Oh So Random

Comments

Pray for MH370

mh370

Comments

Jakel Sales Day

aaron aziz by jakel

Beli  baju melayu Aaron Aziz ni dapat butang free. Harga biasa RM220 tapi dia kata harga junam is RM180. Persoalannya junam ker harga tu? Haha. Apa2 pon saya bersyukur sbb dapat discount. Boleh hensem macam Aaron Aziz ke pakai baju ni? Nnt kita tengok Imran hensem ke tak ok.

Jakel sales dah habis dah. Last day hari Ahad hari tu. Tahun ni I’ve decided to make all the bajus super early. Sbb tahun lepas rasanya baju first raya pon tk berapa nak senonoh haha. Tak senonoh maknanya bukanlah baju tradisional melayu macam kurung ker, kurung moden ker. I think last year I simply bought few blouses and paired it with skirts. So much of being practical and savvy. Konon-konon selesa dan boleh pakai la baju2 tu walaupon bukan hari raya. Hmmm…partly it’s true, but the Raya spirit isn’t there. Deep inside my heart I felt something is missing. Jadinya Raya mesti pakai baju tradisional ok.

Tahun ni rekaan baju adalah berdasarkan “how to dress thinner and slimmer” Haha. Walaupun bila saya rekakan baju utk orang, pandai pula nak cari rekaan yang kurus2. Tapi bila baju sendiri, reka ikut suka hati boleh gitu? Memang bila siap pakai berupa tong drum la bergerak la jawabnya nnt. Jadi tahun ni muhasabah diri sikit, buat baju yang sedap pakai, nampak kurus dan boleh pakai berkali2. Huhu. Dan tudung pon nk kene design yang boleh nampak slim sket muka. Too bad I ni chubby from top to toe. Ehe. But dah turun sikit (sikit la tapinya, sbb tk berapa disiplin) berat sbb minum diet shake Cosway.

Pergi Jakel Ahad lepas punyalah ramai manusia dalam kedai jakel tu. Sebab hari last harga junam katanya. Takderlah junam benar pon harganya, utk kain yang saya beli tu, harga tk la murah benar, yg junam2 ni kain2 yang orang tk berapa nak beli. Haha. Tapi kain cotton yang lawa2 tu murah la kot rasanya sbb tgk ramai org beli. But since I can’t wear cotton so didn’t bother to check it at all. Cotton silk ok kot sebab dia tk tebal sangat tapi nnt bila pakai dia cam berkedut ataupun bergaris2 mengikut garisan lemak, jadi sekian terima kasih jer lah. Haha.

So I bought some plain and printed chiffon, then some lycra material for 2 my sons’ baju melayu (yaaa baju melayu diaorg tahun ni guna kain lycra , boleh pakai sampai tidur malam jadi pyjamas hehe), pastu songket utk samping budak2 ni sbb susah benar nk cari samping yg sama dan baju melayu Aaron Aziz for my husband. Hahaha akhirnya Imran ada baju Aaron Aziz setelah sekian lama asyik gelakkan gambar iklan baju melayu Aaron Aziz tu. Tak tahu la apasal nk gelak, saja2 suka nk gelak and make fun of the iklan.

Sabtu ini urusan penempahan, marilah berdoa supaya baju jadi (tapi saya buat baju biasa2 jer pon so should be ok) dan I can look kurus. Itu yang penting! Bila baju dah siap, boleh simpan elok2 dalam cupboard dan focus siapkan produk2 telekung untuk Ramadhan dan Syawal. Insyallah. Awal sangat ker planning saya ni? Sesungguhnya peredaraan masa di akhir zaman ni seperti kobaran api. Iaitu sangat pantas. Tahu2 dah akhir tahun 2014. Tengoklah nnt.

Comments

Kemaman & Kuantan Flood 2013

banjir kemaman kuantan 2013 aPicture courtesy of Shabery Cheek Official FB Fan Page

We were tested greatly when natural disaster specifically flood, hit Kemaman and Kuantan about a week ago. Syukur alhamdullilah all are safe except one.

Communication and Multimedia Minister Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek said the critical period for flood victims throughout the five days in Kemaman, Terengganu was ending and it was time for cleaning works to begin.

He described the phenomenon this time as unusual, saying it was probably to serve as a reminder to the people on the importance of being united and avoiding conflicts before being tested with catastrophes such as in Aceh, Sri Lanka and the Philippines.

