Author: Mrs Imran

38

Zleqha ~ contemporary muslim clothing

My baju raya! Yayyyyyyy!

Yayyy! I bought my baju raya already. Finallyyyyyyyy…..and terbukti my god feeling was right, I bought a dress from Zleqha. Sbb nye I fikir-fikir, I don’t have time to browse and search for other baju on internet and maybe by the time I find the right one, it would be too late already, so tanak amik that risk. Plus there’s no certainty on size, colors, delivery and stock availability. So, I made my mind to just simply purchase one of Zleqha lovely dress (to be honest, I wanted to buy more than one!)

Noryn Aziz, wearing “my” (ehem) dress in maroon colour

I dah lama tahu Zleqha ni cuma, belum sampai seru nk beli. Zleqha specialty is more to modern contemporary muslim wear. Very nice baju-baju dia. I went to Tropicana City Mall, Petaling Jaya around noon today with my sister in law Hani. At the moment we sampai di booth Zleqha, we went ahhhhh…ooohhhh…ahhhh…santekkkkkknyer. Pastu tengok harga..terkedu sekejap pastu sambung balik..ohhhhh ahhhh…santekkkkkkk. Haha.

There are few dresses that I really like especially the polka dot dress. I would say the design is very classy vintage and it resemble design of dress worn by english lady during colonial years. If you remember my fashion illustration sketch earlier HERE, dress with empire waist or high waist is sooooo me, it favor my body shape really well and make me look slimmer & taller a bit. (tinggi itu penting…hehe)

So, when I saw this photo at Zleqha Facebook page, I just knew it that I gotto buy this dress. Apparently, faith has spoken that the dress gonna choose me to be her new master, since there’s only 1 dress with that color and size available at the booth. Memang betul-betul was meant for me. Haha perasannnn. I choose M size since I prefer the baju tu be loose a bit especially around tummy and waist area. So, senang nk bergerak, duduk, and tk panas sangat sbb ada ruang utk air ventilation. Heeee. Kalau beli S size, dia akan ngam-ngam fit lah tiada ruang utk menjadi gemuk walau sedikit. :P So, cane nk makan lemang nnt? Lagi satu tip from me lah yer, utk fabric especially satin or silk ker, better to buy slightly oversize sbb nnt bila u duduk or bent, baju tu tkkan jadi terlalu meregang dan menyebabkan fabric yg sensitive tu jadi tetas dan merekah. I ada baju from Forever 21, size S mmg ngam2 fit me, tp after awhile I tengok kain dia dah merekah dekat bahagian belakang sbb bila I bent dia teregang. So, itula dia simple tips dari saya :D

To those yg interested nk try and pegang2 baju Zleqha yg tulus-mulus, can visit their booth di Tropicana City Mall. Price range around RM300-RM1k. Better pergi, sbb Zleqha mmg takder outlet di area KL ni, so ni diaorg join Ramadhan Bazaar, so merasalah org PJ cam I nk try baju-baju dia. If not nk kene pergi Kuantan youuuu. Below details utk booth and contact number;

Venue : Tropicana City Mall, Ramadhan Bazaar ( Ground Floor)

Date : 18/8/2010 – 8/9/2010

Time : 10am – 10pm

Contact number : 013 9987066

Kak Fazlin and assistant kt booth, dok mention I lah customer pertama utk hari pertama booth dibuka today. Haha mmg I gigih pergi awal-awal, sbb saya dah tkder baju raya, kalau Zleqha pon sold out, harus I tk raya tahun ni.

Don’t forget to mention my blog yah if it happens you guys visit Zleqha booth nnt, who knows Zleqha baik hati nk grant you discount ker (tapi i tk jamin la dapat discount but since this is a paid write up for Zleqha, maybe diaorg happy la tengok respond from my readers and sempena ramadhan ni semua org hati baik-baik belaka kan? Kan Kak Fazlin kan? Hehe)

I really heart and recommend Zleqha to all. Oh btw, Zleqha is looking for a great spot for their new KL boutique.

Kak Fazlin (owner & designer Zleqha) : U tahu tak dekat area mana yg best nk bukak boutique?

Me: Oh kalau nk area best, surelah yg dekat dgn my house best….(hahaha, tidak membantu kan?)

