Comments

"Aksesori Seni Dawai" Book Launching Event

Book launching event for my sister’s first book “Aksesori Seni Dawai by Yati Salem” is just around the corner…this Sunday to be exact, so before it’s too late, I must update the details now. Those who wanna come, kami alu-alukan kedatangan anda. Saya takder in charge apa-apa for that day, but I’ll be there insyallah. Buat semak event orang and datang makan jer. lah. Huhu. Neway, my sis pakai my Nilam scarf, so I got to shoot her la on that day.

Picture credit to MPH Online You can purchase the book through my sister as well. But she only got few stocks at home.

A little bit about the book, it’s a first book wrote by my sister and published by Alaf 21 (Karangkraf. Group) Am not that sure how many pages the book has, but am 100% sure the book is fully colored with clear and large image for you to get a clear view on how to make the wire jewelry your own.

When I first browse through the book, I was like…whattttttt RM19.90 jer for this book? I was once involved in wire jewelry works too and I bought lotsss of expensive books wrote by foreigner crafters and e-book tutorials. Banyak giler sampai berat komputer nk simpan. But nothing as good as my sister’s book. Gambar2 sangat jelas and every and each step tu ditunjukkan dan dijelaskan ..dengan sejelas2 nya. Dannnn contoh yang ditunjukkan dalam buku ni, bukan contoh buat cincin kawen koboi lilit-lilit pintal-pintal jer ok. Contoh jewelry utk dibuat yg ada dalam buku my sister ni semua jewelry yg gempak-gempak, yang if you tengok sekali imbas, you tkkan boleh imagine how to make the rings, bangles and etc. without buying the book and follow the step. Tak perlu susah-susah, tengok jer gambar cincin kt kulit depan buku tu. Boleh tak agak2 macam mana nk buat cincin tu kalau tk beli buku tu? Hehe. Tak boleh bukan?

Dulu I pon buat wire jewelry, bila dah ada teknik asas, sometimes by just one look you can guess already technique required to make the particular jewelry. Guna soldering ker? Guna spiral ker? Guna weaving ker? As far as I know, my sister mmg tak guna solder, mmg jewelry made by my sis diikat dan dimatikan secara teknik putaran wire, yg mana tak semua org boleh buat. Sbb hujung wire agak tajam, kalau kene skin or baju mmg boleh berdarah or baju boleh koyak. So u got to be really good and expert to matikan the wire so that it won’t cut through your flesh or rosakkan baju raya anda :D Hihih.

I still remember masa I pon sama2 buat wire jewelry with my sis, we got to learn everything on our own. Even tools and supplies pon penat mencari. Because in Malaysia ini, wire jewelry belum betul2 ramai crafters nk buat or pandai buat.  Tk macam di luar negara, wire jewelry mmg dikira exclusive and sometimes harga utk satu jewelry lebih mahal dari jewelry di kedai emas (providing material use to make the wire jewelry is from fine materials, mcm pure gold and silver).

Tools mmg susah nk cari. My sister pon ada ajar kelas juga and I tengok semua tools yg diberi adalah yg ditempah khas dari kilang besi mmg takder jual dekat kedai-kedai. So, to those yang betul2 berminat nak belajar and turn this hobby into a profitable biz like my sis did (siap dah ada buku bagai), can join my sister punya class. I personally encourage you guys yg berminat dgn wire works ni to enrol for the class, sbb you will get tools and supplies. Tools yg lengkap yg cukup lengkap utk u start buat wire jewelry. Itu yg paling penting. I know how hard to find the correct tools. Trust me.

Class jewelry yg ada masa  kami start buat jewelry pon, was only for stringing (yg jahit manik guna tangsi). We don’t fancy that, sbb it’s pretty common, semua org dah pandai buat stringing, design that we can do with stringing it is pretty limited plus not as beautiful as wire jewelry.

Click on image to enlarge

So, if nk join, nnt can sign up for class on 16th January next year details as written on the digital brochure above. Or if nk bertemu secara dekat dgn my sister as author of the book boleh dapat autograph hahaha., kalau dia sibuk don’t worry  saya boleh sign kan kih kih..and also boleh tanya details about the class nnt (or kalau nk tengok scarf Nilam yg dipakai oleh my sis pon boleh—-sempat nih promote), can attend book launching event this weekend lah. Chocolate Lonia ada disediakan, tapi limited quantity yer :) Neway, chocolate tu bukan Lonia sponsor, tapi my sis yg order. Yer adik beradik pon kene bayar ok. Apa-apa pon iklan ini adalah tidak berbayar. Ehe.

Related Posts with Thumbnails