“Everything was unusual. The rainfall reading in Jabur on December 2 was 777mm in a day. This is a 100-year phenomenon. Normally during the monsoon season, the level is 350mm in a month – See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/critical-period-for-flood-victims-almost-over-says-ahmad-shabery

banjir kemaman kuantan 2013 bPicture courtesy of Shabery Cheek Official FB Fan Page

I was so keen on donating some money for the victims, however I always a bit hesitate especially when the money needs to be transfer to individual account (individual that I don’t know, hence need to do some checking and investigation before transferring money) Other than that, I also don’t really like to wait for tac number from the bank for online transaction. When all these sums up, it made me kinda turned off or “liat” to donate my money online. I wonder is there any donation method that is easier and simpler for our flood victims?

And suddenly  my prayer answered when I saw DS Shabery Cheek posting this on her facebook wall. Many thanks to him for introducing this “tabung” as we can now donate our money with peace of mind.

derma tabung KKM menerusi sms

I give it a tried by just simply donating RM1, and I get this reply immediately after I sent the sms. The amount that you donated will be charged to your postpaid bill or deducted from your prepaid credits. Let’s donate! RM1 for 1 person, if 1 million of people donating RM1, we can get RM1 million. Awesome!

tabung kemanusian komunikasi dan multimedia

 Haha bateri kaput!

Comments

Keywords: Empress Food Processor, Elaine Daly, Herbalife & Kg. Parit Penghulu

keywords

Ok ladies, here’s my second pick for keywords (that has been used by visitors to land on my page) which are “kerja part time masa sendiri”, “apa itu ecosway free store consep”, “aktiviti kg parit penghulu”, “Elaine Daly Husband”, “cosway food processor” & “herbalife malaysia testimonial”cosway empress food processor

1) Food Processor I can’t find picture of the empress food processor but I think it looks quite the same like Empress Food Chopper (picture below), only that the food processor is bigger and high duty. My sister uses the Empress Food Processor and she owns not one but two of it.

Empress Food Chopper (Cosway)

The food chopper/processor is pretty easy to use and reliable too. To those who loves cooking so much or spend most of the time in kitchen cooking, this food processor/chopper is a must have, so that cooking period can be shorten and kitchen top will be less messy ^_^ I don’t have my catalogue with me right now, so can’t check the price but those who are interested to purchase feel free to contact me

2) eCo***y free store concept. It’s actually opportunity to apply as stockist and earn steady income from the store plus network. Free store concept means, almost all of the operational costs of the store will be borne by the company. Leaving you with only staff salaries and store insurance to be taken care. But my advise is, know the risk and potential profit before deciding to jump into the band wagon as wrong decision might cost you plenty of money.  I’m an authorized business owner/franchisor, feel free to contact me for details info of the “free store concept”

Homestay Kg. Parit Penghulu

3) Aktiviti Kg Parit Penghulu Back in year 2010 (can’t remember exact year) I was invited to join a blogger homestay program in Melaka. So the village’s name (where we stayed) was Kg. Parit Penghulu. It’s a nice “kampung” and folks there are very cordial and hospitable. You guys may read about the entire program here

imran dan elaine daly

4) Elaine Daly Husband (hahahaha) Well, I believe those who came here expecting to see picture of Elaine Daly’s husband may get a little bit disappointed since the real picture that would pop up in front of their face will be this (hahahaha) I snapped picture of my husband with Elaine Daly during Bella NTV7 show few years back where I was invited to be one of the guest besides Calvin Thoo (famous fashion designer) We talked about “baju raya” and tell you what, thattttttt would be the first & last time me joining any tv show as I totally not made for it. No no no. I choked up and swallowed my words during the entire show. Wahahahah.

5) Kerja Part Time Sendiri To those who are looking for part time job or business, I am so please to assist you and can come out with few suggestion. I’m a self-employed person (who quit her professional job as project engineer 5 years ago) and I know what best for a beginner to start a small business that is simple and easy to do. Contact me to ask me further on this.