So, kalau u guys tahu ada tempat best utk bukak boutique can suggest kt sini. I ada suggest area PJ jerlah yg I tahu. Area Jaya 33 and Jaya One not bad jugak. Then ada 32 Square nearby Masjid Bulat PJ, yg ada JM Briyani tu. Situ pon not bad juga. Banyak Shoplot baru. Kalau nk best lagi, surelah masuk mall , mcm OU ker, KLCC ker kan. Kat Taman Tun (TTDI) pon ok. Tapi Taman Tun ada Munawarah dah. So, ada suggestion do speak up yeah.  So nnt kiter ramai-ramai can buy Zleqha easily di area KL. Selamat membeli baju raya!

p/s: there’s no picture of me with my dress, sbb I need to get it alter first. Will pick up the dress from Zleqha in 2 weeks time. Ohhh love it, I always find excuses to revisit the booth. Haha. Today jer dah memancing few friends to bring me to the booth sbb Zleqha kata next week ada lagi few more designs sampai. Diaorg tk dapat nk bawak semua sekaligus katanya. Ishhh itchy to go. Saper nk pergi, can me tumpang?

14

Scouting for last minute "baju raya"

Puasa cepat jer berlalu kan. Tahu-tahu dah masuk seminggu dah puasa. Tinggal 3 minggu jer lagi. Dulu kalau masa kecik2 rasa lambat bulan puasa ni. Nak-nak kalau sekolah pagi. Tengahari sampai kepetang terlepek depan tv. Kejap-kejap check jam. Kejap-kejap mandi. Kejap-kejap minum air kolam pastu kuarkan balik. Heeee.

I persiapan raya mmg macam tk bersiap langsung. Haihh. But need to buy new clothes la rasanya, sbb ingat nk amik gambar family raya ni nnt. Tapi tulah beli baju disaat2 akhir ni mmg nasib-nasib jerlah. Haihhh. Ni tengah berharap miracle happen. Hahaha sayu nyer entry ni. Ni la kes bersiap lambat. I was too busy with biz and anak, memang tk sempat la nk fikir pasal raya sangat.

I want this! (to suit Imran’s and Ichiro’s baju melayu) , backfire sbb tkder size. Ishhhh (from Matase Sutera)

I heart this one too. But not quite sure whether not the swirl pattern would make me appear “big” especially in photo. Takut mcm ikan paus nanti. Heee (from Matase Sutera)

Ada saper-saper tahu blog or website or kedai yg jual baju lawa2 meletop? I suka batik and sutera macam Innai. Hari tu Reena ada blog about Matase Sutera, tapinya baju I nak tu dah tkder size la plak. Eeeee geram okkkk! Tolong tolong…need help here. Kalau tahu mana-mana I can get baju-baju lebih kurang or secantik Innai and Matase Sutera. Let me know ok. But I tk suka kaftan yer. I suka la kaftan but not yg labuh. I prefer mini kaftan, tapi I nk cari baju kurung jer sekarang ni. Sbb saya adalah terlalu rendang utk kaftan. Weekend ni insyallah nk gi beli kain utk buat scarf pula.

Maybe I can try this, or something similar. Sbb kalau tertutup semua sangat nnt panas sangat or maybe I kene cari something mcm ni but loose. And I need a matching belt too! utk mengkaver bumper2…hehe sekian.

Zleqha participating Ramadhan Bazaar in Tropicana City Mall, Petaling Jaya, starting tomorrow!

Tapi kalau tk jumpa batik, I thot nk go for something different terus like Zleqha. Lagipon diaorg start buat jualan for ramadhan bazaar esok dekat Tropicana Mall (dekat sangat-sangat dengan my house) So banyak kot stock size sbb baru-baru bukak bazaar kan. Esok kene pergi ok! Tengok la nnt mcm mana . I cuma ada weekend ni sahaja nk pergi scout for baju bajan ready made ni.

Pasar ramadhan pon so far tk dapat nk pergi lagi sbbnyer dulu lepas balik kerja terus gi pasar ramadhan kt kelana jaya dgn husband. Tapi sekarang hubby said cannot follow, sbb jam. Dia tk boleh balik dari kerja, fetch me dekat rumah and pusing balik n redah the jam packed road utk pergi pasar ramadhan. So, jadinya I terkulat2 jerlah kt rumah tk dpt pergi. Harapnya weekend ni I dapat pergi la pasar ramadhan kat mana-mana. Next weekend nk balik kampung and plan nk stay lama sket utk tolong mak buat kuih ker (hece mcm rajin, takper kt blog kene pura-pura sket baru org suka baca..wakakaka), tapi nanti my sis yg buat coklat tu perlukan bantuan I jugak haihh. Mahu terbalik dapur kalau takder assistant nk uruskan orders. So camno ni? Tempahan utk raya for chocolate dah sampai ke akhir minggu puasa org dah book. Siapa yg tak order lagi sila cepat-cepat. We are going to close for orders soon.

