Comments

Mahu bekerja sendiri?

How do you feel after long holiday? I used to feel demotivated and lazy to get back to work (when I was still working) Very few yang bersemangat waja nk bekerja semula especially lepas cuti panjang, except for those yg really love their job lah kan (most of them are not human..haha just kiddin!) Dulu masa I kerja, I tried not to take long leave, sbb everytime cuti panjang, bila balik kerja dah la take time nk tune balik to working mode, then kerja plak piling on desk. Lagilah rasa macam nk bunuh diri.

So, to those yg dah start bekerja semula this week, happy working ok. As for me, malam Raya pon I was still working (replying customers emails) and raya kedua I dah start kerja semula. Design graphics and potong2 ribbons. I don’t mind working masa Raya sbb I rasa kerja sendiri or kerja dgn orang sama jer, kalau cuti lama2, very hard to get the momentum balik. So, I prefer not to totally stop , tapi buat juga sikit-sikit asalkan mood tk lari terus.

Oh by the way, talking about self-employ ni, I memang suka business sejak kecil. So, kalau ada peluang nk business jer sure I’d be interested, but yet selective bukan main belasah jer lah. For example MLM, I mmg open to MLM (walaupon I sudah ada my own company, own business and own product will let you know the reasons in my other entry nnt) but, not MLM sampah or MLM yang menindas dgn menjual barangan sampah yg apa kejadah ataupon barangan yang harga tidak sepadan kualiti/nilai. To those who just followed my blog,  at the moment I ada 3 business;

1) Nilam (my boutique , I design many type of clothes including wedding dress)

2) Lonia (partner with my sister, main business is homemade food like chocolate, cookies, cakes and such)

3) Usana (walaupon dah slow sikit, due to Usana doesn’t allowed me to advertise my Usana business through blog, but I still consume the products (because I think Usana products is very very very good, berkesan for me) and still selling it to my regular customers. My downlines pon I still help them whenever they need my help, but am not into the bonus plan lagilah, at the moment I just beli dan jual for customers, bonus2 semua I dh tinggalkan)

So, recently my friend introduced me to Stormreaders. I dah lama tahu stormreaders ni but no one approach me to join the biz and masa tu pon I was busy with work jadinya mcm tenggelam mcm tu jer , sampai lah my friend introduced it to me. I mmg berminat sbb firstly main products adalah buku2 islamic and education and tak perlu nak susah2 buat website sbb akan diberi kedai buku online sendiri, tinggal nk promote jer, then most importantly sistem marketing dan network adalah syariah compliance. Akan juga diberi office online di mana kita boleh check activity jualan dikedai buku online kita dan jualan ahli2.

Studying stormreaders’s marketing plan while exercising at gym (gigih ni)

Knowing me, I mmg support business yg online base. Huhu. Kesemua perniagaan I adalah online including my boutique. Order baju submit measurement semua online. U know why? Sbb I don’t have time to travel ke sana ke mari mencari pelanggan dgn nak membawa anak lagi, cost lagi? Internet by far is the best way for me to run my business disamping selamat huhu. U know with acid splasher la, handbag snatcher la..and another thing boleh run multiple business at one time selagi terdaya. Tk perlu nk jaga 3-4 kedai kalau ada 4 business, just jaga kedai online jer guna 1 computer :)

So, bila Stormreaders mula nk memasuki pemasaran secara online, I’m kinda interested to join and since it’s syariah compliance, bonus2 berpatutan dan setimpal dgn usaha. Urusan pengeposan, simpanan stock semua tk perlu bimbang sbb syarikat yang akan uruskan. Kita cuma promote dan jual product sahaja. Mmg very good utk surirumah yang macam I, yg agak limited dari segi masa dan pergerakkan. At the moment ni product utama iaitu buku-buku Islamic seperti Ensiklopedia Solat (disamping thousands of other books) yang sangat susah didapati di kedai2 biasa sbb selalu sold out dan harga pon jual harga retail, kalau jadi ahli dapat beli dgn harga discount termasuk banyak buku2 dan majalah2 lain. Buku Ensiklopedia Solat tu sesuai buat hantaran, I dah tengok buku tu very interesting sbb dia ada illustration kartun. Buku tu sangat tebal lagi tebal dari Al-Quran dan berkulit keras, mmg sesuai utk dijadikan hantaran/hadiah tidak lupa juga utk kegunaan sendiri sbb solat kita sendiri pon belum teliti dan sempurna kan?

Stormreaders ni bagus banyak betul bonus dia. Mcm2 jenis. Yg tak bagusnya baca banyak kali pon tak faham2 lagi huhu.

Nnt, I’ll tell more about Stormreaders ni sbb I tk habis study lagi marketing plan. Starter kit pon tk sampai lagi, I just pinjam my friend punya dulu utk study. Stormreaders ni telah dikaji utk patuh syariah dan dipantau from time to time dan akan dipinda kalau ada yg tk menepati. Antara panel yg bertanggungjawab yang mereka dan mengkaji plan pemasaran Stormreaders adalah Ustaz Zaharuddin (boleh click on link to know more about him and his involvement in stormreaders)

In short what I can say, Stormreaders ni business yang practical dan dikaji sedalam2nya selama 2 tahun utk menghasilkan plan yg mematuhi syariah. Will show you guys nnt part patuh syariah tu. Every commission, every sales, every bonus semua berdasarkan beberapa jenis akad seperti Ju’alah dan Hibah. Tapi apa-apa pon ahli ulama dan pakar2 ekonomi Islam mereka semua pon manusia yg tk lari dari membuat kesilapan, mereka bukan tuhan dan bukan sempurna. If berminat nk tahu lebih lanjut mengenai Stormreaders boleh contact I ok. I mmg dah jadi ahli, cuma I masih dlm process memahamkan plan2 pemasaran, insyallah kalau dh faham semua I’ll make a special entry nnt.

Related Posts with Thumbnails