Shake & Take, Bio-Protein Plus & Bio-Lecithin

6) Herbalife Malaysia Testimonial I used to consume and sell Herbalife, but now no more since I got Bio-Protein Plus and Bio-Lecithin to replace Herbalife. Herbalife is good, no doubt…..howeverrrrrrr the set that I’m taking now is more pocket friendly and good quality, so I had to make the change as I’m cheapskate like that. You should know that by now. Hahaha. But I’m not going to compromise with the quality though , so what’s not to love right? Affordable, high quality, safe …I’am sold! Let me know if you guys wanna purchase the above set ya. I can assist you on that too ^_^

Comments

Misteri Kehilangan Siti Aishah Wahab Selama 30 Tahun Terbongkar (Bahagian 2)

Rupanya ramai juga ya yg berminat dengan cerita misteri yg melibatkan rakyat Malaysia. Ya betul, Malaysia ni memang sering diselubungi misteri itulah kelebihan Malaysia. Hehe. Dulu masa saya kecil2, saya selalu dengar mak dan ayah berbual2 tentang Mansor Adabi dan Natrah, dan saya ada bertanya kepada mak, siapa Natrah dan Mansor Adabi? Mak cakap, Natrah tu orang islam yang dipaksa murtad. Saya masa tu umur 6 tahun kot? Cuma ooooo kan aje lah. Tapi memang di usia semuda itu saya dah minat nak tahu kisah2 seperti ini dan tak silap saya 3-4 tahun lepas ada berita tentang kematian Natrah. Yang menyedihkan Natrah meninggal di dalam keadaan tidak beriman diusia 72 tahun akibat leukemia  (seperti yang dilaporkan media) Tak apa nanti kita check balik cerita Natrah ni ok. Sekarang ni kita berbalik kepada kisah Siti Aishah Wahab bahagian 2.

Untuk bahagian 1 boleh baca di sini ya http://www.mrmrsimran.com/2013/12/02/misteri-kehilangan-siti-aisyah-wahab-selama-30-tahun-terbongkar-bahagian-1/

7) 3 orang “slaves” yang diselamatkan oleh pihak berkuasa Britain ialah Siti Aishah Wahab 69,  seorang warganegara Ireland Josephine Herivel 57 dan warga Britain Rosie Davies 30. Ketiga-tiga orang ini mempunyai latar belakang yang sangat menarik juga (menarik apabila diteliti latar belakang mereka2 ini, mereka bukanlah terdiri daripada orang-orang merempat atau buangan sehingga membenarkan diri mereka ditahan dipenjara minda)

Josephine Herivel adalah anak seorang “wartime codebreaker” yang kaya dan terkenal (bukan calang-calang orang kan?) Boleh baca sedikit tentang Josephine Herivel di sini http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/10481575/Slavery-case-Sisters-of-Irishwoman-held-by-slave-sect-have-not-spoken-to-her.html Namun begitu Josephine sehingga kini masih lagi belum dihubungi oleh pihak keluarga. Dari my reading, dikatakan ibu bapa kepada Josephine telah menggangap mereka tidak lagi mempunyai anak perempuan yg ketiga. Sehingga kan harta2 dan kekayaan bapanya cuma diagihkan kepada 2 orang anak perempuan mereka sahaja seperti yang tertulis di dalam wasiat. Dan dari maklumat jiran2 dan kenalan keluarga Josephine, mereka tidak mengetahu yang keluarga itu mempunyai 3 orang anak perempuan kerana, mereka tidak pernah menyebut tentang anak perempuan ketiga mereka. Apabila dihubungi, kakak Josephine tak mahu ulas apa2 tentang hubungannya dgn adiknya itu, dan beliau berkata ianya bergantung kepada Josephine jika dia mahu bercakap dgn sesiapa (dari keluarga mereka) kerana, kalau nak harap mereka yang memulakan , mungkin tidaklah (memang ternyata keluarga Josephine sangat kecewa sehingga tidak mahu menghubungi Josephine, tetapi Aisyah sangat bertuah kerana keluarganya sanggup terbang ke London untuk bertemu Aishah secara 4 mata)

Picture by Mark Richards-Background on Rosie Davies, kept as a slave for 30 years.

Sian Davies, who may have been Rosie’s mother. Sian was 22/23 yrs old at the time the picture was taken.