Hmm..plan nk stay lama kt kampung minggu keempat puasa tu sbb, tahun ni first raya beraya kt KL Imran ada tanya hari tu nk raya mana (wah I can buat pilihan nampaknya, sbb last year ada sedikit drama hihi), tapi disebabkan haku cam nk jadi ala-ala bertimbang-rasa, so I pon cakap tkperlah tahun ni first raya KL, sbb last year dah kt my house. And now, mcm menyesal. Hahahah. Padan muke. It’s not that I tk suka beraya dgn family Imran, cumanya I suka raya kat kampung dari kt bandar. Mana-mana family pon sure seronok :) asalkan dekat kampung.

Hmmm…haaaa jangan lupa yer , para-para penggila fesyen, saya nk cari baju :( tolong rekomennnnnnn. I had a feeling that I would go for Zleqha. Noor Arfa pon batik, but batik dia macam batik sangat la. Faham tak I cakap ni? Batik dia bunga-bunga biasa, I suka mcm geometry or abstract.

Mengelupur betul ahhhhhh…


12

Under the weather & Preview of our Chocolate Hamper for Hari Raya

I’m not feeling so well. Ramadhan kali ini mmg sungguh mencabar, dengan nk menjaga anak, berniaga Usana dan Chocolate, dengan nk ambil gambar product, edit gambar, design works and not to forget my “scarf/hijab” for Nilam is also making progress. Last Saturday, we went to see tailor and I waited there with my husband until the tailor finished sewing the scarf. My husband slept on the floor, while me sat side by side with Kak Naimah to instruct on how to sew the scarf, she masa tu pon tk boleh nk imagine lagi my idea tu. I found that this is the best method to do R&D for fashion design.

So, for 4 hours we focusing on jahit, then kalau tk jadi, kene bukak balik and jahit lagi..sampai lah lastly dapat jadi mcm yg I imagine. Tinggal sket-sket nk touch up utk jadi elok betul. But roughly “scarf/hijab” tu memang dah jadi.

Thanks to Solleh (my ex-schoolmate) who introduced her sister to me. I have yet to try another tailor yg recommended by my readers, ada lagi 2 so far, kene try satu-satu , tengok workmanship as well as upah jahit. Hope I can finalize everything soon. Utk raya ni, ada harapan nk beraya dengan my scarf :) I showed my scarf to my mom and she said my scarf mcm scarf org arab . Hihi. I loike that.

One thing paling special with my scarf tu I rasa firstly sbb dia sesuai utk semua jenis muka, especially muka bulat and also scarf tu boleh jadi dress juga (aha!). The scarf was inspired by me, I mean the design was actually to suit my style. I need something that’s fast and less hassle to wear but still look stunning and stylish (because Imran doesn’t like to wait and sometimes my scarf doesn’t want to co-operate with me so I decided to invent something that’s easy to wear and no more bad scarf day) Other than that I also need a scarf that does not accentuate my round shape chubby face. So, siapa yg berminat scarf ala ladyimran ni, just stay tune ok. Skettttt jer lagi. Gimme some more time to finalize everything.

To me, I like lah scarf tu, tatau la org lain kan. Sbb I design pon utk myself pakai actually, idea nk jual the scarf tu datang kemudian. So, kalau u guys tak suka nnt, jgn marah ok. Haha. Sbb yg penting I suka!

On different note, my chocolate business is booming. Alhamdullilah. My sister and I worked so hard to prepare sample and completing orders. We never thought that the respond can be this good and fast too. Our Facebook group page has already exceeding 3000 members and we definitely need to open a new fan page soon since group page has limitation up to 5000 members only.

I need to sleep now, I don’t want to sleep too late anymore and fall sick often. Enjoy pictures of our Chocolate Hamper for Hari Raya. Details and pictures of the components for the hamper will be update later because now, I need to rest.

This is roughly how the hamper looks like.  We are pretty amateur in making hamper, so tk sure ribbon yg macam mana sesuai. Kain alas tu won’t be that big kalau utk real hamper. We will cut it to fit the box nicely. Yg ni kami sajer tk cut sbb nk kasik nampak mcm harta karun. Haha.

The boxes and bottles. We use hard type material. No cardboard or soft plastic box for hamper.

