Comments

Dugaan

Tiba-tiba terasa nk menulis blog malam ni. Mungkin disebabkan bahang panas buatkan saya tk boleh nk tidur. Ichiro plak kt sebelah sibuk tengok you tube , video truck, bising betul lah. Hari-hari pon tengok truck. Imran baru jer terlena, kesian penat kerja, balik rumah layan anak-anak pulak.

Akhir-akhir ni terasa banyak pula dugaan yg mendatang. Rasa collapse tapi …..alhamdullilah still standing. Dari dugaan anak-anak yg tk berapa sihat, sampai la ke dugaan menyelesaikan masalah2 tempahan baju.

Bulan lepas Kenji kene bisul di punggung. So worried dia jenis bisul yg “fistula”, which means kene undergo operation utk remove the abscess thread completely, if not bisul will keep coming and repeat. Masa Kenji kene kali pertama, dan bisul pecah, kami bawa jumpa paed surgeon, and diaorg drain kan nanah yg still remain. The process made me cried like a crazy woman dekat hospital. Tk ada bius, just diaorg letak sejenis cream yg boleh buat the area numb but still…can feel the pain lah kan. The surgeon cam buka sedikit opening dan picit keluar nanah, and lepas tu cuci dgn air. Mmg sedih tgk anak kesakitan. At the moment I wish all the pain transfer to me. Sakit bersalin tk habis lagi, biarlah saya tahan pula sakit bisul anak ni. Sedih sangat. Tapi Kenji quite ok, lepas selesai cuci, dia terus tidur jer. Mungkin penat tanah sakit.

Amik masa seminggu utk luka heal, tapi unfortunately bisul tu mcm develop again. Lagipon area dalam diaper sentiasa lembap jadi agak susah utk heal. Kali kedua bisul keluar tapi tk sebesar yg dulu, agak kecil dan tak begitu meradang. Lepas tu mungkin sbb asyik bergesel, bisul pon pecah. Kali ni, kami kasi antibiotik sekejap jer, sbb I tanak terlalu depend dgn antibiotik, kemudian kami guna antibiotik cream, still mcm so-so jer healing process tu. Doktor kata kalau terpaksa buat operation, try to delay it. Jadinya, I try nk cari natural solution. I did some research and cari petua utk keringkan/kecutkan bisul. Terjumpa org suggest tea tree oil. So, kiterorg pon beli tea tree and sapu. Surprisingly the wound looks better in a matter of few hours. Ni dah beberapa hari guna tea tree, bisul dah jadi very small, tiada nanah dan luka dah tertutup. Sangat2 syukur, alhamdullilah. But kami continue sapu, sbb hope the whole thread yg menyebabkan bisul tu akan clean, sbb tanak nnt datang balik lagi and hope boleh pass the operation.

Ichiro pula, hari tu terkena infection dan demam sangat panas sampai temperature shoot up to cecah 38-39 degree. Dan kali pertama tengok Ichiro demam sampai kejang. Lucky masa tu husband ada di rumah, masa Ichiro kejang tu I was holding my books and drawing kits, bila tengok Ichiro kejang, semua benda in my hands i campak. Kelam kabut suruh husband bawa Ichiro ke klinik terus. But before that kami basahkan Ichiro dengan air. Balik from clinic makan ubat and dia tidur. Kemudian terbangun and kejang again. Aduhhh panik gila. But after few days ok dah, so kalau anak2 demam panas and kejang cepat2 check doctor ok. Dikhuatiri terkena sawan dan merosakkan saraf otak nnt.

Alhamdullilah episode anak2 tk sihat nampaknya dah berlalu buat masa ini. Huhuh. Masa anak-anak sakit ni, saya pula menghadapi masalah dgn tukang jahit dan tukang manik. Tukang jahit ni mmg saya dh biasa tempah dan hasil adalah memuaskan, tapi tiba-tiba entah apasal hasil kerja dia caca marba. Buat saya tk leh tido malam , kemudian dgn tukang manik yg ambil masa terlalu lama utk menyiapkan baju menambah2 lagi kerisauan. Tapi dalam pada semua ni terjadi , saya belajar banyak benda dan insyallah lebih bersedia lain kali.

Cumanya kepada tukang jahit, buat lah kerja betul2. Skill yg ada guna sehabis baik. Kalau belum rasa bersedia utk jahit baju fesyen, belajar dan praktis lah dulu sebelum kata boleh buat, dan kemudian rosakkan fabric orang sbb salah potongan. Kemudian presentation itu penting, jgn lah baju yg dh siap podok2 jer dalam plastik bag. Iron la siap2, tajam2. Ni bila saya tanya kenapa jahitan tepi baju ni berkedut2? …”oh ni nnt kalau iron ok ni” Soalannya skang, kenapa kau tk iron? Bukankah utk mendapatkan kelim jahitan yg cantik dan rapi, kene iron dan press elok2 masa pembikinan baju? Jadi mcm mana baju kau jahit leh berkedut jahitan nya? Ni mesti masa jahit tu mmg tak iron. Nak short cut. Hasilnya caca marba.

Dan satu lagi, kalau buat bisnes ataupon kalau tk bisnes pon, bila org message or call tolonglah reply. Ni mcm nk gila call dan sms, tapi tk reply. Mcm bercakap dgn tunggul. Tak ada respect langsung dgn orang. Kalau di whatsapp lagilah, reply message tu free jer, dan kita boleh tahu bila org tu last check message2 dia di whatsapp, so bila ternyata sengaja tk membalas message mmg saya rasa org mcm ni tk ada rasa tanggungjawab dan respect kepada orang lain, especially org yg saya bayar utk service (dalam kes saya service jahitan lah). Kalau saya boleh tolak ansur bila tailor bagi alasan anak sakit dan itu ini. Jadi tolong jangan pijak kepala. Saya ada anak, dan anak saya sakit juga. Saya tk ada masa nk kesana kemari dan buang masa saya tertunggu2 awak nk balas message/call. Sad to say semua ni tailor melayu. melayu! melayu! melayu!

Kadang-kadang saya malu nk mengaku melayu.

Ok bye.

Related Posts with Thumbnails