Dawud Kenji

Comments

My Little Barney

image

Kenji falling asleep on the floor while playing with his toys

Look at thatttttt, isn’t he adorable with the cute purple Dino tail tied to his waist. Heheheh, yeah, I made that thing. I was in dire need to sew something easy and simple as I’ve been off from sewing far too long (due to raya holiday) till I felt soooo lazy to get the ball rolling again. Hence, the dino tail project. It turned out that my kids love it so much so I was thinking that maybe I can try to squeeze my time for a proper photo shoot session with the boys wearing the tails (will make one more too for Ichiro) Yeah… wishful thinking… I know, but I’ll try, insyallah

But only after I finish my “real” sewing works as i’ve got couple of telekung to be sewn asap. Already working on one. Wish me luck to finish all of it on time and I can have some fun sewing the tail.

image

Comments

Selamat Hari Raya 2014

image

Assalamualaikum, whoooaaa dah 4 bulan tk blog. Lama gila. Dah banyak kali cuba nak blog tapi keadaan mmg tk mengizinkan sbb kalau nk blog kena aman.

I just bought a new phone, bigger screen and faster processor, hope with this new phone I can blog more often

Laptop? memang tak boleh la, sbb bila on je byk la yg bergayut, lagipun sekarang laptop mmg dah selalu off sbb kalau boleh tak nak Ichiro and Kenji addicted to computer and gadget. Handphone quite easy nak sorokkan.

Ok insyallah will blog more. Banyak ni benda nk cerita, dh lama sgt tk blog, dari tk pandai jahit sampai dh pandai jahit hehe. Ok goodnight!

Selamat Hari Raya dari Mr & Mrs Imran sekeluarga

Comments

Berkelah di Pantai Puteri Melaka

picnic pantai puteri melaka 0

My baby (at the moment la dia paling baby) Dawud Kenji

A friend of mine told me “eh bosan lah blog si toot tu, asyik tulis pasal bisnes dan kekayaan dia jer, tak macam blog dia dulu2. Bosan sbb dah tkder drama kt blog dia”

Ok I bukan nak komplen pasal si penulis tu dh berubah cara penulisan, tapi I tersentap bila my friend said blog tu dah bosan sbb dah tkder drama. Sebab rasanya blog I ni pon dah tk ada drama. Hahaha. Sorry lah, disebabkan tuntutan kerja, memang otak ni asyik fikir kerja dan bisnes sahaja. Jadi bila nak update blog jer, entry2 yang berkaitan bisnes didahulukan, sbb nak cari masa nak menulis blog lagi bukan senang, jadi nak kena utamakan benda yang penting dulu.

picnic pantai puteri melaka 1

Tolong adik Kenji gali kolam

Pasal drama kehidupan dan keluarga juga penting, namun ianya tidak lah sepenting sehingga nak diceritakan kepada semua orang kan? :) Tapi ada betulnya juga, blog pon kena ada drama. My life ni a bit straight forward, rutin adalah rutin. Jadi terkadang rasa mcm bukan tanak tulis drama kt blog, tapi sememangnya tkder drama sangat. Hahaha.

Tapi entry kali ni bukan nak cerita pasal drama apa2 sangat, just nak letak beberapa gambar masa I dgn family pergi berkelah di Pantai Puteri Melaka. Mula2 kitaorg pergi Pantai Klebang, nak beli layang2 dulu, lepas tu ke Pantai Puteri sbb rasanya lebih best picnic di Pantai Puteri. Hmmm best memang best, cuma pantai tu pula tak berapa sesuai utk main layang2 sebab banyak pokok. Jadi akhirnya budak-budak ni pon, bila dh nampak air laut, layang2 semua campak tepi. Lain kali jer la ya main layang-layang tu, but definitely not at Pantai Puteri.

picnic pantai puteri melaka 2

Di Pantai Klebang. Singgah beli layang-layang dulu. Tapi akhirnya layang-layang jadi tukun jer. Huhu. Tkder siapa nak main.