I fall in love with the wooden tray. It’s so beautiful and suit Hari Raya theme. Thanks to Ain who introduced me to the wooden tray.  However, it is pretty limited, so subject to availability. Saper nk wooden tray ni kene order sepantas kilat ok. You can buy 1 or bulk. Both also possible it just that price would bit cheaper lah kalau beli bulk. Price ranging from RM100 to RM120 kalau tk silap. We are pretty generous, there are lots of chocolates inside the box. Various type some more! Macam-macam ado!

The wrapper for the cbocolate bar was a bit oversize. Haha. Dah lama tk guna printer, kekok nk setting sizing masa print.

25

Blogging tips ~ Earn money via advertorials?

Note: Sorry this entry is pretty long, hope you guys can read till the end. Sekali sekala meroyan tulis panjang2. Hehe. Kalau malas nk baca tkper asalkan jangan malas puasa sudah lah :p

I dok lompat-lompat baca blog, banyak pula terbaca pasal make money online. Ada juga yg sampai jadi isu especially pasal advertorial. I think I wanna share my stand and opinion in regards of “advertorial”. I love to earn money multiple ways through blog, so, one of it is advertorial. But to think again, I don’t really make money via advertorials, since so far I deal with friends and business owner yg baru nk berkembang, so tk sampai hati nk charge mahal-mahal.

Ok before you guys start to assume things, let me do some explanation here. It’s not that I kemarukkkkkk sangat nak write advertorials, but somehow advertorial is a benchmark to measure blog performance. It’s a privilege that not all bloggers can obtain.

Need more explanation? Ok meaning, when you get an advertorial, somehow, someone , some company has acknowledge your talent in blogging and entrust you to present their company. And at that point you know that you’ve done something right. Sama mcm apply kerja, bila u dapat interview and hire bekerja, meaning u dah buat sesuatu yg bagus, mungkin resume you bagus or masa interview you menyerlah. Similar concept.

Knowing me, I bukan nk jadi kaya dengan iklan. I prefer to run my own business dari jadi penulis iklan forever ever. Dan iklan-iklan yg ada diblog I ni, semua nya adalah dikalangan wanita-wanita yg buat home biz. Fees yg I charge adalah sangat minimum, sampai ada yg tk percaya. Kadang-kadang ada juga yg I just write for free (contoh paling latest, yg rainbow cake I order for my husband n son. Itu bukan advertorial, tapi since the cake is good so I share link)

Tapi ada juga yg berpendapat kenapa nk charge? Kenapa tk tulis for free jer? Ok ada banyak sebab.

Firstly, I tk tahu org lain, tapi utk I, I berusaha keras siang malam utk naikkan quality blog as well as to better in rank which will also benefit my advertiser. Bersengkang mata dan bertungkus lumus menjaga anak sambil2 blogging, dan entry2 iklan yg I tulis bukan cincai poncai sekadar ada. Sometimes I spend masa utk amik good pictures and draft entry yg bagus. And many times I go extra miles! I even provide after sales service! I make use my skills in selling stuff to help my advertiser as well. So, I rasa kalau u nk cari good photographer than nk cari sales assistant itu dah nk kene bayar lagi mahal kan? No?

For example hari tu ada someone nk beli kain cotton from Textileshoppe and she have yet to receive any reply from the seller, so she dropped by my blog and chat with me at 3 am ok! Ok am not complaining, this is one of many example on why am charging for advertorials. Bukan I tulis advertorial hari ini, and it ends there and then. If tk percaya can ask Textileshoppe and she finally managed to close order with that customer and guess what? Value of the order was about RM1k in one single receipt. Sweet. Dan juga advertorial cotton fabric ni dah lama dah, tapi baru sekarang dapat big orders mcm ini (ada juga dapat small orders masa I publish entry tu dulu). Bermaksud, tak bermakna bila entry dah basi, I pon buat-buat lupa and tanak tolong layan customer yg berpontensi nk membeli.

Here I paste appreciation email from the seller;

Buat baik dibalas baik, lepas tu seller tu beli coklat dgn I =)

So, for me tak salah for charging as long as bersebab and berpatutan. Tk semestinya Nuffnang bayar kau this much for advertorials, dgn org biasa2 pon kau nk charge mencanak jugak. No no no ok. Honestly, I tk suka nk label advertorial as advertorial because I don’t really earn money from advertorial, it’s more to tolong-tolong org-org melayu yg rajin business.