Rosie Davies 30thn pula sedikit mengelirukan. Kerana media mungkn masih belum mendapatkan laporan yang tepat lagi sbb bila saya baca ada media kata Rosie adalah anak angkat kepada Bala dan Chanda setelah ibubapa kandung Rosie mati di dalam kebakaran, ada juga yang kata kemungkinan Rosie adalah anak kepada Bala dan Josephine (semua kemungkinan adalah mungkin kan?) dan ada juga yg mengatakan Rosie Davies adalah anak kepada Sian Davies (Sian juga merupakan salah seorang ahli kumpulan ini yang tinggal bersama2 mereka, sebelum dikatakan mati setelah terjatuh dari tingkap bilik mandi pada tahun 1997) Kematiannya sungguh misteri dan sepupu Sian memohon supaya kes kematian Sian dibuka semula setelah penangkapan Bala dan ahli2 kumpulan itu Oktober lalu.

siti aisyah

Siti Aishah Wahab ketika di zaman persekolahah dan ketika berumur sekitar 53 tahun

8) Ini adalah video yang dirakamkan oleh ITV Documentary pada tahun 1997. Aishah dan rakan-rakannya pernah muncul di dalam documentary tentang siasatan mengenai Sian Davies yang terjatuh dari tingkap bilik air. Kelihatan di dalam video bagaimana wanita-wanita tersebut berusaha menghalang wartawan dari menggangu Bala dan mengatakan pihak berkuasa adalah “part of fascist state” Adakah ini lagaknya orang yg dikatakan hamba? Bagi saya tidak mungkin mereka ini hamba. Jika mereka boleh keluar masuk dari pintu sesuka hati kenapa tidak lari sahaja? Jadi benarlah ada “invisible cuffs” yang menggari mereka2 ini. Aishah adalah yg berkaca mata.


9) Menurut kakak Aishah , selain daripada rajin, adiknya juga adalah degil dan keras kepala orangnya. Jadi rasanya kita tidak perlu begitu terperanjatlah dengan keputusan berani matinya untuk menyertai pergerakkan haram dan memutuskan hubungan dengan keluarga selama lebih 30 tahun. Kalau saya lah…sehari jauh dari keluarga pon dah homesick. Ini kan pula 30 tahun? Betul2 saya tak boleh nk bayangkan bagaimana hidup di negeri orang seperti sebatang kara dan menjauhkan diri keluarga tersayang.

10) Kakak Aishah , Kamar Mautum ada pergi berjumpa Aishah di London baru-baru ini, dan hasil dari pertemuan itu bolehlah saya katakan ianya sedikit hambar berdasarkan daripada apa yang telah diceritakan oleh kakaknya itu. Pada anggapan sayalah, selain daripada keras kepala , Aishah juga adalah seorang yang amat memendam perasaan ataupun menyimpan dendam yang berpanjangan terhadap keluarga yang menyebabkan dia membuatkan keputusan terburuk (bagi kita terburuk la kan) di dalam hidupnya. Ketika bertemu setelah lebih 30 tahun tidak berhubung, mereka berdua menagis dan berpelukan. Dan apabila Aishah bertanya tentang ibunya, Kamar mengatakan ibu mereka sudah meninggal dunia 19 tahun yang lalu. Reaksi Aishah pada ketika itu tidaklah begitu menunjukkan yang dia menyesal dan terkilan tidak dapat bertemu ibunya. Kita memang tidak boleh membaca minda orang lain, namun reaksi dingin Aishah sedikit sebanyak boleh memberitahu apa yang ada di dalam kepalanya. Ataupun teori yang lain adalah, Aishah berkemungkinan telah tahu tentang kematian ibunya tetapi bertanya kepada kakaknya seolah2 sekadar untuk menjaga hati , sebab itulah dia tidak begitu terperanjat. Ataupun teori kedua, dia memang sudah menjangkakan yang ibunya sudah meninggal kerana faktor usia seperti tidak logik pula hidup begitu lama dan dia cuma bertanya sekadar untuk memulakan perbualan.

Selain daripada itu, Aishah seperti tidak senang apabila kakaknya seperti memarahinya apabila asyik berkata “how could you?” Tetapi menurut kakaknya, dia berhak berasa marah seperti itu kerana apa yang telah Aishah lakukan kepada keluarga memang sudah keterlaluan dan dia tidak mungkin ada peluang kedua untuk memberitahu apa yang keluarga rasa di atas tindakannya yang sangat melampau itu. Seterusnya kakak Aishah juga ada bertanya tentang agamanya dan kehidupannya di London, Aishah cuma membalas yang dia gembira di sana, dia ada kawan2 yang memberi dia makan, dia ada kerja yang penting yang sedang dilakukan tetapi dia tidak boleh memberitahu apakah kerja yang dilakukannya itu. Kakaknya berasa sedikit kecewa kerana jawapan Aishah seolah-olah menunjukkan yang keluarga adalah tidak penting baginya dan dia boleh hidup dan gembira tanpa keluarga di sisi.