Ini adalah pengalaman pertama Kenji ke pantai, Ichiro second time sbb dia dh pergi pantai dekat Sarawak hari tu. Kenji nampak air menonong je jalan masuk air, sampai habis kasut basah. Hehe. Seronok betul dia main pasir, siap rasa sikit pasir tu. Huhu.

Pantai bersih cuma ada banyak benda tajam , macam mata kail dan kaca pecah. Kitaorg pon takut terkena budak, jadi mata alert jer tgk pasir takut ada benda tajam dan tak benarkan budak-budak pergi jauh sangat dari kawasan yang kitaorg dah scan dan agak pasti tkder benda2 yang tajam. Kenapalah orang2 yang tk bertanggungjawab buang benda2 mcm tu dekat pantai? Tak fikir keselamatan orang lain.

picnic pantai puteri melaka 3

Ini budak kicik, tk sempat nak tanggal diaper, dia dah menghamburkan diri ke dalam air. Memang tk sabar2. Haha. First time ni Kenji main kat pantai

Emak bawa bekal nasi lemak dan kuih donut dari rumah. Wah wah memang sedap menambah lemak kebal di badan. Hahaha. Dah la makan tepi pantai memang selera, sejuk dan lapar. Lepas tu beli plak aiskrim, beli for the kids, boleh diaorg makan sket, pastu pakat2 tanak habiskan, kitaorg yang mak2 orang ni nk kena kasi perabis. Siot betul.

picnic pantai puteri melaka 4

Ichiro tunjuk kulit-kulit kerang yang dia kutip. Dia kata “mommy look here, it’s so beautiful mommy”

Lepas habis main dan makan2 tepi pantai, kitaorg kemas2 dan bergerak ke surau kecil utk solat maghrib. Bersih dan terjaga surau tu, imam pon ada. Next time senang, nak camping pon boleh, sbb surau dan toilet memang selesa. Lepas selesai solat maghrib, bergerak ke restoran utk makan malam pula (makan lagi?), lepas dah kenyang makan, boleh plak kakak ajak makan yong tau fu. Arghhhh mmg boleh meletup perut. Tapi layankan sahaja sbb bukan selalu dapat peluang macam ni. Kalau nak berkumpul ramai2 ni, raya pon belum tentu boleh berkumpul serentak. Jadi guna masa bersama keluarga sehabis baik :)

picnic pantai puteri melaka 5

Ni adik I. Tengah berusaha nak naikkan layang-layang. Tapi tk boleh sbb banyak sangat pokok menghalang. Last2 give up dan sambung makan nasi lemak. Hihi.

Semoga tahun ni dimurahkan rezeki, boleh jalan2 jauh sikit dengan family. Aminnnn. Siapa nak ke Pantai Puteri atau Pantai Klebang, meh la datang. Insyallah seronok.

picnic pantai puteri melaka 6

Last but not least, ini gambar masa dalam perjalanan nk ke Pantai Puteri, bukan perjalan balik tau..perjalanan pergi. Mengantuk tk hengat. Haha. Pergi tidur, balik pon tidur dalam kereta

Comments

Happy Mother's Day

happy mother's day copy

Don’t know what’s wrong with me. I forgot my husband’s birthday and didn’t prepare anything to celebrate his birthday. Usually, I would order a special cake and buy something for him. Tapi tahun ni terlupa gila2. I tersedar yang birthday dia only a few days before, dah too late kalau nk order cake or buy him present. Sbb I always with him, kalau nk keluar beli hadiah need to arrange time and someone to send me to the mall.

Then, I pon terlupa juga Mother’s Day. Haihhh. Seriously I don’t know what’s wrong with me. Too busy and too many things to remember perhaps. My husband surprised me with a gift last night and wish me Happy Mother’s Day. I was really surprise you know, till I can’t believe that the thing that he gave me was actually a gift. I thought cam apa resit apa la dalam envelope (yup , my husband has a weird habit, he likes to pass to me payment receipt every time after he pays for something) and it turned out that the thing inside in the envelope is a pair of earring. Lagi la haku ingat joke of the year kan.