Secondly, I provide space yg senang utk my readers spot any iklan on my blog ni, especially yg feature post slide dekat bawah header blog I. So, your iklan takkan terbenam dalam entry2 utk jangka masa yg agak panjang as long as tkder iklan or feature post baru.

Thirdly, normally lepas I publish entry, I will ping and submit my blog to few blog submision website. Other than that, I amik berat tentang SEO juga. Ini utk make sure entry-entry di blog I, disukai oleh Mr Google dan bila org search, my page can easily be among the top page for that particular keyword. Again this is not cincai poncai punyer advertising service. You nk bayar org buat SEO? Can also, but it’s not cheap ok.

Fourthly, kadang-kadang I provide free gift utk galakkan readers tinggalkan komen. If possible I nak entry tu dapat byk comment so advertiser boleh buat their own survey from feedback leave in the comment area. All those gift I bukan beli dengan daun ataupon buih-buih sabun.

Fifthly, I write honest advert. That’s why you can’t locate any “advertorial” label or category on my blog. Ada jumpa tak? Haaaa sbb, I label all advertisement as “I heart & recommend” (baru jer create 3 bulan lepas), campur sekali dgn entry yg non-advert tapi I suka and nk rekomen juga. Sesuai dengan tajuk label itu, saya cuma akan menerima permintaan utk membuat iklan utk benda-benda yg saya suka dan berminat sahaja. Oh yes, am being selective.

Sbb I don’t want to write fake advertorials. Lagipon tk ker susah nk tulis satu benda yg kiter tk suka, tapi nk tulis macam kiter suka? I can’t do that. Tak tahu la org lain boleh ker tak. So to be fair to all (to me, to advertiser and to readers), better I take offer utk tulis advertorial for things that I like only, so that I can write with passion as always, advertiser get a good write up for their products and readers can buy product without hesitation. So all of us can live happily ever after.

So, conclusion, whenever I publish advertorial on my blog for product or service, I treat it as my own. I take ownership of my review and you can have my word on that. I ada 3 lagi iklan dah queue tapi I belum dapat nk publish due to certain reasons.

Yes, I’m charging for advertorial, but a pair of Vincci shoes is much more expensive than my advert fee, so worry not. To advertiser you are not suppose to be so berkira nk bayar iklan or mengharap iklan free. Sbb, I pon business owner, I tk pernah mengharap iklan free. If I nk mintak tulis write up, I akan sponsor or bayar fee. For example review for Nutrimeal di blog Emila Yusof di taja oleh I, sbb I sponsor Nutrimeal tu for her. Jadinya, jgn berkira utk pengiklanan dan jangan mengharap iklan free juga. Tidak bagus begitu. Sbb tuan punya blog tu berusaha utk sampai ke tahap otai dan ada ramai readers. Bukan mudah, bukan taip entry satu baris hari ni, esok dah berjuta org masuk blog.

Selamat berpuasa hari kedua =)


18

Edible image design & Chocolate hamper for Raya

Goshhh, I spend lot of my time and money too to design custom edible image for our Oreo Chocolates. I bought all of the elements that I use for my design from several scrapbook websites and they are all lovely. Here are few designs that I manage to finish in 2 days time. Planning to do more design especially for the chocolate wrapper.

In the meantime, I can’t never thank God enough for the blessing. I’m so happy as everything goes very well for my Usana business and chocolates as well. Syukur alhamdullilah. Tk menang tangan nk membalas email dan menjawab pertanyaan di FB dan chat mesengger. Thank you to all for the support.

Due to good responds that we received from customers, some say macam “Kit Kat” , some say anak2 suka makan sampai jadi hyper, some say sedap bangat sampai tk cukup nk makan, some say superb and etc , so we are thinking to appoint agent for our chocolates

Criteria yg diperlukan…ehe;

a) Tkder kerja nk buat, tapi perlukan duit poket utk hari raya

b) Ada ramai kawan-kawan atau sedara mara yg suke beli coklat dan kuih raya

c) Hmmm…itu sahaja rasanya

Siapa berminat boleh contact saya di SINI. We are anticipating to announce our Raya Chocolate Hamper. What I can say for now, lawa ooo chocolate tu semua my sis buat, I just dapat tengok preview jer hari tu. Hehe and content per hamper is quite generous, price tentatively would be below RM100 for bulk orders or around RM110 per box (if you want to buy less than minimum order). So, mana-mana company yg dah boring dengan hamper biasa, can order chocolate hamper from us pula ok. Hope we can launch it soon :) Me can’t wait!


Related Posts with Thumbnails