Tetapi saya masih lagi sukar untuk mempercayai yang perkara ini (perkara di mana Aishah menghilangkan diri dan menyertai fahaman komunis) terjadi secara tiba-tiba. Kerana saya rasa pasti ada puncanya dan saya akan sabar menanti penjelasan dari Aishah sendiri nanti. Kerana biasanya perkara2 seperti ini terjadi adalah berpunca dari keluarga (seperti kisah sedih dan amat memalukan yang terjadi kepada Sufiah) Jadi ada kemungkinan juga ada sebahagian cerita lagi tidak diceritakan sepenuhnya oleh keluarga Aishah. Bagaimana ibu dan ayah Aishah mendidik dan menjaga Aishah dan sebagainya. Kerana bibit2 cinta Aishah terhadap komunis ni rasanya sudah bermula sejak sebelum dia terbang ke London (tetapi tidak aktif dan ketara) , dan ketika di sana agak bebas baginya untuk secara terang-terangan menyertai “Maoist sect” Dan dia diburu ketika itu oleh kerajaan Malaysia kerana fahaman sesatnya itu dan kewarganegaraannya ditarik.

Aishah juga ada mengatakan yang dia mungkin akan kembali “in immediate future” di dalam surat yang dipaksa oleh kakaknya untuk ditulis sebagai buah tangan untuk keluarga yang merindui Aishah (kerana mereka tidak dibenarkan mengambil gambar) Namun persoalannya sekarang, bolehkah dia kembali ke Malaysia? Sedangkan fahaman sesatnya masih menebal? Sedangkan abu mayat Chin Peng kita tidak benarkan untuk dibawa ke Malaysia, inikan pula manusia yang masih bernyawa? Bagaimana pula dengan taraf kewarganegaraannya? Dan ramai yang menyokong (kebanyakkannya non-muslim) supaya Aishah tinggal saja di Britian, kerana Malaysia ini orang-orang Islam sudah di “brainwashed” oleh kerajaan dan tidak boleh menukar agama sekiranya sudah beragama Islam. Dan mereka menggelarkan Aishah “wanita melayu terakhir” kerana berani untuk membelakangkan agama Islam yang dianuti sejak lahir (sangat biadap dan melampau!)

Bagi saya, ya bagus Aishah jika masih ingin meneruskan perjuangannya , saya rasa dia lebih bagus terus sahaja tinggal di sana. Tetapi jangan kita lupa, Aishah dikira sebagai pendatang haram di sana (kerana dokumen2 nya sudah lama tidak boleh diguna pakai lagi)

Jadi soalan saya….kemana Aishah selepas ini? Terus berada di sana? dibicarakan? dan dipenjarakan kerana melanggar undang-undang? Atau dibenarkan pulang? Dan di bicarakan di sini pula kerana menyokong komunis? Atau ditendang keluar dari Britain dan tidak diterima masuk ke Malaysia? Adakah Aishah akan hidup di ruang udara tanpa sempadan? Kita tunggu perkembangan seterusnya nanti ok.

siti aishah di rumah adik tahir

Dari kiri, Wok Salleh (ibu mertua Mohd. Tahir Abdul Wahab,) Siti Aishah Abdul Wahab, Rahimaton Mohd. Hassan (isteri Mohd. Tahir), Rozziana (anak kedua Mohd. Tahir), Tina (anak sulung Mohd. Tahir) dan seorang wanita yang dipercayai turut menjadi hamba Comrad Bala. Turut kelihatan lencana Mao Zedong yang dipakai Siti Aishah dan rakannya (dalam bulatan)

Ini ada berita dari Utusan Online. Adik kepada Siti Aishah, Mohd Tahir menceritakan bagaimana perilaku Aishah ketika melawat keluarganya di London. Apa pula agenda Siti Aishah melawat keluarga adiknya di London secara tiba-tiba setelah menghilang diri selama 16 tahun ketika itu? Saya ada teori saya mengenai perkara ini, tapi mungkinnya tidak betul. Tetapi sekiranya seseorang itu datang bertemu kita secara tiba-tiba setelah 16 tahun menghilangkan diri dan berjaya mencari alamat dan nombor telefon, apakah agenda disebaliknya lawatan itu? Rasanya ramai dapat meneka kan? Lagipon Aishah ke rumah adiknya ini sebanyak 2 kali, iaitu selang seminggu, ternyata ada sesuatu yang Aishah dan kawan-kawannya inginkan memandangkan adiknya itu adalah orang berada.

Related Posts with Thumbnails
Show More: 12345...5657