Comments

Storage Idea for Small Bathroom

image

I’m a sucker of storage and I believe that we don’t need a big spacious house to live comfortably, but good and creative storage will definitely help to increase the living experience in a small space

Comments

Jahit Tepi Halus

image

Mocha Brown shawl yang dah siap dijahit tepi

Busy sket 2-3 menjak sbb nak siapkan orders, tiba2 ada rush order utk jahit tepi halus, kuantiti masih dalam lingkungan boleh di buat utk dlm masa 3 hari.

Proses jahit tepi kadang2 boleh buat rasa nak karate mesin jahit.  But most of the time it wasn’t the machine’s fault but fabric.

Lain fabric lain rupa jahit tepi tu bila dh siap walaupun setting dan benang sama. Yg paling tension bila jahitan tk nak lekat bila guna kain chiffon. Jahitan tu mcm tk “menggigit” kain, lagi² kalau kain chiffon tu jenis yg ira dia jarang² (biasa chiffon jenis ni guna utk buat lining) Jadi “tips” saya kalau nak jahit tepi kain jenis mcm chiffon ni, terutama di bahagian kain yg melawan arah ira kain atau bahagian yg dipotong serong atau melengkung, semasa nk jahit tu jahit ke dalam lebih sikit, maksudnya kena potong tepi kain tu dgn pisau mesin jahit tepi lebih ke dalam sikit jgn sipi hujung sgt, nnt mesti jahitan tk lekat.

Benang pon guna boleh tahan banyak guna kalau jahit tepi halus ni, sediakan benang extra kalau nk jahit banyak ok.

Comments

My Little Barney

image

Kenji falling asleep on the floor while playing with his toys

Look at thatttttt, isn’t he adorable with the cute purple Dino tail tied to his waist. Heheheh, yeah, I made that thing. I was in dire need to sew something easy and simple as I’ve been off from sewing far too long (due to raya holiday) till I felt soooo lazy to get the ball rolling again. Hence, the dino tail project. It turned out that my kids love it so much so I was thinking that maybe I can try to squeeze my time for a proper photo shoot session with the boys wearing the tails (will make one more too for Ichiro) Yeah… wishful thinking… I know, but I’ll try, insyallah

But only after I finish my “real” sewing works as i’ve got couple of telekung to be sewn asap. Already working on one. Wish me luck to finish all of it on time and I can have some fun sewing the tail.

image

Comments

Selamat Hari Raya 2014

image

Assalamualaikum, whoooaaa dah 4 bulan tk blog. Lama gila. Dah banyak kali cuba nak blog tapi keadaan mmg tk mengizinkan sbb kalau nk blog kena aman.

I just bought a new phone, bigger screen and faster processor, hope with this new phone I can blog more often

Laptop? memang tak boleh la, sbb bila on je byk la yg bergayut, lagipun sekarang laptop mmg dah selalu off sbb kalau boleh tak nak Ichiro and Kenji addicted to computer and gadget. Handphone quite easy nak sorokkan.

Ok insyallah will blog more. Banyak ni benda nk cerita, dh lama sgt tk blog, dari tk pandai jahit sampai dh pandai jahit hehe. Ok goodnight!

Selamat Hari Raya dari Mr & Mrs Imran sekeluarga

Comments

My New Gadget! Brother 3034D Serger Machine

Brother3034d

Iyahhhhhh krup krup krup (bunyi tulang jari jemari) Wahh gila lamaaaaaa tak update blog, my last update was for MH370. That was like more than a month ago. The ill fated plane still has not been found yet, pray for the best.

Thousand apologies, for abandoning this blog, I am too preoccupied with my current obsession….SEWING!! Haha finally , daftar masuk kelas menjahit. I should have enrolled longggg ago. Better late than never. Ingat lagi ada la sapa tah, perli I kt blog ni, kata I fashion designer cokia sbb tak tahu menjahit. Well, I would like to thank that lady (I believed she’s a lady) for leaving such comment in my blog, sbb her comment did motivate me to learn more about sewing. Big thanks to you stranger! Really appreciate your mean comment. Hehehe.

Tujuan utama belajar menjahit bukanlah utk mengambil tempahan, tetapi lebih kepada untuk “backup plan” , sbg contoh kalau tiba-tiba tailor2 saya ada emergency atau masalah kesihatan tidak dapat jahit, tidaklah production terhenti terus, saya masih boleh keluarkan produk ataupon sambung siapkan kerja2 yang terhenti itu.

Tetapi kalau nanti ada cara ada kelapangan, saya berkemungkinan akan mengambil tempahan juga. Tetapi yg pasti adalah sangat limited kuantiti tempahan yg akan saya ambil utk sebulan, kerana utk menjaga kualiti (ye saya jahit sgt lambat) dan juga saya nak kasi ruang utk benda2 lain boleh dilakukan juga, jadi tk boleh ambill banyak sgt orders. Insyallah nnt saya kongsikan gambar2 jahitan saya. Setakat ini saya dh jahit kurung moden, kurung biasa dan 6 panel skirt.

Oh selain itu, just bought a new serger machine. So excited! I can now do the narrow roll hem (normally seen on shawl edges) Yay! Sesiapa nak hantar jahit tepi biasa dan jahit tepi halus di area PJ/Kelana Jaya boleh lah hantar to me ya. Utk jahit tepi halus harga ialah RM1.20 semeter (minimum 4 meter utk setiap kali jahit) dan utk jahit tepi biasa warna hitam atau putih cuma RM0.80 sen semeter Saya tak guna benang polyester yg bulu2 dan senang sangkut tu, saya guna benang nylon yang sama dgn benang jahit baju biasa, lebih tahan lebih cantik.

Ini adalah contoh hasil jahitan mesin jahit tepi Brother 3034D , to those who are interested to buy this, harga ialah RM1300. Memang mahal machine2 ni, tapi berbaloi beli dan cuma peminat2 jahitan jer yg tahu feeling bila ada mesin jahit yg bagus dan boleh jahit cantik. Heee.

serger brother 3034D 2

Contoh jahit tepi biasa

serger brother 3034D 1

Contoh jahit tepi halus

Ok sambung next time ok.

Show More: 12345...223224