Comments

Sambal Ikan Bilis sedaaaappppp

Ok kali ni I nk promote sambal cili ikan bilis yang dimasak oleh kakak saya. Sambal ni sesuai utk dibawa sebagai bekal masa travel ke luar negara, utk makan semasa sahur kalau malas nk masak, makan tghari kalau malas nk keluar makan dan nk makan di office sahaja. Pendek kata sesuai dimakan di mana sahaja dan pada bila-bila masa.

Kakak i dh buat sambal ni lama dah, dah banyak dah jual, cuma I tk berapa nk promote lagi dulu sbb rasanya belum kick lagi. Tapi hari tu masa raya, kakak bawak balik 4 packet yg 500gm each packet. Guess what? Empat-empat packet tu saya bedal. Dah la time pantang tkleh makan apa2 sgt, tapi ikan bilis boleh makan. Tu yg jadi makanan ruji. Makan dengan nasi, nasi himpit, roti or lemang oh maiiiii mmg terbaekkkkk.

Side effect kalau makan sambal ni ialah anda akan terpaksa makan dgn sangat banyak sbb terlampau sedap. Muahahahah. Jadi marilah order dgn saya sambal ni, 500gm = RM28 , 1kg = RM50. Saya cadangkan beli 1kg terus sbb berbaloi. Harga post plak ialah seperti berikut;

  • pos laju semenanjung malaysia 1kg = RM10
  • pos laju sarawak 500g = RM11
  • pos laju sarawak 1kg = RM15
  • pos laju sabah 500g = RM12
  • pos laju sabah 1kg = RM17.50

 


Sebelum itu amaran, sambal ini sangat pedas (tk pedas tk sedap ok), so jgn bising lak nnt pedas ker apa ker, sbb i dh ckp siap2 sambal ni pedas. Lepas tu rasanya pada saya mmg sedap, tapi kalau saudara saudari makan dan rasa tk sedap, diharap jangan lah marah2 dan serang saya ok. Sbb, selera tekak masing2 berbeza ok. Mmg risiko kita beli apa2 makanan pon semua mcm tu, kalau pergi bazaar ramadhan pon, bukan kita tahu sedap tk sedap kan? Tapi kita beli gak. Ha cam tu la juga dgn beli makanan di internet. I pon pernah jer beli food tk sedap through facebook, tapi tkder plak nk pergi marah2 seller tu, sbb I tahu seller tu dah berusaha nk buat makanan yg terbaik, cuma selera manusia ni lain2.

Ok utk penghantaran pula, kita hantar sekali jer seminggu iaitu hari Isnin. Jadi kalau order hari isnin pon, kene tunggu hari Isnin minggu depannya utk post, sbb kita kumpul2 semua2 order dan masak sekaligus during weekend, sbb tkkan la nk masak 500gm jer setiap kali goreng, pengsan la mcm tu. Sambal ni sedap tk terkata sbb tkder sebarang food additives, preservative (pengawet) atau food colouring. Jadi rasa mmg mantap.

Jadi mari-mari order sambal cili resepi turun temurun keluarga encik dahlan. Dah rasa sekali, pasti nak berkali-kali!

Related Posts with Thumbnails