A pair of earring? You got to me kidding me dear husband! Haha. I totally can’t believe it. Still thought that it was a joke. I mean…earring? I didn’t wear earring for almost a decade already! Haha. Lubang pon dah tk ada lagi.

When I open the case, and belek2. My mouth can’t stop saying…“apa ni?” “apa ni?”…….sbb sumpah mmg tkleh caya that beautiful swarovski thing is an earring. I almost thought that it was a cufflink. Hihi. Then my husband tengok2 my telinga, and tanya ada lagi ke lubang? I said no (at this moment confirm it is an earring..haha) Then I tried to wear it, but as I expected lubang telinga dah terkambus and I need to pierce my earlobe again.  Ahhh hate hate hate.

Anyway, I felt so touched since he remembered and willing to went through the hassle to order the earring from Hong Kong! Yup Hong Kong! Well…that’s another fact that really surprised me. Mungkin sebab dia tk tahu bila boleh beli hadiah tanpa I tahu yg he’s buying something for me, so he ordered the earring online and sent it to his office. I’m so touched ok, now I know la seorang engineering manager ada masa juga nk shopping online kt office eh? Haha.

I dh tahu bila nk pakai earring tu, can’t wait!

dawud kenji

One of few photos of me and my little baby Dawud Kenji. Should take more pictures with my precious sons and husband. Mcm dah kurang sgt bergambar, sbb most of the time penampilan diri adalah tidak mesra gambar. Wakakaka. Nk ambil gambar ni , nk kene pakai tudung lah, pakai baju elok2, muka nk kene bedak2 sket. Last2 tk bergambar. Haha.

Oh ok to all mothers out there Happy Mother’s Day! Drop comment and share your mother’s day story with me ok :) Spread the love!

p/s: and to both of my japanese “celup” sons Ichiro and Kenji, mommy love both of you till infinity . Muahsssss. To my emak and mama, love you both sooooo much too.

Comments

Birthday party fever

Birthday candles

My husband and I planned to throw a birthday party and kenduri aqiqah for Kenji and Ichiro. It has been 3 years since our last kenduri & birthday party for Ichiro, so it’s about time to throw another party. Selagi the kids masih suka belon, selagi tu la birthday party masih relevant for them. Hehe. Once they lost interest towards balloon , I guess that would be the time to bid farewell to birthday party and the like.

Ichiro mmg suka birthday, semua birthday utk org2 dalam rumah ni pon, dia la yg paling excited to blow the candles and sing. Itu birthday org lain tu. Kalau birthday dia sendiri? Ha can u imagine? He even add his name in the birthday song…for example if the birthday song is for “daddy”..he will sing like this..

“happy birthday to daddy…ichiroooo”

Mesti ada nama dia kt dalam lagu orang. Hihi. That day I think ada classmate dia celebrate birthday dekat sekolah, balik dari sekolah dok nyanyi…

“happy birthday to sasha…ichiroooo” hahaha. I just geleng kepala jer la.

So, I actually kene fikir semasak2 nya nk buat party ni, sbbnya I don’t know larat ke tak nk do all the preparation. Everything will be DIY since we are on a very tight budget (REALLY tight) due to combining the party with aqiqah ceremony for Kenji so, lots of fund needed. Hope we manage to arrange a fun and cute party with small budget in sha Allah.

At the moment we have already list out things that we need for the party including clown, but one thing telah terkeluar dari budget list. Hahah. So, we are looking for sponsor kalau ada. Hihi. It would be great if there’s a dedicated photographer for the event nnt, but as I said earlier we kinda short on budget for photographer. Kalau ada photographer yang nk offer bargain price or photographer yang baru nk build portfolio, we would be glad to be featured in the portfolio. Ehe.

I know we are not celebrities, but who knows ada rezeki can get good photographer at affordable price (or budget price more like it!)

Oklah, I think wanna continue browsing for party ideas. Till then…daaaaa.

Related Posts with Thumbnails
Show More: 12