chop Halal dan sesuai utk Vegetarian. Diperbuat daripada sayuran dan buah-buahan yg ditapai. Tablet ni boleh dikunyah, tapi saya selalu telan je. Hehe.

Istimewa utk pembaca blog ni, saya jual harga retail ahli (sbb kalau bukan ahli, tk boleh beli ataupon boleh beli tapi harga adalah lebih mahal), tapi kalau nnt suka produk ni dan nk beli lagi, saya cadangkan masuk ahli sbb Cosway selalu ada promotion utk ahli, dan selalu time promotion harga mmg harga runtuh. Mcm 50% ataupon buy 2 free 1, or buy 4 free 3. Best kan? Tapi kalau nk cuba dulu boleh jer, saya jual harga ahli  RM58 dan pos RM6, so total RM64 sahaja!! Mari-mari beli.

p/s: utk pembaca2 blog, yg selalu check blog ni tapi jarang nk ada entry baru, jadi lebih mudah subscribe feed blog I ni dan add ke google reader. Cam tu senang everytime I update blog, you all boleh terus datang sini dan baca sbb yg feed tu I dh set kan utk di tk keluar full entry, so u guys tetap kene datang sini juga utk baca full entry , and this is my blog feed http://www.mrmrsimran.com/feed/

Comments

Jubah Solat Hajidah

Dulu di blog ni I banyak tulis mcm2 benda, like benda yg I beli, benda yg buat, benda yg I suka. Tapi sekarang I tend to keep everything to myself. I surely have many reasons for that, one of it is I just love to lay low. Or in other word, I don’t like the attention am getting if I’m being too open about my life and where’s the surprise element then? If everything pon nk cerita. Kan?

Ok kali ni nk cerita pasal Jubah Solat Hajidah. Hah it took me about 3 months to write about it here. Dekat blog Nilam Boutique dah ada dah. Cuma kt sini belum lagi.

combineMore pictures of Hajidah here http://www.nilamboutique.com/blog/2013/07/24/new-jubah-solat-hajidah-telekung-one-piece/

By the way Hajidah is my latest invention. I get the idea few years back cuma baru sekarang baru dapat materialize the idea. So basically Hajidah is a type of jubah that comes with a attached hijab/shawl that can be transformed into a prayer robe.

Selalunya bulan puasa, I akan ke masjid dgn family utk berbuka puasa. So agak pening nk sediakan baju kurung yg elok utk sebulan utk dipakai ketika berbuka puasa di masjid (memang selalu bulan puasa family jarang makan di rumah, sbb tk ada siapa la nk masak) Jadi utk tk payah susah2 I nk pening cari baju kurung, I just sarung telekung. Tapi masalahya time makan nampak a bit weird sbb pakai telekung. So i was thinking, alangkah bagus ada jubah yg ada siap tudung dan boleh pakai sembahyang terus. Dari situlah tercetus idea utk Hajidah ini.

Kemudian idea tu I olah lagi utk jadikan ianya lebih praktikal, so instead of jadikan attached hijab/shawl tu as hoodie, saya reka supaya ia boleh jadi seperti “cape” dan menyaluti tubuh supaya bentuk tubuh tertutup terus ketika solat, dan supaya ianya kelihatan seperti telekung biasa. Dan setelah selesai solat, bolehlah diangkat cape dan diletak atas kepala dan digayakan mengikut kesesuaian. Kalau nk pakai as it is pon ok jer, cantik dah :)

Dengan tidak disedari, rekaan ni sangat sempurna bagi jemaah2 haji atau umrah, kerana ianya sangat praktikal, dan jemaah tidak perlu membawa telekung atau memakai telekung berlapis2. Kerana jubah ini sudah sangat kemas, cantik dan praktikal.

Telekung Jubah Hajidah Grey-BlackMore pictures of Hajidah here http://www.nilamboutique.com/blog/2013/07/24/new-jubah-solat-hajidah-telekung-one-piece/

Hajidah pula adalah bermaksud yg rajin solat malam. Semoga sesiapa yg memakai Hajidah akan rajin solat dimalam hari :) Material yg digunakan adalah lycra dan chiffon. Size pula can fit S to XL, and XXL pon muat rasanya.

Jadi kalau ada sesiapa nk berikan sebagai hadiah kepada jemaah yg nk ke mekah, atau sesiapa yg rajin ke masjid utk dengar ceramah atau solat jemaah. Hajidah adalah sangat bagus dan mudah. Kerana tidak perlu lagi memakai berlapis2 pakaian dibawah telekung kerana jubah ini adalah telekung. Cuma adalah lebih selamat jika memakai seluar panjang di dalam jubah ini.

Telekung Jubah Hajidah Mocha GreenKalau order isi form kat sini ya http://www.nilamboutique.com/blog/contact-us-2/

Harga adalah RM230 tidak termasuk postage (masih lagi sangat murah jika nk dibandingkan dgn telekung2 rekaan biasa yg 2 piece yg kadang kala ada dijual sehingga harga RM500) . Jika berminat boleh hubungi saya melalui blog Nilam Boutique KL ok. Stock masih ada, boleh dihantar dalam tempoh 24 jam selepas pembayaran dibuat.

Comments

Calling for Pharmacist

Hi, it’s a quick one as I’m hell sleepy now but since it’s an urgent matter, I tried not to fall asleep until I finish typing this entry.

As you know I’ve already passed Cosway interview and finally qualified for the store, but since my point is still insufficient, hence I need to wait. However, I can skip the “waiting” part if I manage to get myself a pharmacist to work with me.

So, to those who any pharmacist who is currently on the look of new job, feel free to introduce him/her to me. Pharmacist will be working with me in my store and would take care the prescriptions area. Salary will be paid by Cosway and no networking tasks needed in order to apply for this job. You just only need to work as a pharmacist. Basic salary would be in the range of RM5k to RM8k (depends on experience) and few more bonus income from the store’s sales. There are few more rules and t&c, kindly contact me shall you interested

I’m intended to have my shop built in PJ/Puchong/Shah Alam area. Please contact me if you are a pharmacist (or know a pharmacist) that would want to own a pharmacy and can work in the area that I mentioned above.

 

Comments

Mencari Pembekal 'Kitchenware'

corelle

I macam berminat nk menambah koleksi produk2 utk dijual. Sekarang ni mcm teringin pula nk jual barang2 dapur, seperti pinggan mangkuk Corelle, Acorpal, Vision and etc.

Ada sesiapa tahu how do I get hold with the above products? I prefer cam direct selling, so that I don’t need to keep stocks in my house. Kalau ada sesiapa yg tahu any info let me know ya. Yg pinggan mangkuk vantage pon ok juga, yg ada english rose design tu kan. Or anything la, barang2 kaca, mangkuk kuih raya and etc. As long as cantik.

I dah ada website baru yg khas utk menjual segala macam barang2 household dan fashion. Boleh singgah ke http://www.simplespending2u.com Web masih lagi dalam construction, utk setiap registration baru ada voucher RM5.

Jangan lupa ya kalau ada info tentang pembekal kitchenware, harap boleh share. Dan kalau ada sesiapa yg nk suggest I jual anything else yg unique, cantik and berkualiti pon boleh contact I di sini ok http://www.mrmrsimran.com/contact-us/

Comments

Tanda Putera

tanda putera

I went to watch Tanda Putera movie with my husband on Merdeka day. Timing was not so perfect since we got to watch the movie at 6.30pm, which means we need to make way for Maghrib prayer. But that’s all we got as next show will be at 9pm and afraid that by the time the show ends, it’s already way past our kids bedtime, so 6.30pm it is (alhamdullilah I’ve managed to perform Maghrib prayer and continue watching the movie after that)

Hats off to AEON Bandaraya Melaka as the management of the mall made it a point to play all kind of Merdeka and patriotic songs throughout the Merdeka day. I was smiling from ear to ear upon hearing one of Sudirman’s song when I was doing my “thing” in the washroom. Haha. Thank you so much to AEON Melaka.

Since there was a bit of controversy of the film which lead to state government of Penang banning the movie, it made me wanted to watch the movie even more. Ha ha ha. Nice move LGE.

My verdict? Ala tang mana tah yg bahaya nya filem ni? Everything seemed fine to me as it is based on true story and history and plus the 13th May scenes pon bukan byk sgt, of course we know how it happened and who involved but the movie also showed that there’s a good chinese and good malay that protecting each other and remain as good friend regardless the unfortunate incident. So what’s so bad about it? I cannot brain the idea of banning the movie after all. I think LGE is rather a bit over reacting.

The film is actually focus more on Tun Abdul Razak as Malaysia’s second prime minister and his deputy at that time, Tun Dr. Ismail. How they worked side by side to develop Malaysia as well as wiping out communist and how both of them keep silent about their chronic illness just to save Malaysia. Sangat sedih babak2 dalam filem ni, even mr husband pon menangis dibuatnya. I wonder how Najib Razak would feel if he watches this movie. The movie is entirely about his father, mother, family and even himself. Kalau I…sure rasa weird. Haha.

Good movie though, and to those yg keep looking for goofs and flaw. Oh come onnnn…get a life la dude. There are so many goofs in hollywood movie and nobody bats an eye, but when you saw a cctv in Tanda Putera tiba-tiba nk kecoh satu FB. Tanda Putera is a good movie, but you gonna miss it if you keep looking for fire detector, cctv and etc. Enjoy it sudah lah. Bosan ok dgn attitude so called Malaysian ni!

To all, just go and watch the movie. Just go. You gonna love it. After all it’s about Malaysia, our country that we loved. Trust me the movie is suitable for all..tua muda, kecik besar, melayu, cina, india, mat salleh, english subtitle pon ada. Sekian.

Show More: 12...67891011121314...222223